Blog

2024.07.16.

Klórkaucsuk: festék fémre akár erős vegyi anyagok esetén is

Bevonat-választáskor fontos, hogy az adott anyag a felületnek és a felújítást indikáló problémának is megfeleljen. A rozsdásodásra hajlamos alapok e téren különös figyelmet igényelnek, mert megelőzés hiányában javításuk nehéz és költséges lehet. Olvass tovább, ebben a cikkben megmutatjuk, miért a klórkaucsuk az egyik legjobb festék fémre.

Olvass tovább
2024.07.02.

6 tévhit a páraáteresztő festékekről

A szobai hőmérséklet mellett a helyiség páratartalma is meghatározza, mennyire érezzük jól magunkat otthonunkban. Páraáteresztő festékkel nemcsak a levegőminőség javulhat, de a hőhidak és a penész kialakulása is megakadályozható. Olvass tovább, mutatjuk, mire jó még és mire nem a speciális bevonat.

Olvass tovább
2024.06.19.

Minden, amit a vízálló festékről tudni kell

Ahogy otthonaink egyre inkább multifunkciós élettérré alakulnak, egyre gyakoribb probléma a falak koszolódása. Állandó faljavítás helyett válassz rögtön vízálló festéket, amely stílusos megjelenésű extrém védelmi pajzsként emeli profi szintre az önálló felújítás színvonalát. Gyere, máris mutatjuk, hol, hogyan és pontosan milyen adalékanyagokkal képes erre.

Olvass tovább
2024.06.04.

TOP alapozófesték-típusok a különböző ház körüli munkákhoz

A megfelelő alapozófesték használata kültéren és beltéren egyaránt a szép és tartós végeredmény kulcsa. Javítja a porózus felületek tapadását, foltmentesíti és növeli a fedőfesték tartósságát. Olvass tovább, és tudd meg, melyik bevonattípus passzol legjobban következő projekted profi előkészítéséhez.

Olvass tovább
2024.05.21.

7 helyzet, amin már csak a festéklemaró segíthet

A felület-felújítás alapja, hogy az új festékrétegek anyagtól függetlenül csak teljesen tiszta és sima felszínre tapadnak. Festéklemaróval nemcsak higiénikusabb és gyorsabb az előkészítés, de akár a több évtizedes, lepattogzott, régi bevonatok is fizikai megerőltetés nélkül válnak eltüntethetővé. Olvass tovább, máris mutatjuk a speciális bevonat sokszínű felhasználási módját.

Olvass tovább
2024.05.07.

Kültéri falfesték kisokos: így válassz minőségi és szép bevonatot

Az enyhe időjárás több kerti felújítási munkának, így például a homlokzatok felfrissítésének is kedvez. Ha minőségi kültéri festékkel végezzük, a következő 5-10 tavaszi-nyári szezonban már csak élvezni kell a munka eredményét. Olvass tovább, a szakértői tippekkel egyszerre segítjük a falak impozáns megjelenését és akár évtizedes védelmét.

Olvass tovább
2024.04.23.

Csónaklakk az akár 7 szezonon át szép és védett hajótesthez

Habár a legszenvedélyesebb pecások egész évben horgásznak, az akár több napra is letáborozós, igazi idény csak a melegebb időjárás beköszöntével indul. Ilyenkor nemcsak a hajótest éves ellenőrzése, de a csónaklakkozás is esedékes. Olvass tovább, megmutatjuk, miben erősebb a csónaklakk a hagyományos lakkoknál, a lépésről-lépésre útmutató pedig segít, hogy gyorsabb és tartósabb legyen a festés, és több idő maradjon a pecázásra.

Olvass tovább
2024.04.09.

Vékonylazúr vagy vastaglazúr? 4 szempont a jó döntéshez

Akár egy kültéri, akár egy beltéri fafelület karbantartása válik esedékessé, a végeredmény szempontjából a védelem, az esztétika és az egyszerű felhordás is egyformán fontos. Olvass tovább, ebben a cikkben úgy segítünk választani a vékonylazúr és a vastaglazúr között, hogy 4-6 évig biztosan ne kelljen ecsetet ragadni.

Olvass tovább
2024.03.26.

Kerítésfesték fára, fémre és betonra hibátlan és tartós eredménnyel

A felületnek megfelelő kerítésfesték hosszú távon védetté és esztétikussá teszi a telek határait. Ráadásul a helyes bevonó technika elsajátításával még a szakember-keresésre és a munkadíj kifizetésére sem lesz szükség. Állj neki önállóan is felkészülten a felújításnak, mutatjuk a fa, fém és beton kerítésfestés legfontosabb tudnivalóit.

