Fafestés a tökéletes végeredményért!

További bejegyzések

Miért érdemes kezelni a fa felületét?

A fa pórusos szerkezetű anyag, ami azt jelenti, hogy belső térben is beleül a por és elkoszolódik, mint a szekrény teteje. A védelem egyik feladata, hogy a nyitott pórusok feltöltésével megakadályozzuk, hogy a szálló por beléjük kerüljön. Egy színtelen lakkal kezelt felületről a por letörölhető, viszont egy natúr fa, amit nem kezeltünk, teljesen elszürkül.

Vásárlást követően azonnal festhetjük a fát?

Két probléma szokott előfordulni a frissen vásárolt fa anyagával kapcsolatban. Az egyik, hogy nagy nedvességtartalommal rendelkezik, a másik, hogy a fűrészelés után szőrős maradt a deszka. Nedvesség mérővel általában nem rendelkeznek a háztartások, de azt tudjuk, hogy a tűzifának megvásárolt faanyagot csak fél év szárítás után tesszük a kandallóba, a cserépkályhába pedig csak a 1,5 - 2 éves tárolás után, hiszen a fából hirtelen kiszabaduló gőz kárt okozhat a kályhában. A szőrös deszkát bármivel festjük a végeredmény sem szép, sem pedig tartós nem lesz. Szánjunk időt a gyalulásra és a csiszolásra egyaránt!

Mit lehet tenni, ha nem tudjuk kivárni míg a fa teljesen kiszárad?

A kinti környezetben lévő faanyag nedves időben „felszívja” a párát és szépen elvezeti azt a szerkezetében. A probléma erős napsütéses időben kezdődik. Ilyenkor gyorsan melegszik fel a fa felülete és a fában lévő nedvesség a legrövidebb úton igyekszik távozni. A friss faanyag, tehát ezért reped meg és vetemedik el. Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy a nedvesség útjába kerülő festékanyaggal mi történik. A vastaglazúrok a friss fa száradási fázisának első 2 évében jellemzően leperegnek, így folyamatos csiszolás és újra lazúrozással tudjuk ismét széppé varázsolni. A vékonylazúrokat is terheli a gőznyomás, de a vékonylazúrokkal egyrészt a fa felső pórusait impregnáltuk, színeztük, másrészt nincs bevonat, ami lepereghet. De a bevonat hiánya nem csak előnyökkel, hanem hátránnyal is jár, mert nincs, ami védené a fát az időjárás és a környezet erodáló hatásaival szemben, így a karbantartást 1-2 évente meg kell ismételni. Belső térbe, ahol nem éri a felületet a nap UV sugárzása, javasoljuk a FACTOR Aqua Parkettalakkunkat. Kültérbe a színes FACTOR 2in1vékonylazúrt ajánljuk, ami mindenfajta fafelületre egyszerűen felhordható.

Pergolát vagy lazúrt vegyek?

A lazúr egy átlátszó lakk típusú festék, mely kiemeli és megújítja a fa színét, míg a pergola egy fedőfesték, mellyel egy új, színes bevonatot képezhetünk a fán. Ha régi, megkopott előző réteget nem tudjuk maradéktalanul eltávolítani, akkor mindenképpen pergolát használjunk, mivel az tökéletesen eltűnteti az optikai egyenlőtlenségeket!

Hogyan fessük a fát pergolával? (Gyakorlati útmutató)

  1. A felületről a laza pergő részeket távolítsuk el.
  2. Festett felületeket festés előtt csiszolással érdesítsük, majd portalanítsuk, zsírtalanítsuk. (A régi festett felületekre rárakodott szennyeződések zsírosak, azokat a csiszoló csak elmaszatolja, de el nem távolítja, a vizes bázisú festékek nem tapadnak jól a zsíros felületekhez).
  3. A natúr fafelületeket csiszoljuk meg, majd portalanítsuk.
  4. A régi száraz porózus, valamint a festett, repedezett felületek alapozását 1:2 arányban vízzel hígított FACTOR Pergola Fafesték felhasználásával, intenzív nyomó- ecsetelő mozdulatokkal végezzük el. Mártott technikát is alkalmazhatunk, ezáltal a fa mélyebb szerkezetét is meg tudjuk erősíteni.
  5. A fa felületén lévő repedéseket az alapozás után tömíthetjük, a FACTOR Pergola Fafestékek többszöri átfestésével.

Hogyan fessünk lazúrral?

  1. A festendő felületről távolítsuk el maradéktalanul a szennyeződéseket, régi bevonatokat.
  2. Dörzspapírral csiszoljuk át és portalanítsuk le.
  3. A festési munkálatok előtt javasoljuk a próbafestést.