5 ok, amiért a mélyalapozás nem maradhat el festés előtt

További bejegyzések

Habár egyesek szerint a mélyalapozás kihagyható lépés az otthoni felújításban, a szép és profi eredményhez elengedhetetlen a falfelület előkészítése. Olvass tovább, mutatjuk, hogyan érhetsz el akár egy réteg festékkel is tökéletes fedést, ha mélyalapozót használsz.

1. A mélyalapozó stabilizálja a falfelületet

A legtöbb mélyalapozó diszperziós anyag, ami azt jelenti, hogy a víz mellett olyan adalékok alkotják, amelyek a festék optimális eloszlását segítik. A kétkomponensű bevonat ezáltal jobban be tud ivódni a vakolatba és 1-2 mm mélységben meg is erősíti a fal szerkezetét.

A mélyalapozást nemcsak a régi falaknál, de az új építésű lakásokban is érdemes glettelés után elvégezni, mert a glett csiszolása mindenképpen porral jár. Az alapozóval viszont ezek az apró szemcsék is hatékonyan leköthetők, ezért a fal hosszú éveken át repedésmentes marad.

Festékbázis tipp: A tökéletes mélyalapozáshoz végezd a munkát korongkefével, mert ezzel a módszerrel lehet a folyadékot a legalaposabban a felületbe dörzsölni.

2. Több réteg nélkül is egyenletes fedést biztosít

Megéri időt szánni a mélyalapozásra, mert az alapos előkészületekkel akár fele annyi idő alatt is végezhetsz a felújítással. Ha a mélyalapozót glettelés után használod, akkor színtől függően akár már egyetlen réteg fedőfesték is elég lesz a tökéletes eredményhez.

A kevesebb festék pedig nemcsak pénzt spórol a családi nyaralásra, de a bútorok is gyorsabban visszapakolhatók a szobákba, így a kicsik és a nagyok is hamar újra élvezhetik saját birodalmuk kényelmét.

Ráadásul a mélyalapozással azt is garantálhatod, hogy a festékboltban vásárolt bevonat színe lakásod falán is ugyanúgy mutasson, mint a dobozon vagy a katalógusban, ahol eredetileg beleszerettetek.

3. Mélyalapozással nem lesz foltos a festék

A fedőfestékek foltosodása általában a sötétebb és/vagy élénkebb színű bevonatoknál fordul elő, ezért a mélyalapozás elengedhetetlen, ha tinédzser gyermeked extrém kérését szeretnéd teljesíteni, vagy a legfrissebb lakberendezési trendeket követnéd.

Fontos! A mélyalapozó egy úgynevezett falfix, ami biztosítja, hogy a vakolat egyenletesen igya be a rákerülő festéket. Éppen ezért a végeredmény csak akkor lesz profi hatású, ha a teljes falfelületet kezeled vele és nem csak a legproblémásabb, legporózusabb területeket.

4. Garantálja a festék könnyű tapadását

A mélyalapozás különösen jó ötlet, ha a fal régi, rossz állapotú, málik és nagyon könnyen reped. Az anyag javítja a fedőfesték tapadását, mert gyakorlatilag egy homogenitást biztosító kötőhidat hoz létre a régi vakolat és az új festék rétegei között.

A jó tapadás pedig szinte garancia arra, hogy kevesebb festék is fogy majd, ezért a mélyalapozóval akár néhány vadonatúj lakásdekorációra is marad majd pénz a családi kasszában.

5. A mélyalapozó elősegíti a festéktípusok közötti váltást

A mélyalapozó megakadályozza, hogy az új festékréteg felszedje az előzőt, még akkor is, ha a szakemberek által ma már nem annyira kedvelt anyagokról van szó.

A mélyalapozás jó tapadást biztosít a diszperziós festéknek, mert

  • hatékonyan megszilárdítja a mészfesték porózus felületét,
  • tartósabbá teszi az alapvetően gyakori felújítási igényű enyves festék előző rétegét,
  • segít optimalizálni az Ytong téglából készült falak általános nedvszívását.

Válassz mélyalapozót a Festékbázis webáruházból vagy látogass el a hozzád legközelebbi partnerüzletünkbe!
Kezdd ITT »