Olvass tovább
2024.03.12.

Parkettalakk kisokos: látványos felújítás parkettázás nélkül

A fa parketták és burkolatok csak felületkezeléssel maradnak tartósak. Speciális parkettalakk használatával elkerülhetők a száraz-nedves szennyeződések után padlón maradt foltok, a por okozta elszürkülések, valamint a használatból eredő kopások is. Olvass tovább, ebben a cikkben nemcsak a legnépszerűbb parkettalakk-típusokat, de olyan szakértői tippeket is bemutatunk, amelyek biztosan nincsenek a bevonatok dobozain.

Olvass tovább
2024.02.27.

Penész a falon - Okok, megelőzés és a legalaposabb kezelés

A penészgomba apró spórái mindenhol jelen vannak a levegőben. Beltérben egy nagyobb esős időszak okozta nedvesedés, a fűtés hiánya, az évszakváltással járó hirtelen felmelegedés, de akár már egy szellőztetésmentes nap is elősegítheti a penész falon való megtelepedését. Költséges és hosszadalmas irtási praktikák helyett olvass tovább, mutatjuk, mi a megoldás, hogy ne is térjen vissza többé.

Olvass tovább
2024.02.13.

Minden, amit a zománcfestékről tudni kell

A zománcfesték olyan átvonó festék, amely egyszerre biztosít dekoratív megjelenést, védelmet és festéktípustól függően akár rozsdaállóságot is a kezelt felületnek. Olvass tovább, máris mutatjuk, miben különbözik a hagyományos zománctól, és lépésről lépésre útmutatóval segítünk, hogy a felújítás eredménye a lehető legtovább élvezhető legyen.

Olvass tovább
2024.01.30.

7 érv a mosható falfesték mellett

A hétköznapi tevékenységek nyomot hagyhatnak a lakás falán, sőt, idővel még a levegőből lecsapódó pára is foltosodást okozhat. Kisgyermekkel, háziállattal vagy mindkettővel pedig a szennyeződések kialakulása akár mindennapos is lehet. Olvass tovább, mutatjuk, hogyan segíti a mosható falfesték a falak újszerű állapotának tartós fenntartását.

Olvass tovább
2024.01.16.

Olcsó vs. drágább falfesték? Melyiket válasszam?

A lakásfelújítás egyik legfontosabb szempontja a büdzsé. Ha 1-2 éven belül komplett újrafestést igényel, úgy a látszólag kedvező falfesték ár is ráfizetéssel járhat. Olvass tovább, mutatjuk, melyik bevonat típusok és árkategóriák között érdemes nézelődni a legtartósabb végeredményhez.

Olvass tovább
2024.01.03.

A minőségi lábazatfesték 7 ismérve

A ház lábazatának a homlokzatnál is ellenállóbbnak kell lennie, mert a talajmenti nedvesség a beázások első számú oka. Jó hír, hogy a lábazat élettartama nemcsak különféle díszkövekkel és burkolatokkal, hanem akár költséghatékony lábazatfestékkel is növelhető. Olvass tovább, ebben a cikkben a tartós lábazatfesték jellemzőit gyűjtöttük össze.

Olvass tovább
2023.12.20.

Lazúrfesték kisokos a természetközeli végeredményhez

Lazúrfestékkel a fából készült beltéri vagy kerti bútorok, nyílászárók és tárgyak felújítás esetén sem veszítenek eredeti szépségükből. A felület jellegéhez passzoló, jó minőségű és megfelelően felvitt bevonattal akár 10 éven át megőrizhető a fa védelme és esztétikuma. Olvass tovább és bánj a lazúrfestékkel pont úgy, mint a profik.

Olvass tovább
2023.12.12.

Minden, amit a mészfestékről tudni kell

A meszes felületek összetételük miatt jobban ellenállnak a nedvességnek és erősebb a rothadás elleni védekezőképességük, mint a diszperziós festékkel kezelt falaknak. Olvass tovább, ebben a cikkben eláruljuk, mi a különbség az oltott mész és a mészfesték között, illetve szakértői tippeket is adunk az “otthonillatú” bevonat helyes felviteléhez.

Olvass tovább
2023.11.28.

