Falfesték-választási kisokos tisztasági festés előtt

További bejegyzések

A tisztasági festéshez választott falfesték megszabadítja a falakat a lerakódott porrétegtől, kijavítja az apró szépséghibákat és az otthon kinézetének megújítására is jó. Olvass tovább, mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy a végeredmény minden szempontból tökéletes legyen.

Mikor van szükség tisztasági festésre?

A jó minőségű beltéri levegő megőrzése érdekében tisztasági festést általában 2-4 évente érdemes végezni. Ennyi idő alatt az alapvetően ép állapotú falakon is nagy mennyiségű por, baktérium, egyéb kórokozó, gomba és akár penész tapadhat meg.

Itt az ideje újrafesteni a falakat, ha

  • az évek során megfakult az előző falfesték színe,
  • a kisgyermekek és a háziállatok miatt váratlan foltok jelennek meg a falon,
  • a helyiség átrendezésekor a falhoz tolt bútoroknak és a felszegelt képeknek nyoma maradt,
  • az apró szépséghibák (pl. hajszálrepedések, szögek vagy kampók nyomai) naponta többször megragadják a tekintetedet,
  • szűk helyiségben (pl. folyosó vagy előszoba) akarva-akaratlanul gyakran van megérintve a fal, és a zsíros nyomok már szemmel láthatóak,
  • porallergiától szenvedő családtag él a házban,
  • új bérlők költöznek az általad kiadott ingatlanba, mert így a lakás értéke és az ott lakók komfortérzete is növekszik.

A falfesték-választás akár 1-2 évente vagy szezononként is aktuális lehet, ha irodát, magánrendelőt vagy szállodát üzemeltetsz, mert ezeken a helyeken a tiszta és szép falak az első benyomásért is felelhetnek.

A falfesték-választás legfontosabb szempontjai

A megfelelően kiválasztott falfestékkel önállóan, szakember segítsége nélkül is profi munkát végezhetsz. Így akár több tízezer forintot spórolhatsz a felújítás költségein.

1. szempont: A kipakolt helyiség állapota:

Amikor elhúzod a bútorokat, fordíts fokozott figyelmet a szekrények és az ágy mögötti területek ellenőrzésére. A ritkán mozgatott berendezési tárgyak mögött hamar kialakulhat a penész, aminek a terjedését csak penészálló festékkel lehet megfékezni.

2. szempont: A falak sárgulásának mértéke:

Intenzíven, lakásban dohányzó személyek után gyakran extra időt igényel a tisztasági festés, mert a cigaretta szaga beivódik a falba és a lerakodó sárga nikotin is ronthatja a falfesték fedését.

Válassz speciális, antinikotinos bevonatot és a munka kezdete előtt ellenőrizd a kiadósságot, hogy akár 2-3 rétegre is elég legyen a megvásárolt mennyiség.

3. szempont: Az előző falfesték-réteg típusa

Ha 3-4 év alatt porózussá válnak a falak, az előző falfesték nagy eséllyel gyenge minőségű volt. A nagy szívóképesség miatt ilyenkor a felület túl sok festéket “nyel el” és nem tapad egységesen. Ilyenkor a tisztasági festés előtt érdemes mélyalapozót használni.

Latex tartalmú festék esetén a pergésmentes eredményhez az új falfestéket szintén több rétegben kell felvinni és a rétegek között is teljesen meg kell várni a száradást.

Fontos! Ha tapétára szeretnél festeni, ellenőrizd, hogy vannak-e légbuborékok vagy illesztési hibák a falon, mert ezek már a legelső ecsetvonások után felhólyagosodhatnak vagy szétnyílhatnak.

4. szempont: A helyiség használatának gyakorisága

A nagyobb igénybevételnek kitett szobákban (pl. konyha, fürdőszoba, gyerekszoba) takarítani is többször kell.

Ezekbe a helyiségekbe érdemes nedves szivaccsal mosható és páraáteresztő falfestéket választani.

5. szempont: A falfesték színe

Tévhit, hogy a tisztasági festés csak fehér színnel végezhető, azonban fontos, hogy a munkálatok kezdete előtt előre tervezz.

A végeredmény egy rétegben is igazán szép lehet, ha a választott falfesték

  • az eredetinél sötétebb,
  • vagy megközelítőleg azonos színű.

Utóbbi esetben érdemes a festékboltok előre kikevert kínálatából válogatni, vagy az egyedileg kevertetett árnyalat kódját biztos helyre felírni, hogy legközelebb is elég legyen 1 réteg festék a tisztasági festéshez.

6. szempont: Egészség és fenntarthatóság

Az alacsony VOC-tartalmú, vízbázisú falfestékek kevesebb vegyi oldószert tartalmaznak, mint az olaj- vagy oldószer alapú bevonatok, ezért nemcsak a környezetet kímélik, de belélegezve sem károsak az egészségre.

Festék Bázis tipp: Válogass a Festék Bázis saját fejlesztésű, vízbázisú bevonatai közül, mert a VALMOR falfestékek a pincétől a padlásig a helyiség adottságaihoz passzoló, speciális megoldást biztosítanak a tisztasági festéshez.

7. szempont: A falfesték ára

A falfestékek márkától és alkalmazási területtől függően eltérő kiadóssággal és tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Így az elsőre gazdaságosnak tűnő bevonatok akár 3-4 rétegszámot is igényelhetnek, aminek felvitele nemcsak időrabló lehet, de utólag akár ugyanakkora kiadással is járhat, mintha szakembert hívtál volna.

A tisztasági festéshez mindig válassz könnyen kezelhető, minőségi falfestéket, amellyel akár 5 évre is kitolható a következő felújítás ideje.


Most már ismered a tisztasági festéshez tökéletes bevonat legfőbb ismérveit!
Válassz falfestéket a hozzád legközelebbi Festék Bázis partnerüzletben »