TOP alapozófesték-típusok a különböző ház körüli munkákhoz

További bejegyzések

Miért fontos az alapozófesték használata?

Az alapozás célja a korlátozott tapadású felületek egyszerű bevonásának előkészítése. Alapozófesték nélkül a fedőfesték-használat foltosodást okozhat, sőt, a henger vagy az ecset átfedései is jóval feltűnőbbek lesznek.

Porózus felület esetén akár a használandó rétegek számát is befolyásolhatja, mert a fal szerkezete mélyen felszívja a festékben található nedvességet. Így a mélyalapozás hosszú távon a felújítás költségeit is csökkentheti.

A diszperziós alapozófesték

  • elősegíti a felület jobb tapadását,
  • megelőzi a fedőfesték lepergését,
  • elsimítja és egyenletesebbé teszi a felületet,
  • plusz védőréteg a rozsda, a nedvesség és a kártevők ellen,
  • biztosítja a színek stabilitását, akár sötétről világos tónusra váltás esetén is,
  • megkönnyíti a festék eloszlatását,
  • kiegyenlíti a felületi nedvszívást,
  • gyorsan elfedi a repedések és glettvonalak okozta hibákat.

A felületnek megfelelő alapozófesték előnyei

Az alapozófesték használható

  1. impregnálásra,
  2. a tapadás javítására,
  3. a felület kiegyenlítésére,
  4. és penész- vagy korróziógátlásra is.

A felújítás célját nemcsak a megmunkálandó anyag típusa, de a felület elhelyezkedése is befolyásolja. Míg kültéri alapozófesték esetén érdemes hő- és páratartalom-ingadozásnak ellenálló bevonat mellett dönteni, beltéren leginkább az előző festéktípus alapján érdemes választani.

Ha a fal korábban enyves vagy mészfestékkel volt kezelve, a glettelés előtt használt alapozófesték tartósabbá és esztétikusabbá teszi az új diszperziós festék végeredményét.

A legnépszerűbb beltéri alapozófesték-típusok:

Higiénikus, megújulást segítő univerzális bevonatok

Habár a felújítás során plusz egy lépést jelent, az alapozás gyakorlatilag felgyorsítja a tisztasági festés folyamatát.

Az univerzális alapozófesték egyenletessé teszi a falak, a mennyezetek és a benti fabútorok szívóképességét, ezért utána már 1-2 réteg festékkel is teljes és foltmentes lesz a fedés. Ez különösen hasznos költözés előtt, amikor lélekben már az egész család az új lakás berendezéséről álmodozik.

A vízbázisú VALMOR hídképző alapozófesték még ennél is több időt spórol, mert száradás után csiszolás nélkül is átfesthető, és festéskönnyítő adalékkal gyorsítja a munkát.

Tapéta alapozófestékek ragasztás előtt

Tudtad? A tapétázás előtti alapozás egyszerre csökkenti ragasztó-felhasználást és erősíti a tapadást, mert kitölti a falfelület pórusait és impregnálja az egyenetlenségeket.

Az alapozófesték különösen hasznos a papírmentes, ún. vlies tapéták felhelyezésekor, amikor a ragasztót közvetlenül a falra kell felvinni. A megfelelő előkészítés a tapéta felkerüléséig képes megakadályozni a ragasztó száradását.

Ráadásul ma már számos olyan modern keveréket is választhatunk a festékboltban, amely tapétával fedett felületen is megakadályozza a baktériumok, a penészgombák és a mikrobák szaporodását.

Kültéri alapozófestékek homlokzatra, fémre, fára és betonra

Szabadtéri felhasználás esetén az alapozófesték kiválasztásánál figyelembe kell venni az alkalmazási körülményeket, például a környezeti- és felületi hőmérsékletet és a páratartalmat is.

Homlokzatfestés előtt ellenőrizd a fal nedvszívását egy kevés ecsettel vagy szórófejjel kijuttatott vízpermettel. Ha a felület gyorsan elsötétül, túl nagy az abszorpciós képesség, és mindenképpen mélyen behatoló alapozófestékre lesz szükség.

A fém egyáltalán nem képes felszívni a nedvességet, ezért mindig kötelező alapozni. Esetükben csak zsírtalanítás után kezdődhet a munka, de jó hír, hogy a Rapid korróziógátló alapozófestéket 2-3 réteg felhordása mellett akár közvetlenül rozsdára is fel lehet vinni.

Fontos! Ha a kerti grill vázát vagy a rácsait kell festeni, válassz hőálló alapozót.

Fafelület felújításakor a jó alapozófesték rengeteg időt spórol és akár a kreativitást is növelheti. A FACTOR 2 az 1-ben színezett alapozó és vékonylazúr nemcsak véd, de díszít is. Dekoratív selyem-matt fénnyel és 12 féle választható, UV-sugárzásnak ellenálló árnyalattal emeli ki a fa természetes erezetét.

Az erősen nedvszívó nyers fára pedig a FACTOR Aqua Impregnáló Alapozó a legjobb választás, ami a felszín alatti rétegek pórusait is hatékonyan tömíti.

Habár a beton gyakorlatilag bárhol használható, tartós alapanyag, szivacsos szerkezete miatt plusz védelmet igényel a téli fagykárok, az erős szél és az napsütés ellen. Az alapozófestékként is használható VALMOR Tapadóhíd feltölti az apró lyukakat, és erősíti a felvitt betonfesték tapadását.


Maximalizáld a felújításhoz használt fedőfesték tartósságát minőségi felület-előkészítéssel!
Válaszd ki a munka jellegéhez passzoló alapozófestéket a Festék Bázis webáruházból »