Kültéri falfesték kisokos: így válassz minőségi és szép bevonatot

További bejegyzések

Az enyhe időjárás több kerti felújítási munkának, így például a homlokzatok felfrissítésének is kedvez. Ha minőségi kültéri festékkel végezzük, a következő 5-10 tavaszi-nyári szezonban már csak élvezni kell a munka eredményét. Olvass tovább, a szakértői tippekkel egyszerre segítjük a falak impozáns megjelenését és akár évtizedes védelmét.

Mikor esedékes a kültéri falfesték felújítása?

Habár a kültéri festékek tartósabbak, mint a beltéri bevonatok, az időjárásnak tartósan kitett felületek védelme csak akkor lehet tartós, ha időről időre megújítjuk őket.

A homlokzatrenoválás időszerű, ha

  • a falak koszolódása látványossá válik,
  • a moha elkezd megtapadni a régi bevonaton,
  • megjelennek az első hajszálrepedések,
  • egyes részeken már omladozik a vakolat.

A nagyobb repedéseket és hibákat semmiképp sem érdemes megvárni. A legjobb a homlokzatfestést már a legelső hibák megjelenése után betervezni, mert így megelőzhető a “krétásodás”. Ez nemcsak csúnya foltot hagy a ruhán a falnak támaszkodva, de azt is jelzi, hogy az adalékanyagok kicsapódásával gyengül a bevonat ellenállóképessége.

Ráadásul minél kisebb hibák vannak a homlokzaton, annál könnyebb és gyorsabb a munka.

A 3 legfontosabb teendő kültéri falfesték választás előtt:

1. Ellenőrizd a bevonat vízállóságát

A kültéri falfesték legnagyobb ellensége a csapadék és a talajvíz, mert a nedvesség és a benne csordogáló savas szennyeződések veszélyeztethetik az otthon külső-belső állapotát.

A megfelelő összetételű kültéri festék egyszerre előzi meg a beázást és a külső rétegek felhólyagosodását. Ezzel nemcsak állagmegóvó, de értékmegőrző szerepe is van. Így gyakran egy látszólag magasabb árkategóriájú bevonat hosszú távon költséghatékonyabb, mint egy olcsóbb festék.

2. Válassz magas páraáteresztő képességű kültéri falfestéket

Fontos tudni, hogy nem létezik olyan bevonat, amely teljesen vízlepergető. A nedvesség így vagy úgy mindenképpen utat talál magának a mélyebb rétegekbe is, ezért elengedhetetlen, hogy a kültéri festék a száradást is tudja szabályozni.

“Lélegző” bevonattal

  • csak annyi csapadék marad a külső falakon, ami esőzés után a lehető leghamarabb ki tud száradni,
  • a szárazabb időszakokban is megtartható az épület optimális belső nedvessége,
  • még régi, rendszeres vizesedési problémával küzdő épületek esetén is minimalizálható a külső-belső penészedés.

A VALMOR Air Flow termékcsalád akár a csapó esőnek kitett falfelületekre is tökéletes választás. A homlokzat mellett lábazatra, betonra és ásványi hőszigetelő rendszerekre is felhordható. Így sokoldalúságával több festékbolti kört és további költségeket is megspórol.

3. Igazítsd az árnyalatot a környezethez

Válassz sötétebb színt, ha közvetlenül utcára néz a homlokzat, mert ezen kevésbé látszanak a légszennyezés okozta foltok.

Közvetlen napsütés esetén válassz világosabb árnyalatot, mert az UV-fény a pasztelleket kevésbé tudja kifakítani.

A végső döntés előtt figyeld meg a szomszédos és az utcabeli házak színvilágát is, hogy az eredmény a lehető legharmónikusabb legyen. Kérj színkártyát a hozzád közeli festékboltból, és mindenképpen nézd meg a szimpatikus árnyalatot eltérő fényviszonyok között is.

Top időjárásálló kültéri falfesték-típusok otthoni felújításhoz:

Habár minden kültéri falfesték olyan összetevőkkel rendelkezik, amelyek az időjárási elemek ellenére is biztosítják a homlokzat tartósságát, a bevonat kiválasztása előtt az épület elhelyezkedését és a falak anyagát is érdemes figyelembe venni.

Csak így garantálható, hogy a festék ráeső csapadék hatására sem kezd majd el leperegni, és az egész napos napsütés miatt sem fogja elveszteni a színét.

Így válassz kültéri falfestéket:

  • ha kiváló fedőképességű, mattra száradó és színezhető megoldás a cél, amely rendkívüli víztaszító képessége miatt akár porózusabb (beton, mészhabarcs, tégla vagy gipsz) vakolatra is jó - a szilikon bázisú bevonat tökéletes,
  • ha kimondottan régi, tégla, vályog vagy vert falazatú a felújítandó épület, ezért kiváló páraáteresztő képességre van szükség, akkor az alapra kémiai módon megkötő, hőszigetelést erősítő szilikát alapú anyag a legjobb,
  • amennyiben egyszerre környezetbarát, fertőtlenítő, gombaölő és gazdaságos bevonatot keresel, a mészfesték az ideális. Ez kiváló, egészséges alternatíva például az állattartás céljára használt épületek felújításához. Kiegészítő fagyvédelemmel (pl. egy szomszédos fűtött fallal) évekig szép és ellenálló.

 

Minőségi, légáteresztő kültéri festékkel a felújítás gyorsabb és költséghatékonyabb.
Rendeld meg a választott bevonatot országos kiszállítással, a Festék Bázis webáruházból »