Padlófestés Kisokos 1.3

További bejegyzések

NEM NEDVSZÍVÓ FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE

festes-1.jpg

Amiről még nem beszéltünk a padlófestékek felület-előkészítésénél, az a nem nedvszívó felületek zsírtalanítása. Ilyen esetben nem a felület érdesítésével kezdünk, hanem az elzsírosodott felületeket zsírtalanítóval, például acetonnal takarítjuk fel.

Az aceton rendkívül gyorsan és foltmentesen szárad, de használható nitrohígító is. Alapozó réteg felhordásakor nagyfokú hígítás ilyenkor nem szükséges, mivel nem kell beszívódnia. Sőt, ha túlhígítjuk a festéket, akkor megfolyik, nehezen kezelhető lesz. Fontos, hogy a festendő felület hőmérsékletének és a felhordási konzisztencia beállításának megfelelő mértékben használjuk a hígítást.

Ebben a helyzetben nagy szükség van a szakmai gyakorlatra, mert nem lesz meg az a gyártói utasítás, hogy 1 liter festékhez egy vagy két deciliter hígítót adjunk. Amikor megtörtént az előkészítés, jöhet a festés: a festéket már szinte hígítatlanul, csak a felhordási konzisztenciáig hígítva hordjuk fel a felületre.

Összességében tökéletesen látszik, hogy a kivitelezési munkánál a legbonyolultabb rész a megfelelő fogadófelület kialakítása. Az, hogy eldöntsük, hogyan kezdjünk neki a felület előkészítésének, igényli a legnagyobb körültekintést és szaktudást. És ez a két dolog különbözteti meg a festő szakembert a festékes ruhás emberektől.

MŰPADLÓ FESTÉSE 

festes-2.jpg

Műpadlók, ipari padlók, műgyanták, kétkomponensű padlók széles tárházát találhatjuk ipari csarnokokban. Megbízást kaphatunk ilyen felületek festésére, legyen szó akár arról, hogy jelöléseket kell felfesteni, vagy bizonyos területeket akár telibe is. Ezek a padlóbevonatok (akár öntött padló vagy leterített, kiváló minőségű PVC padló) azért készültek, hogy egyrészt a terhelést bírják, másrészt könnyen tisztán tarthatóak legyenek. Emiatt a felületük nehezen festhetőek.

Ezeket hívjuk nem nedvszívó felületeknek.

Az ilyen jellegű felületeknél olyan festékkategóriába lépünk, amelynek mindenfajta felületen meg kell tapadnia, tehát rendkívül erős kötőanyaggal kell rendelkeznie. Éppen ezért az ipari padlókat alapvetően kétkomponensű festékekkel festjük.

festes-4.jpg

A Valmor Biztonságos Padló és Jelölőfesték olyan egykomponensű festék, aminek megvan a két komponensűekre vonatkozó kopásállósági vizsgálata. Keménységükben ugyanakkor nem összehasonlíthatóak a kétkomponensű anyagok az egykomponensűekkel, előbbiek általában sokkal keményebbek, mivel a keménységet térhálósító anyagok is segítik. A Valmor Biztonságos Padló és Jelölőfesték eléri a kétkomponensű festékek keménységének alsó határát, így használható ipari csarnokokban. Ami pedig hatalmas előnye a kétkomponensűekkel szemben, hogy könnyen javítható, visszaoldható és eltávolítható, ugyanakkor mégis jó kopásállóságú, valamint csúszásmentes. Vagyis sok olyan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amit a kétkomponensű festékekkel lényegesen drágábban és hosszabb kivitelezési folyamat révén tudnánk elérni.

Amennyiben a festendő felület rugalmas (PVC, rekortán, gumi stb) vagy festékkel szembeni elvárás a selyemfény, könnyű tisztán tarthatóság, akkor válasszuk a Valmor Garázsfestéket.

festes-3.jpg

RÉTEGVASTAGSÁG KIALAKÍTÁSA

A festék felhordásakor nagyon fontos a megfelelő rétegvastagság elérése. Ennek megállapításához tudnunk kell, hogy a felületen mivel járnak: csak gyalog, esetleg autóval, targoncával, hiszen minden esetben más terhelésnek van kitéve.

