Korrózióvédelem! Hogyan előzzük meg és kezeljük a rozsdás felületeket?

További bejegyzések

Mikor kezdődhet el a rozsdásodás?

A fémes szerkezeti anyagok teljesen száraz, mesterséges környezetben nem korrodálódnak, vagyis nem indul meg a korróziós folyamat. A fémes anyagok korróziós folyamatainak a lejátszódáshoz tipikusan nedvességre van szükség. Ekkor indul meg az úgynevezett elektrokémiai korrózió. Egyszerű, természetes földi körülmények között korróziós folyamat megfelelő védelem nélkül azonnal elindul.

Hogyan védekezzünk a korrózió ellen?

A korrózióvédelem széleskörű, nagyon sok fajta védekezési módszerrel. A módszerek jelentős része a legnagyobb probléma kiküszöbölésével, vagyis a nedvesség fémfelülettel való érintkezésének a problémáját szünteti meg. Ha a nedvesség nem érintkezik közvetlenül a fémfelülettel, akkor nem indulnak meg a korróziós folyamatok. A festék bevonatok használatával is zömében a nedvesség érintkezését gátoljuk a fémfelülettel. Ez viszont egy elég bonyolult folyamat! A víz molekula nagyon apró, így méretéből adódóan a festék polimer rétegen lassan, de át tud jutni és így újra tud a fémfelülettel érintkezni: ezért a hagyományos festék nem alkalmas korróziógátló feladatra! Speciális adalékot tartalmazó festékre van szükség, mely távol tartja a nedvességet a fémfelülettől. Ilyen a Festék Bázis Zrt. COROR Rapid Korróziógátló Alapozója és a COROR Rapid Zománcfestéke.

Hogyan készítsük elő a felületet?

A festendő felületről távolítsuk el maradéktalanul a szennyeződéseket, vagy a régi bevonatokat és a pergő rozsdát. Régi bevonatokhoz használjuk a COROR Rapid festéklemarót! Rozsdaátalakítók használata nem javasolt. Oxidálódott régi alumínium és horganyzott felületek zsírtalanítás után közvetlenül festhetők, az új, még fényes felületek előzetes érdesítés után átvonhatók. A festési munkálatok megkezdése előtt javasolt az intenzív felkeverés és a próbafestés elvégzése.