Kőbalzsam a kőfelületek természetes szépségének megőrzéséhez

Speciális kőbalzsammal akár évtizedekkel meghosszabbítható a természetes kőfelületek élettartama. Olvass tovább, mutatjuk, miért érdemes ezzel kezdeni a bel- és kültéri felújítást, illetve a sír- és kertrendezést.

Olvass tovább
2023.11.14.

Tapadóhíddal lesz tartós a csempére csempézés

A burkolattal díszített kül- és beltéri helyiségek esetében mindennél fontosabb az esztétikus végeredmény. Minőségi tapadóhíddal a csempék és a járólapok akár évtizedeken át stabilak maradnak. Olvass tovább, eláruljuk, miben különbözik a tapadóhíd a szimpla alapozóktól, és részletes tippeket adunk, hogy szakember segítsége nélkül is profi tapadóhidat készíthess.

Olvass tovább
2023.10.27.

Falfesték-választási kisokos tisztasági festés előtt

A tisztasági festéshez választott falfesték megszabadítja a falakat a lerakódott porrétegtől, kijavítja az apró szépséghibákat és az otthon kinézetének megújítására is jó. Olvass tovább, mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy a végeredmény minden szempontból tökéletes legyen.

Olvass tovább
2023.10.17.

Az alapos homlokzatfestés 7 lépése

A homlokzatfestés nemcsak díszíti, de védelmezi is az épületek külső falát. Értéknövelésre és állagmegóvásra is használható, így nagyon fontos a megfelelő bevonat kiválasztása és a szakemberek által alkalmazott tuti praktikák elsajátítása. Olvass tovább, mutatjuk az éveken át szép és repedésmentes végeredményhez vezető kihagyhatatlan lépéseket.

Olvass tovább
2023.10.03.

5 érv a folyékonyfólia mellett

A folyékonyfólia a modern építőipar legbiztosabb megoldása a falszerkezetet károsító, zuhanyzás közben kifröccsenő vagy beázás következtében terjedő nagy mennyiségű víz ellen. Sűrű, egykomponensű vízszigetelésként akár hígítás nélkül is azonnali felhordásra kész. Olvass tovább, ebben a cikkben megmutatjuk, miért must-have a burkolatok alá.

Olvass tovább
2024.01.30.

Minden, amit a betonfestékről tudni kell

A betonfesték pénztárcabarát és szakember segítsége nélkül is egyszerűen kezelhető bevonat a garázs, a terasz vagy bármilyen betonból öntött felület felújításához. Olvass tovább, máris mutatjuk, hogyan varázsolja a repedező és/vagy kavicsosan málló felületeket is simává és egységes kinézetűvé.

Olvass tovább
2023.09.05.

Útmutató: Így használd a penészálló festéket

Amikor lehűl az idő és kevesebb a szellőztetés, az esetleges beázások és a túl magas páratartalom hatására kialakuló nedves foltok is nehezebben száradnak. Az ilyen, nem speciális bevonattal kezelt felületeken pedig a penész is hamar megjelenik. Olvass tovább, ebben a cikkben az előkészületektől az utolsó ecsetvonásokig megmutatjuk a penészálló festék helyes használatát.

Olvass tovább
2023.08.22.

Csempefesték új burkolat helyett? Mutatjuk, hogyan csináld

A modern csempefestékekkel ma már költséghatékonyan, szakember segítsége nélkül újíthatod fel otthonod vizesblokkjait vagy konyhád burkolatát. Olvass tovább, mutatjuk, hogyan lesz a végeredmény elsőre is profihoz méltó.

Olvass tovább
2023.11.09.

Nyerj menő Festék Bázis pólót a ritkanfestek.hu referenciafotó-pályázatán

Dübörög a nyár és ezzel együtt elindult a Festék Bázis Zrt. új referenciafotó-pályázata. Kösd össze a kellemest a hasznossal, válassz tartós Festék Bázis bevonatot az otthoni felújításhoz vagy legújabb megbízásodhoz, és legyen tiéd egy stílusos Festék Bázis póló választható színben és méretben. Olvass tovább, máris mutatjuk a játék részleteit.

Olvass tovább
2023.07.25.

Pergolafestési tippek, hogy ne kelljen minden évben újrafesteni

A fából készült kerti lugasokat (másnéven pergolákat) rendszeresen érdemes újrafesteni, hogy szépek és mindenekelőtt időjárásállóak maradjanak. Olvass tovább, ebben a cikkben profi tippeket mutatunk, amelyekkel a pergolafestés végeredménye nemcsak természetes, de akár 10 éven át gondozásmentes is lesz majd.

