Pergolafestési tippek, hogy ne kelljen minden évben újrafesteni

További bejegyzések

A fából készült kerti lugasokat (másnéven pergolákat) rendszeresen érdemes újrafesteni, hogy szépek és mindenekelőtt időjárásállóak maradjanak. Olvass tovább, ebben a cikkben profi tippeket mutatunk, amelyekkel a pergolafestés végeredménye nemcsak természetes, de akár 10 éven át gondozásmentes is lesz majd.

Mi fán terem a pergola és miért kell a te kertedbe is?

A pergola félig vagy teljesen nyitott, oszlopokon álló és jellemzően fából készült szerkezet, amely oldalfalas, növényekkel gazdagon befuttatott és/vagy fényáteresztő tetővel rendelkezik. Kellő intimitást biztosít a szomszédok kíváncsi tekintete elől, valamint a bejáratot és az időnként alatta parkoló autót is védi az esőtől és a széltől.

Modern és vintage hangulatú otthonokba is jó választás, mert a növények felfuttatása mellett a kinti étkezésekhez, a napozáshoz, a medencézéshez és az olvasáshoz is kellemes, árnyékos környezetet teremt. A megfelelő pergolafestési praktikákkal pedig mindezt akár évtizedeken át garantálja családod számára.

Válassz minden szempontból tartós bevonatot a pergolafestéshez

Mielőtt belevetnéd magad a pergolafestésbe, fontos, hogy megismerkedj a kültéri fafestékek típusaival.

Habár vastaglazúrral az évek óta rózsával beszőtt pergola mélyebb karcolásai is elfedhetők, a hőtágulás hatására ez a bevonat gyakran már 2 év múlva csiszolást és javítást igényel. Ezzel szemben a pergolafestéshez választott vékonylazúr ugyan nem pereg le a felületről, de 1-2 évente újra kell kenni, mert kevésbé áll ellen az időjárásnak.

A lazúr tehát csak akkor tökéletes választás a pergolafestéshez, ha az előző festék rétegei maradéktalanul eltávolíthatók. Makacs kopások és egyenetlenségek esetén egy speciális bevonattal (pl. a FACTOR Pergola Kültéri Fafestékkel) érhetsz el igazán tartós eredményt.

Vedd figyelembe az előző festékréteg tulajdonságait is

Pergolafestésnél alapvetés, hogy oldószeres festékre már csak vízbázisú festék kenhető, mert az oldószer meggátolja a következő oldószeres réteg tapadását.

Ráadásul a pergolafestéshez használt vízbázisú festékek környezetbarátabbak is, így a napsütés és a csapadék hatására kioldódó anyagok saját termesztésű bio szőlőfürtjeid fejlődését sem befolyásolják majd.

Tűzd ki a megfelelő napra a pergolafestés időpontját

A modern, selymes állagú pergolafestékek akár már egyetlen nap alatt, gyorsan felhordhatók, ezért a felújítás miatt külön szabadnapot sem kell kérned.

A tökéletes eredmény érdekében időzítsd a pergolafestést egy olyan napra, amikor

  • nagyon alacsony a csapadék valószínűsége, mert az eső megnehezíti a száradást,
  • alig fúj a szél, mert így a lehető legkevesebb por fog a rétegek közé ragadni,
  • legalább 10 °C-ot mutat a hőmérő,
  • nincs kánikula, mert a 25 °C feletti felület túl gyorsan szárad és hamar megreped,
  • legalább 2-4 órát tudsz várni a rétegek felkenése között, mert a legtöbb fedőfesték ennyi idő alatt biztosít megfelelő tapadást a következő rétegnek.

Olvass részletesen a kültéri fafelületek ápolásának 8+1 egyszerű lépéséről a blogban.

Ügyelj a helyes festékmennyiségre

Habár a speciális pergolafestékeket magas kötőanyag tartalmuk miatt elegendő vékony rétegben felhordani, fontos, hogy minimum 2, de ha kell, akkor 3 rétegben ellepjék a teljes fafelületet.

Az újszerű pergolafestés kulcsa a megfelelő tapadás, ezért a porózus felületet kötelező alapozni is. Ezt a legegyszerűbb önmagában alapozott rétegrenddel, 1:2 arányban hígított FACTOR Pergola Fafestékkel megtenni, mert az intenzív nyomó-ecsetelő mozdulatok eltömítik a repedéseket és a fa mélyebb rétegeit is kezelik.

Válassz az időtálló, kertedbe passzoló színek közül

A speciális pergolafestékek óriási előnye, hogy az átlátszó lakkokkal és lazúrokkal szemben élénk színekkel dobják fel a kertet. Ha a választott árnyalat harmonizál a többi kerti bútorral és a ház külső falához is passzol, akkor sokkal ritkábban kell újrakenni a bevonatot.

A változatos árnyalatoknak köszönhetően a felújítást akár a kertedben álló tölgy-, juhar-, fenyő-, dió-, gesztenye- vagy cseresznyefához is igazíthatod. Az élénkebb színek szerelmeseként pedig zölddel, szürkével és fehérrel is diktálhatod a legújabb pergolafestési trendeket szomszédaid számára.


Minőségi bevonatokat keresel a pergolafestéshez?
Nézz körül a Festékbázis kínálatában »