Ugyanakkor hiába mondja azt a megrendelő, hogy csak gyalogosforgalom van az adott felületen, nem mindegy, hogy családi használat esetében négy-öt ember jár rajta napi szinten, vagy egy olyan üzem bejáratánál kell festeni, ahol dolgozik ezer ember. Ebben az esetben ipari terhelésről beszélünk, még úgyis, hogy gyalogos igénybevételről van szó.

Ugyanez fordítva is igaz, ha mondjuk naponta egyszer megy a festett felületen végig a targonca, és nem a raklapot tolja a földön, hanem kulturált és szabályos közlekedés folyik, az nem biztos, hogy rendkívül nagy igénybevételt jelent a felületnek.

Logisztikai központokban a padlófestést csak a közlekedési útvonalak jelölésére használják, itt azonban az igénybevétel mértéke miatt nagyon intenzív kopásnak van kitéve. Szükséges tisztázni a megrendelővel a padló festése előtt, hogy a lekopó festékréteget a tervezett karbantartások keretén belül pótolni kell. Tehát nincs örök élet plusz egy nap, mivel járunk rajta.

A rétegvastagságot úgy tudjuk a legegyszerűbben meghatározni, hogy elsőként megmérjük hány négyzetméter felületünk van. Tegyük fel, hogy esetünkben 30 négyzetméteres felületről van szó, ami nem ránézésre 30 négyzetméter, hanem pontosan lemérve annyi. Itt 250-300 mikrométer száraz rétegvastagságú bevonatot szeretnénk elérni, ami a minimális követelménye a padlófestékeknek.

Ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben kiszámolni, ha kiöntünk egy négyzetméter felületre egy liter vizet, akkor az pontosan 1000 mikron nedves rétegvastagságot kapunk. Ha 3 négyzetméter felületre öntünk egy liter festéket, akkor körülbelül 333 mikron nedves rétegvastagságot (víz és a festékek fajsúlya eltérő) érünk el. Amikor a festékből az oldószer elpárolog, a rétegvastagság le fog csökkenni festékfajtától függően 10-40% százalékkal. Így kapjuk meg a 250-300 mikron száraz rétegvastagságot, amit a gyártó előír.

Amennyiben tehát 30 négyzetméter felületet festünk, akkor minimum 10 liter festéket kell felhordanunk a felületre. Vagyis nem az lesz a fontos, mint a gipszkartonnál, hogy két rétegben takarjon a festék, hanem az a fontos, hogy a kopásnak kitett padlófelületnél felhordjuk a kiszámolt festékmennyiséget, mert akkor lesz ott a felületen a megfelelő rétegvastagság.

FELÜLETI ÉRDESSÉG ÉS A KIADÓSSÁG

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a beton- és a strukturált felületek festéséhez! Az aljzatkiegyenlítőknél és a műpadlóknál alapesetben nem beszélünk érdes felületről, így a padlófesték kiadóssága: 3 m2/liter; alapozás + két réteg, glettelt minőségű felület esetén.

A rétegvastagság taglalásánál kiszámoltuk, ha 30 négyzetméter felületet festünk, akkor minimum 10 liter festéket hordunk fel. A minimum szó jelenti ez esetben azt, hogy a festendő beton felülete gipszkarton simaságú.

Amint a festéknek „hegyet kell másznia”, úgy a 30 négyzetméter csak a helyiség területére vonatkozik, a festendő felület kiterítve lehet akár a duplája is. Ennek felmérése gyakorlott szemet kíván, és mindenképp számolnunk kell plusz festékanyaggal.

Minden gyártói utasítást be kell tartani! Bármilyen anyaggal is dolgozunk, mindig olvassuk el a termékleírást! A tudásanyag ráadásul évről évre változik, azon egyszerű oknál fogva, hogy vegyi anyagokról van szó, amelyeket egészségvédelmi és környezetvédelmi okokból szabályoznak az EU-ban.

Minden évben néhány anyagokat kivonnak a forgalomból, ezáltal megváltozik az anyagok összetétele, és így megváltozhatnak azok a kivitelezési előírások is, amelyeket most megtanultunk. Vagyis folyamatos, holtig tartó tanulás a jó szakembernek a titka!