Kerítésfesték fára, fémre és betonra hibátlan és tartós eredménnyel

További bejegyzések

A felületnek megfelelő kerítésfesték hosszú távon védetté és esztétikussá teszi a telek határait. Ráadásul a helyes bevonó technika elsajátításával még a szakember-keresésre és a munkadíj kifizetésére sem lesz szükség. Állj neki önállóan is felkészülten a felújításnak, mutatjuk a fa, fém és beton kerítésfestés legfontosabb tudnivalóit.

Időt és pénzt spórol a minőségi kerítésfesték

A kerítés a telek és a kert “előszobája”, amelyet az ott lakókon kívül az utcában járók, vendégek, a szomszédok, a postás vagy eladó ingatlan esetén a potenciális érdeklődők is rendszeresen látnak. A megfelelően karbantartott és ápolt kerítés így akár napi szinten pozitívan befolyásolhatja az arra járó emberek első benyomását.

A foltos és repedezett kerítésfesték nemcsak megbontja az utcakép esztétikáját, de a birtokvédelmet is csökkenti, mert az időjárással szemben védtelen kerítés akár szerkezetileg is gyengülhet.

Minőségi fa-, fém- és betonkerítés-festékkel akár 5-10 évig fenntartható az optimális védelem és a kopásmentes külső. Ez azért jó, mert nem kell kétévente újrafesteni a léceket, ezzel rengeteg idő és pénz is megspórolható.

Kerítésfesték felvitele fára 5 egyszerű lépésben:

1. lépés: Csiszold le a teljes felületet!

Akár festett, akár “nyers” a fa, már az első kerítésfesték-réteg felkenése előtt érdemes átcsiszolni, hogy a por és a szálkák biztosan ne akadályozzák az ecset egyenletes siklását.

A csiszoláshoz viselj védőmaszkot, hogy elkerüld a finom por okozta irritációkat, a munkához pedig használj csiszolópapírt vagy drótkefét. Portalanítás után a megfelelően csiszolt kerítéslécek sima és puha tapintásúak.

2. lépés: Alapozz festés előtt!

Az alapozó segíti a kerítésfesték tapadását és csökkenti az további rétegek anyagveszteségét, mert eltömíti a fa pórusait.

Alapozáshoz kiváló

  • a lenolaj, mert védi a fa szerkezetét, ami ezáltal nehezebben reped és védettebb lesz a gombákkal szemben,
  • a fakonzerváló alapozó a szürkepenész és a rovarkárok ellen,
  • a színtelen vékonylazúr, amely a fa rostjai közé beszívódva ellensúlyozza a hőmérséklet és a csapadék okozta méretváltozásokat és repedéseket,
  • az önmagával alapozott pergolafesték-rétegrend, amely vízzel 1:2 arányban hígítva és intenzív nyomó-ecsetelő mozdulatokkal a fa mélyebb rétegeit is kezeli. Óriási előnye, hogy ezzel csak egy festéket kell venni és a használata is nagyon egyszerű.


3. lépés: A rétegek között is csiszold át a felületet!

Bármennyire alapos volt az első csiszolás, előfordulhat, hogy az alapozó felvitele mikrosérüléseket okoz a fán. Éppen ezért minden közbenső réteg után érdemes újból átcsiszolni a felületet.

4. lépés: Válaszd ki a tökéletes kerítésfesték színt!

Az igazán vidám és látványos végeredményhez érdemes FACTOR Pergola bevonatot választani kerítésfesték gyanánt, mert a lécek így akár teljesen a környező kerti bútorok színéhez igazíthatók.

A teljes fedésű lélegző fafesték segít, hogy a sötétebb barnák mellett az élénk zöldek, a ragyogó fehérek és a modern szürkék is fakulás- és repedésmentesen álljanak ellen az UV-sugaraknak, valamint a fa szerkezetébe hatoló nedvesség okozta folyamatos térfogati tágulásnak.

Ha viszont a fa természetes erezetének kiemelése a cél, akkor érdemes átlátszó vékonylazúrral kezelni a kerítést.

Olvasd el a vékonylazúr-felvitel menetét lépésről lépésre a Festék Bázis blogban.

5. lépés: Vidd fel a kerítésfestéket legalább 2 rétegben!

Dolgozz szálirányban, ecsettel vagy kisméretű festőhengerrel. A több réteg fontos, mert így szinte biztosan nem marad egyetlen kezeletlen folt sem a kerítésen és a színeredmény is szebb lesz.

A FACTOR Pergola kerítésfesték legnagyobb előnye, hogy a következő réteg felvitelével nem kell megvárni az előző réteg teljes száradását. Így akár egyetlen szabadnap is elég a kerítés évtizedes védelméhez.

Rozsdaálló kerítésfesték fémre

Acél, kovácsoltvas és horganyzott szerkezeteknél érdemes univerzális zománcfestéket választani vagy festékboltban érdeklődni az anyag speciális igényeinek megfelelő kerítésfestékről.

Az univerzális zománcfesték előnye, hogy nemcsak a mechanikai hatásoknak, de a legapróbb vízmolekuláknak is ellenáll, ezért tartósan megelőzi a fémkerítés rozsdásodását. Ráadásul a széles színválasztéknak köszönhetően a kerítésfesték árnyalata maximálisan igazodhat a ház és a környezet stílusához.

A zománcfesték használata közel azonos a fa kerítésfesték felvitelének módszerével. Viszont a fő fókusz ez esetben a meglévő és a jövőbeni rozsdafoltok passziválása, ezért az előkészítéshez rozsdamarót, drótkefét, drótkorongot, az alapozáshoz pedig korrózióálló bevonatot ajánlunk.

Festék Bázis tipp: Végezz még gyorsabban a felújítással, válaszd a COROR Rapid Zománcfestéket, amely fémtiszta csiszolás és alapozás nélkül, akár közvetlenül a (nem pergő) rozsdára is felhordható.

A tökéletes kerítésfesték betonra

A tisztítás és a mélyalapozás betonkerítés esetén sem maradhat el. Az előkészítés biztosítja, hogy a beton szerkezetét később akár a rendszeres, felületet közvetlenül érő, erősebb vízszintes esőzés se erodálhassa.

Az enyhén mosószeres tisztítás után megszáradt, alapozott felület speciális betonfestékkel erősíthető, amely a szivacsos szerkezetű kő legapróbb pórusait is eltömíti. Így sem a szél, sem az UV-sugarak, sem pedig a télen felgyülemlő hó nem tudja megrepeszteni a kerítést.

Sőt, speciális beton-kerítésfesték segítségével a illúzióromboló moha, penész, alga, gomba, és zuzmó foltoknak is tartósan búcsút mondhatsz.

A különböző betonfesték-koncentrációk miatt mindig kövesd a bevonathoz mellékelt használati útmutató lépéseit és feltétlen tartsd be a gyártók biztonsági utasításait.


Élvezd a kert szépségét akár 10 évig - a kerítésfestés terhe nélkül!
Válassz tartós kerítésfestéket a Festék Bázis webáruházból »