Olvass tovább
2023.07.11.

5 ok, amiért a mélyalapozás nem maradhat el festés előtt

Habár egyesek szerint a mélyalapozás kihagyható lépés az otthoni felújításban, a szép és profi eredményhez elengedhetetlen a falfelület előkészítése. Olvass tovább, mutatjuk, hogyan érhetsz el akár egy réteg festékkel is tökéletes fedést, ha mélyalapozót használsz.

Olvass tovább
2023.06.27.

Így újítsd fel házilag a megkopott kerti bútort

A tavaszi-nyári jó idő és a kerti munkák a kicsiket és a nagyokat is a szabadba csábítják. Ahhoz, hogy legyen min megpihenni egy dolgos nap után és vendégeid is kényelmesen érezzék magukat, a megkopott fa, fém és műanyag kerti bútorokat érdemes újrakezelni. Olvass tovább, máris mutatjuk, hogyan lesz a végeredmény akár 10 éven át tartós.

Olvass tovább
2023.06.13.

Festékboltban vagy barkácsáruházban olcsóbb a festék?

Habár kényelmes a festéket egy óriási barkácsáruházban beszerezni, rengeteg előnye van, ha inkább szakkereskedésben vásárolunk. Olvass tovább, ebben a cikkben 7 olyan előnyt gyűjtöttünk össze, amivel a festékboltok időt és akár pénzt is spórolhatnak számodra.

Olvass tovább
2023.05.30.

Az online festékvásárlás 4+1 lépése

Ma, amikor már ajándékokat és ételt is az interneten rendelünk, az online festékboltokban az otthonfelújítás kellékei is egyszerűen beszerezhetők. Olvass tovább, ebben a cikkben 4+1 lépést mutatunk, amellyel kanapéd kényelméből is úgy vásárolhatsz, mintha a festékbolt szakértő eladója állna melletted.

Olvass tovább
2023.03.27.

Gardenexpo 2023 akció

A Plakáton szereplő minden termékre 10% AKCIÓ-t biztosítanak az akcióban résztvevő üzletek a normál fogyasztói áraikból a Garden Expon kapott kuponért cserébe.

Olvass tovább
2023.01.26.

Padlófestés Kisokos 1.3

Amiről még nem beszéltünk a padlófestékek felület-előkészítésénél, az a nem nedvszívó felületek zsírtalanítása. Ilyen esetben nem a felület érdesítésével kezdünk, hanem az elzsírosodott felületeket zsírtalanítóval, például acetonnal takarítjuk fel.

Olvass tovább
2023.01.26.

Padlófestés Kisokos 1.1

Elképzelhető, hogy eljutunk addig: nem szabad bevállalnunk a betonfestését. Ebben az esetben még megpróbálhatjuk fixálni, hogy a beton felporzását megszüntessük.

Olvass tovább
2023.01.26.

Padlófestés Kisokos 1.0

Magyarország a 10 millió fociedző hazája, és aki egyszer is rúgott labdába, úgy érzi, ért ehhez a sporthoz – nincs ez másképpen a festéssel sem.

Olvass tovább
2022.07.06.

Tartós kültéri fafesték lazúr helyett

Nehezen igazodsz el a mai festékpiac folyamatos innovációiban? Eddig lazúrt használtál a faápoláshoz, de egyre unalmasabb, hogy szinte minden évben újra kell kenned kültéri bútoraidat?

Olvass tovább
2022.06.29.

Lepereg a lazúr? Te is rosszul kezelted a felületet?

Alig egy éve festetted le kültéri bútoraidat, kerítésedet vagy pergoládat, de idén ismét csúnya és fakó felületekkel szembesültél a kertedben?

Olvass tovább
2022.06.29.

Mi fán terem a lélegző fafesték?

A festékpiac az elmúlt években folyamatos fejlődésen ment keresztül és a penészedés elleni, beltéri páraáteresztő falfestékek mellett ma már a kültéri, fából készült bútorok védelmére is készülnek hasonló bevonatok.

Olvass tovább
2022.06.14.

Melyik kültéri fafestéket válasszam?

A jó idő beköszöntével idén is azon kaptad magad, hogy egy barátokkal közös grillparti helyett ismét az éppen esedékes faápolás menetét tervezed? Kutakodsz a megfelelő kültéri fafesték után, de az 5. cikk elolvasása után is ugyanott tartasz, mint ahol elkezdted? Ne aggódj, segítünk!

