Bakteriosztatikus bevonatok

További bejegyzések

A baktériumok egyik fő tulajdonsága, hogy szinte bármilyen felületen képesek életben maradni és rohamosan szaporodni, így hosszú ideig az adott helyiségben maradnak. A mikrobiológiában a bakteriosztatikus azt a hatást jelenti, amellyel a baktériumok sejtosztódását állítjuk le.

ÁNTSZ Országos Epidemiologiai Központja által el-végzett D-EPID/02314-1/2016 jegyzőkönyve alapján A Festék Bázis Zrt. Ezüst Kloridot tartalmazó festékeit az alábbi baktériumtörzsekkel kezelték:

Stapphylococcus aureus ATCC 6538,

Escherichia coli ATCC 10536,

Pseudomonas aeruginosa ATCC 15442

A vizsgálatok között széles spektrumú fertőtlenítőszerrel tisztították meg a felületet, melynek festékeink ellenálltak. Az egészségügyi intézményekben az előírt fertőtlenítést a megfelelő gyakorisággal természetesen el kell végezni.

antsz.jpg

oek.jpg

Tartósság és védelem

Az ezüstionok mintegy 650 féle kórokozót képesek elpusztítani, hatásos védelmet nyújtanak patogén baktériumokkal és penészgombákkal szemben. Az ezüst csak akkor igazán hatásos, ha ionkibocsájtásra késztetik. Ezért a Festék Bázis Zrt. termékeinek hatásmechanizmusa ezen a technológián alapszik. A kezelt termékek hatékonyságát az ezüstionok számával jellemezhetjük.

bakteriumok_ujrakepzodes.jpg

Az ezüstion technológia két takarítás között is működik, a nap 24 órájában, az év minden napján, ráadásul nincs költsége!

ezustion_grafikon.jpg

„Megállapítható, hogy valamennyi, ezüst kloriddal kezelt minta gátolja a felületére került mikroorganizmusok szaporodását. A szaporodásgátlás előfeltétele az, hogy a mikroorganizmus közvetlenül érintkezzen a felülettel. Egészségügyi intézményekben a vizsgált, ezüst kloridot is tartalmazó készítmények fal- és padlófelületek bevonására alkalmazhatók.”

VALMOR KONTROL FALFESTÉK a beltéri falak védelmében

Factor PARKETTALAKK a fa padozatok védelmét biztosítja

Factor AQUA PARKETTALAKK padozatokra és használati tárgyakra

Factor AQUA AKRIL VASTAGLAZÚR a színes környezetért, szinte minden felületre

COROR KLÓRKAUCSUK a medencék és vizes helyiségek védelmében

Ezüst kloridot 0,3%-ban a festékhez adagolunk a gyár-tás során, ez kb. 12,600,000,000,000,000,000,000 ezüstiont jelent 1 kg festékben.

A képződő ionok mégis csak lassú ütemben szabadulnak fel, ami nagyrészt függ a felülettel érintkező baktériumok mennyiségétől. Az ezüstionok a felületen koncentrálódnak és csak akkor indítanak reakciót, ha egy baktériummal találkoznak. Amint a mikrobák a felületre kerülnek, az ott elhelyezkedő ezüstionokkal azonnal kötésbe lépnek, és ezáltal sejtfaluk felszakad. A sejtfalba kerülve az ezüstion megváltoztatja a sejt energiatermeléséhez szükséges enzimek tulajdonságait, így energia-utánpótlás hiányában a sejt rövid időn belül elpusztul.

ezustion_eltelt_ido.jpg

Festékeinkben az ezüst klorid Verimaster fényazonosítóval rendelkezik, így ellenőrizhető egy speciális lámpa segítségével, hogy az adott felület megfelelő védelemmel van-e ellátva.

A folyamatos hatékonyságot 20 éves öregítési vizsgálatok is igazolták.

Alkalmazási terület lehet minden olyan létesítmény, helyiség vagy tárgy, ahol a fokozott higiéniai követelmények erre okot adhatnak vagy igény merül fel rá.

Néhány példa: humán- és állategészségügy, állattenyésztés, gyógyszer- és élelmiszeripar, szociális-, köz- és privát intézmények. Kórházak, klinikák, orvosi rendelők, élelmiszer előállítók, feldolgozók és raktárak, hűtőházak, bankok, önkormányzatok, bölcsődék, óvodák, iskolák, tömegközlekedési eszközök, gyógyszertárak, fürdők, szállodák, éttermek, üzemi konyhák, szupermarketek, hentes- és péküzletek, de saját otthoni környezetünk egységeit és berendezéseit is higiénikusabbá tehetjük konyha, fürdő, gyerekszoba és ezek használati tárgyai.