Lepereg a lazúr? Te is rosszul kezelted a felületet?

További bejegyzések

Alig egy éve festetted le kültéri bútoraidat, kerítésedet vagy pergoládat, de idén ismét csúnya és fakó felületekkel szembesültél a kertedben? A kezedben maradó lepergett festékdarabok miatt úgy érzed, hiába költöttél a munkálatokra és feleslegesen szántad rá a szabadnapodat a festésre? Ne aggódj, korántsem biztos, hogy te kezelted rosszul a faszerkezetet. Habár a festésnek vannak elrontható részei, az eredményt nagyban befolyásolják a bevonatok fajtái és a külső körülmények is. Olvass tovább, mutatjuk a trükköket, amelyeknek tudatában igazi profi válhat majd belőled.

Tudtad, hogy a fa még kivágása és megmunkálása után is egy élő anyag? Éppen ezért a kültéri fafelületek ápolása nem sokban különbözik a kertészkedéstől, sőt akár a gyerekneveléstől sem: mindhárom esetben egy soha véget nem érő, időigényes és a külvilág változásaira rendkívül érzékeny folyamatról van szó. Ám a befektetett munka mindig megtérül. Megfelelően kezelt kerti bútorod úgy hálálja majd meg a törődésedet, akár egy jól nevelt gyermek vagy egy folyton új hajtásokat hozó gyümölcsfa: esztétikus csillogásával és tartós funkcionalitásával akár 10 éven át mosolyt csal majd az arcodra.

A festés során elkövethető hibák - és hogyan előzd meg őket

  1. Túl friss fát ápolsz a “rossz” anyaggal

Emlékszel a pillanatra, amikor gyerekkorodban először érezted a frissen hasogatott tüzelő mámorító illatát? Amikor az erdőben egy nemrég kivágott rönk mellett haladsz el, te is szívesen szagolsz a levegőbe? A friss faanyag illata valóban varázslatos, de vajon normális-e az, hogy vadiúj kerti bútorodon is több méterről érezhető?

A hazánkban gyártott kültéri faszerkezetek jellemzően olyan friss fenyőkből készülnek, hogy pár hete még mókusok szaladgáltak rajta. Ilyenkor a fának nincs elegendő ideje kiszáradni, mélyebb rétegeiből folyamatosan nedvesség szabadul fel, ami hozza magával a fa jellegzetes illatát.

A legalapvetőbb fafestési hiba, ha egy ilyen friss kerti fafelületet nem vízbázisú, hanem sűrű, olajbázisú bevonattal kezelsz. Ezek a festékek nem hagyják távozni a fa belső rétegeiből a nedvességet, az így kicsapódó pára pedig megreked a festék és a fa rétegei között. Ez először csak a bevonat tapadását csökkenti, majd száradás után meg is repeszti a felületet.

  1. Nem szántál elegendő időt az előkészületekre

Ugyan az igazán élvezetes munka az első ecsetvonásoknál kezdődik, a festés előtti előkészületek szinte ugyanennyire fontosak. Amikor a beteg, szürke és szennyezett részeket eltávolítod, nemcsak az esztétikus végeredményt biztosítod, hanem a festés tartósságát is.

Meg fogsz lepődni, de gondos csiszolással, portalanítással, zsírtalanítással és alapozással nem csupán egy szezonra felejtheted el a kerti bútorok festésével járó macerát. Olvasd el útmutatónkat ITT (2. blogposzt) és élvezd kerted szépségét akár 10 nyáron át a hintaágyad kényelméből.

  1. Alapozás során összeférhetetlen anyagokat használtál

Az évek előrehaladtával az olajos festékeket az egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályoknak jobban megfelelő vízbázisú bevonatok váltják fel. Manapság egyre több lazúr és fedőfesték vízbázisú termék, azonban még mindig sokan használnak lenolajat is az alapozáshoz.