Olvass tovább
2022.06.14.

Kültéri fafelületek ápolása 8+1 lépésben

Kerti játszótér, faház, kerítés vagy kültéri bútor festése előtt állsz? Már most azt számolgatod, hogy hány napot kell majd rászánnod a szabadságodból a munkálatokra? Jó lenne egyetlen hétvége alatt évekre letudni a festéssel járó macerát és helyette csak élvezni a kerted nyugalmát? Olvass tovább, mutatjuk a trükköt.

Olvass tovább
2022.06.14.

Így ápold a kültéri fafelületeket, hogy évekig szépek maradjanak

Alig 1-2 éve festetted le kerti bútorodat vagy kerítésedet és máris a következő alkalomra készülsz? Nem tudod, a festés során hol csúszhatott be az a hiba, ami miatt gyermeked már rá sem akar nézni elöregedett és pergő bevonatú mászókájára és hintájára?

Olvass tovább
2021.12.16.

Természet és Innováció

A só az élet egyik legalapvetőbb eleme, melyből az emberi test is felépül. A Festék Bázis Zrt.-nél ezen ötlettől vezérelve alkottuk meg Valmor Air Flow sóglett termékünket, mely nem csak rusztikus esztétikai élményt nyújt, hanem egészségünk megőrzését is segítheti.

Olvass tovább
2021.12.14.

Bakteriosztatikus bevonatok

A baktériumok egyik fő tulajdonsága, hogy szinte bármilyen felületen képesek életben maradni és rohamosan szaporodni, így hosszú ideig az adott helyiségben maradnak. A mikrobiológiában a bakteriosztatikus azt a hatást jelenti, amellyel a baktériumok sejtosztódását állítjuk le.

Olvass tovább
2021.06.09.

Korrózióvédelem! Hogyan előzzük meg és kezeljük a rozsdás felületeket?

A fémes szerkezeti anyagok teljesen száraz, mesterséges környezetben nem korrodálódnak, vagyis nem indul meg a korróziós folyamat. A fémes anyagok korróziós folyamatainak a lejátszódáshoz tipikusan nedvességre van szükség. Ekkor indul meg az úgynevezett elektrokémiai korrózió. Egyszerű, természetes földi körülmények között korróziós folyamat megfelelő védelem nélkül azonnal elindul.

Olvass tovább
2021.06.09.

Fafestés a tökéletes végeredményért!

A fa pórusos szerkezetű anyag, ami azt jelenti, hogy belső térben is beleül a por és elkoszolódik, mint a szekrény teteje. A védelem egyik feladata, hogy a nyitott pórusok feltöltésével megakadályozzuk, hogy a szálló por beléjük kerüljön. Egy színtelen lakkal kezelt felületről a por letörölhető, viszont egy natúr fa, amit nem kezeltünk, teljesen elszürkül.

Olvass tovább
2021.06.09.

Miért vizesedik a házam? Avagy, hogyan fessünk lábazatot?

Lábazatnak nevezzük a ház, illetve a kerítés közvetlen a talaj csatlakozási pont feletti részét. Ide verődik fel a csapadék a földről, ezt pisilik le a kutyák és ide rúgja neki a labdát a gyermek; tehát egy homlokzat festékhez képest ennyivel több funkció, amit az ide kerülő festéknek be kell töltenie.

Olvass tovább
2020.10.26.

Minimalista stílus egy festékcsaláddal 5 felületre? Igen, 7016™!

Napjainkban a modern házak építésekor elsöprő népszerűségnek örvend a fehér és antracit színkombinációja, ezért úgy alkottuk meg a 7016™-ot, hogy öt különböző felületen is ugyanazt a RAL7016 antracit színt eredményezze, kielégítve akár komplett építkezések igényeit.

Olvass tovább
2020.10.26.

Vírus- és baktériummentes felületek?

A vírusok és baktériumok egyik fő tulajdonsága, hogy szinte bármilyen felületen képesek életben maradni és rohamosan szaporodni, így hosszú ideig az adott helyiségben maradnak.

Olvass tovább
2020.10.26.

Hogyan előzhetjük meg a penészedést és mit tehetünk, ha már a probléma felütötte fejét?

Szinte mottóként tekinthetünk erre a címre, mivel egyidejűleg találkozhatunk mindkét jelenséggel a hideg időnek köszönhetően.

Olvass tovább