Mi fán terem a lélegző fafesték?

További bejegyzések

A festékpiac az elmúlt években folyamatos fejlődésen ment keresztül és a penészedés elleni, beltéri páraáteresztő falfestékek mellett ma már a kültéri, fából készült bútorok védelmére is készülnek hasonló bevonatok. Gyere, ismerd meg a tartós és repedésmentes eredményt kínáló lélegző fafestékeket és derítsd ki, hogyan végezheted el a kerti bútorok ápolásával járó munkálatokat akár egyetlen nap alatt, 10 évre előre.

Hogyan lélegzik a fa?

Amikor legközelebb az erdőben vagy egy fákkal szegélyezte, árnyékos utcán jársz, jusson eszedbe, hogy az a friss levegő, amit éppen beszívsz, a fák légzésének köszönhető. Amikor a fák fotoszintetizálnak, nemcsak az életben maradásukat biztosítják, hanem lehűtik a forró levegőt, megkötik a levegőben szálló, szilárd és szennyező anyagokat, valamint ilyenkor állítják elő a számunkra elengedhetetlen oxigént is.

A kerítés, a mászóka, de még a kerti sörpad is lélegzik

Tudtad? A frissen kivágott fa még megmunkált állapotban is élő, lélegző anyag. Minden egyes környezeti és időjárási változásra reagál és ehhez mérten megfelelő védelemre is van szüksége.

Vadiúj kerti bútorod erőteljes illata azt jelzi, hogy mélyebb rétegeiben még ott van a természetes élőhelyén elraktározott nedvesség. Mivel a gyökérzet és a levelek már nem állnak rendelkezésére, a fa ilyenkor nagyon hirtelen reagál az erőteljes napsütésre: a meleg hatására a mélyebb rétegekből szinte azonnal elkezd kicsapódni a pára.

Kezeletlen fafelületnél az így távozó nedvesség elpárolog vagy egyszerűen lefolyik a fa felületén. Viszont a nem megfelelő bevonattal kezelt faszerkezeteknél előfordulhat, hogy a “légzés” hatására a nedvesség megreked a festék és a fa rétegei között, majd akár az alig egy éve festett rétegeket is megrepeszti és lepergeti. Hogyan fesd a fát?

Hogyan használd a lélegző fafestéket?

Amikor a fát kezeled, a munka elsőszámú célja a nedvesség kizárása, amihez egy jól kiválasztott lélegző fafesték hosszú éveken át tartós és szép eredményt kínál. Sőt, a hazánkban innovációnak számító, lélegző FACTOR Pergola Kültéri Fafestékkel akár 10 évre elfelejtheted a faápolással járó időigényes feladatokat. 

A FACTOR Pergola Lélegző Fafestékkel létrehozott sűrű és könnyen kezelhető bevonat magas diffundálóképességével védi meg a fa bevonatának természetes harmóniáját. Amellett, hogy általa a páragőz képes távozni a festék és a fa rétegei közül, rugalmasságának köszönhetően még a kerti bútor térfogatváltozásait is képes bőrként követni. 

Ahhoz, hogy a fa még festés után is lélegezni tudjon, tartsd be a legfontosabb lépéseket:

  1. Kezdd a festést a laza, pergő részek eltávolításával.

  2. Csiszold le a kiálló, hibás és szálkás részeket.

  3. Portalanítsd a bútor felületét.

  4. Szappanos vízzel vagy speciális zsírtalanítóval biztosítsd a festék tapadását.

  5. Válaszd ki a bútorodhoz illő lélegző FACTOR Pergola Kültéri Fafestéket.

  6. A tartós eredmény érdekében hozz létre önmagával alapozott rétegrendet.

  7. Keverd fel a lélegző fafestéket.

  8. A tökéletes fedés érdekében hordd fel egymás után két rétegben a bevonatot.


Még több tippértolvasd el a kültéri fafelületek ápolásáról szóló részletes útmutatónkat ITT »