A gondot ilyenkor a két anyag összeférhetetlensége okozza. Mivel a víz és az olaj nem oldódik egymással, ezek az alapozók nem biztosítanak megfelelő tapadást a rájuk kerülő fedőfestéknek. Ezért a kétféle anyaggal kezelt felületeket a tapasztalatok alapján nem ritka, hogy évente is újra kell festeni.

A tartós tapadás megteremtéséhez jó választás a FACTOR Pergola Kültéri Fafesték, mert alapozóként és fedőfestékként is használhatod. Ha így dolgozol, nemcsak a kevergetéssel és a több vödör használatával járó időt és energiát spórolod majd meg, hanem a pénztárcádban is több pénz maradhat a nyári programokra.

  1. Nem vártál eleget a rétegek felhordása között

A mai kültéri fafesték piac sokszínűsége (3. bp-t linkelni) egyszerre áldás és átok a kertjüket rendben tartók számára. Kis túlzással elmondható, hogy ahány festéktípus, annyiféle felviteli- és száradási szabályt kell megjegyezned. 

Habár az esztétikus és tartós faápolás kulcsa az idő, nem csoda, ha nincs türelmed a lazúr lassú száradásához, a szinte végeláthatatlan rétegezéshez és az esetenként akár fél éves időtartamra is elhúzódó folyamatos utókezeléshez.

Ilyenkor hatékony megoldás a FACTOR Pergola Kültéri Fafesték, amely 2 rétegben is tökéletes fedést és a rétegek száradása között is folyamatos, pörgős munkamenetet kínál.

  1. Nem volt megfelelő a hőmérséklet és a páratartalom, amikor festettél

Tudtad, hogy a fafestéshez a legalkalmasabb a 20-25 °C közötti hőmérséklet és a 60-65%-os páratartalom? Ezek a feltételek leginkább ősszel és tavasszal teljesülnek.

Ha mindenképpen nyáron kell festened, arra ügyelj, hogy kerüld a közvetlen napfénynek kitett fafelületek festését és időzítsd a munkát a kora reggeli vagy az esti időszakra. Így tudod biztosítani a bevonat ideális filmképződését, ezáltal kerti bútorod tartós védelmét is.

FACTOR Pergola Fafesték - hogy jövő ilyenkor ne is kelljen a festésre gondolnod

Manapság a kültéri fafestékek erdejében nagyon könnyű eltévedni. Ha fontos számodra kerti bútoraid esztétikuma és tartós használhatósága, de mégsem szeretnél órákon át leírásokat olvasgatni a festékboltban a megfelelő bevonat után kutatva, válaszd a FACTOR Pergola Kültéri Fafestéket.

A FACTOR Pergola Kültéri Fafestékkel akár már 2 rétegben tökéletes fedést és hosszú éveken át tartó repedésmentes eredményt érhetsz el. A lazúrral szemben ez a bevonat azonnal rétegelhető és 24 óra alatt teljesen meg is szárad.

A FACTOR Pergola Kültéri Fafesték különleges légáteresztő képességével adja meg azt, amire a fának szüksége van: a festék és a fafelület rétegei közül hagyja távozni a nedvességet, így egyetlen festéssel akár 10 éven át is repedésmentes eredményt és hatékony védelmet ígér.

A FACTOR Pergola Kültéri Fafestékkelmostantól minden nyarad a pihenésről szólhat, mert

  • hagyja lélegezni a fát,

  • rugalmas filmrétegének köszönhetően követi a fa mozgását,

  • önmagával alapozható rétegrendjével tartósan remek tapadást biztosít,

  • természetes ásványi pigmentjeit nem fakítja ki a Nap,

  • és akár 10 évig képes megtartani a kezelt fa repedésmentes és esztétikus felületét.

Fess a FACTOR Pergola Fafestékkel kevesebb, mint 10 lépésben, úgy, mint egy profi. Olvasd el az ehhez kapcsolódó útmutatót ITT » (2. blogposzt link)

Olyan fafestéket keresel, amellyel akár 10 évig esztétikusak és védettek maradhatnak kerti bútoraid? A FACTOR Pergola Kültéri Fafesték tökéletes választás.

Válassz a 12 féle természetes színből ITT »