Így ápold a kültéri fafelületeket, hogy évekig szépek maradjanak

További bejegyzések

Alig 1-2 éve festetted le kerti bútorodat vagy kerítésedet és máris a következő alkalomra készülsz? Nem tudod, a festés során hol csúszhatott be az a hiba, ami miatt gyermeked már rá sem akar nézni elöregedett és pergő bevonatú mászókájára és hintájára? Lenne izgalmasabb programod is a nyárra, mint szó szerint azt nézni, ahogy szárad a festék? 

Hát nyugodtan kezdd el szervezni következő kerti partidat vagy nyaralásodat, mert ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi kell ahhoz, hogy egy kezelt fafelület mind esztétikájában, mind tartósságában és funkciójában sok évig tartós maradjon.

Mivel a fa még a kivágása után is élő és lélegző anyag, a belőle készült kerti bútoraid, a csodaszép pergolád és gyermeked házi játszóterének fa elemei is majdnem ugyanolyan törődést igényelnek, mint a frissen ültetett palánták a kertedben. Ezért sokkal találóbb, ha a festés helyett az ápolás szót használjuk.

Miért pereg le a festék már 1 év után a fáról?

A hazánkban megvásárolható fabútorokra és kerti kiegészítőkre általánosságban jellemző, hogy esetenként túl friss fából készítik őket. Könnyen lehet, hogy újonnan vásárolt kerti bútoraidon nemrég még ott fütyült a rigó és nem a képzeleted játéka, hogy érzed is rajta a frissen vágott fa illatát. A pár hete kivágott fenyőnek ilyenkor nincs elegendő ideje a kiszáradásra és a belőle készült bútor akár pár éven belül tönkre is mehet.

A nagy nedvességtartalommal bíró fabútorok romlását jelentősen felgyorsítja a tartós napsütés, főleg akkor, ha a felület sötét színű. Ilyenkor a melegtől a gőzpára kicsapódik a fa belsejéből, majd jobb esetben elpárolog vagy lefolyik a kezeletlen fafelületről.

Ezzel szemben egy túl korán és nem a megfelelő bevonattal kezelt fabútor a napsugarak hatására kicsapódó vizet bent tartja a fa és a festék rétegei között. Ilyenkor a nap ezt tovább hevíti és mivel a festék ezután nem képes megtapadni a fán, egyszerűen kiszárad és lepereg. A megfelelő előkészítéssel és ápolással azonban ez csak egy rossz emlék marad. Olvass tovább, mutatjuk a trükköt.

Hogyan ápold a kültéri fa felületeket, hogy akár egy évtizeden át szépek maradjanak?

  1. Szánj elegendő időt az előkészületekre

A fa egészen addig élő anyag marad, amíg rendesen gondját viseled és meglátod, többszörösen meghálálja majd törődésedet. A faápolás előkészületei bizony ugyanolyan fontosak - ha nem fontosabbak -, mint maga a végső festékréteg felkenése.

A kulcs a megfelelő tapadási felület kialakítása. Így a kezelt fa tartósan és funkcionálisan is szép marad. Ezért az alapozó felvitele előtt kezdd a munkát az esetlegesen előforduló hibás, beteg, szürke részek eltávolításával, csiszolással, portalanítással és zsírtalanítással. 

Itt írtam is róla, hogyan csináld. (link a 2. blogposztra)

  1. Alakíts ki önmagával alapozott rétegrendet

A fafelület és a pénztárcád szempontjából is kedvező, ha a használni kívánt bevonatot alapozófestékként is használod. Ezt nevezzük az önmagával alapozott rétegrendnek.

Ez azért jó, mert

  • nem kell többféle festéket beszerezned,

  • gyorsabban haladhatsz,

  • nem szükséges keverned, kombinálnod a különböző felületkezelőket,

  • olcsóbb megoldást kínál,

  • és kényelmesebbé teszi a festést.

Ehhez kiválóan alkalmas a FACTOR Pergola Kültéri Fafestéke:

  1. Tegyél egy vödörbe kb. 0,5 liter festéket.

  2. Hígítsd a festéket 1:2 arányban 1 liter vízzel.

  3. Alaposan keverd össze a két komponenst. 

Az így elkészített festék a legkisebb résekbe is beszivárog és ezzel biztosítja a fedőréteg megfelelő tapadását.

  1. 2 réteg a tökéletes és tartós eredményért

Az alapozást már a munka legizgalmasabb része, a bevonás követi. Ilyenkor a fafestéket már csak annyira szükséges hígítani, hogy a kezednek is kényelmes legyen a munka, ezt pedig max. 5% víz hozzáadásával biztosíthatod. Akkor jó, ha az ecseted nem ragad, hanem gyengéden csúszik a fa felületén.

A tökéletes fedés és a tartós eredmény érdekében 2 rétegben kend le a felületet. Jó hír azonban, hogy a 2 réteg között nem kell megvárni a teljes száradást, ahogy körbeértél, már folytathatod is a következővel.

Fontos: A második réteg után várj minimum 24 órát a száradásra a levegő páratartalmától és a hőmérséklettől függően.

Tartós faápolás akár 10 évre? Csakis a FACTOR

A hazai festékpiacon egyedülálló FACTOR Pergola Kültéri Fafesték különleges lélegzőképességével biztosítja, hogy a fából kicsapódó pára ne okozzon kárt kültéri faszerkezetedben. Száradás után rugalmas filmréteget képez a fa felületén, amely akár 10 évig is képes hatékonyan követni az anyag mozgását. 

A FACTOR Pergola Kültéri Fafesték akár már 2 rétegben is tökéletes fedést és repedésmentes felületet biztosít. A lazúrral szemben ez azért óriási előny, mert a különböző rétegek azonnal festhetők, nem szükséges akár 1-6 hónapot is várnod a tökéletes száradásig.

A FACTOR Pergola Kültéri Fafesték azért más, mint a hagyományos fafestékek, mert

  • hagyja lélegezni a fát,

  • több réteg festését is azonnal elvégezheted,

  • rugalmas, gumitapintású filmréteget alkot a faszerkezeten, ami a bőrhöz hasonlóan követi az anyag mozgását és térfogat változásait,

  • akár 5-10 évig is repedésmentes felületet képez a fán.

Tökéletes eredményre vágysz? 

Festés előtt nézd át alaposan a kezelendő fafelületet, távolíts el róla minden kis hibát, penészfoltot és szennyeződést. Ha szükséges, használj hígítót, majd a hibás részt húzd át még egy réteg FACTOR Pergola Kültéri Fafestékkel.

Minőségi és tartós fafestéket szeretnél, amely gondosan ápolja a fafelületeket és mindeközben időt is spórol neked?

Nézd meg a FACTOR Pergola Kültéri Fafestéket ITT »