Az alapos homlokzatfestés 7 lépése

További bejegyzések

A homlokzatfestés nemcsak díszíti, de védelmezi is az épületek külső falát. Értéknövelésre és állagmegóvásra is használható, így nagyon fontos a megfelelő bevonat kiválasztása és a szakemberek által alkalmazott tuti praktikák elsajátítása. Olvass tovább, mutatjuk az éveken át szép és repedésmentes végeredményhez vezető kihagyhatatlan lépéseket.

1. lépés: A homlokzatfestés helyes időzítése

Kültéri festéskor fokozottan figyelni kell az időjárásra, mert a szélsőségesen alacsony vagy magas hőmérséklet, a direkt napfény, a sok csapadék és a magas páratartalom is kárt tehet a friss rétegekben.

A homlokzatfestést ideális 10 és 25 °C között végezni, mert így a bevonat megfelelően tud terülni a felületen és nem szárad túl gyorsan. A naptári dátum szinte mindegy, hiszen 1-2 csapadékmentes napot már kora tavasszal és akár még késő ősszel is egyszerű találni.

2. lépés: A megfelelő homlokzatfesték kiválasztása

Homlokzatfestés előtt érdemes felmérni a ház fekvését. A külső hatásokhoz alkalmazkodó speciális bevonat akár a város legforgalmasabb pontján is időtálló marad a járművek által kibocsátott savas szennyeződésekkel szemben.

A homlokzatfesték akkor ideális, ha

  • kevés vizet enged át és eső után azonnal megszárad,
  • engedi szellőzni a falazatot,
  • hosszú éveken át dörzsálló,
  • az épület napsütötte oldalán is ellenáll a színkopásnak,
  • megvédi a vakolatot a légszennyeződések erodáló hatásaitól.

A homlokzatfestés a szakemberek által kedvelt vízbázisú bevonatokkal a leggyorsabb. Ezek nemcsak nagyon finoman folynak és kevesebb ecsetnyommal száradnak, de tartósabbak és foltállóbbak is, mint a latex alapú, sűrűbb bevonatok.

A tökéletes szín megtalálása

A homlokzatfestés eredménye akár évtizedekig is szép maradhat, ezért érdemes családi kupaktanácson megszavazni a nektek tetsző árnyalatot.

Habár a napnak, az esőnek és az erős szélnek kitett felületek hamarabb fakulnak, nem kell lemondani az élénk és sötétebb színekről. A festékboltok korszerű számítógépes programjaival pontosan ugyanaz az árnyalat évek múlva is kikeverhető.

Válassz nagy kiadósságú Festék Bázis homlokzatfestéket gazdaságos kiszerelésben ITT »

3. lépés: A legpraktikusabb eszközök beszerzése

A homlokzatfestés előtt ellenőrizd, hogy rendelkezel-e a nagy felületeknek megfelelő festőkellékekkel. Egy ecset helyett használt nagyméretű teddy hengerrel vagy festékszóróval sokkal gyorsabb a munka, ezért az időjárás hirtelen változásaitól sem kell tartani.

Létra helyett érdemes guruló állványt venni vagy bérelni, mert a stabilabb és szélesebb felületen a felújítás teljesen amatőr segítői is biztonságban érzik majd magukat. Ráadásul ezzel egyszerre többen is dolgozhatnak az adott falfelületen.

4. lépés: Javítások a homlokzatfestés előtt

Kültéren több szennyeződés kerülhet a falakra, ezért a megfelelő tapadás biztosítására fokozott figyelmet kell fordítani.

Homlokzatfestés előtt

  • ellenőrizd a falak pókháló- és pormentességét,
  • távolítsd el az előző homlokzatfesték málló és kiálló darabjait,
  • pótold az esetlegesen hiányos vagy sérült részeket,
  • a legvékonyabb repedéseket is töltsd ki,
  • távolítsd el a falon megtelepedett algát és/vagy mohát magasnyomású mosóval.

5. lépés: Az elengedhetetlen alapozás

A tisztítás után levert részeket kend be mélyalapozóval, majd a hiányos részeket töltsd fel tapadásjavítóval összekevert javítóhabarccsal.

Ha a felület már egyenletes, vidd fel az alapozót a teljes falra. Így a homlokzatfesték mindenhol ugyanolyan jól fog tapadni.

6. lépés: A homlokzatfesték felkeverése

Homlokzatfestés előtt alaposan keverd fel a bevonatot, mert csak így garantálható a festékpigmentek egyenletes eloszlása és a foltmentes végeredmény.

Fontos! A széles teddy használata előtt próbafelületen ellenőrizd a homlokzatfesték színhelyességét, mert a bevonat bizonyos fényviszonyok között máshogy mutathat, mint a választást segítő színkártyákon.

7. lépés: A homlokzatfestés színre kenése:

A kiszögellések és a sarkok festése

A homlokzatfestés a nyílászárók, a párkányok és a tetőelemek környékén a legaprólékosabb, mert ezek csak ecsettel hozzáférhetők.
Az ajtó- és ablakmélyedésekhez használj szögben megtörő radiátorecsetet, hogy a legkisebb belső sarkokba is egyenletesen jusson a homlokzatfestékből.

Tartósságnövelő praktikák a profi végeredményhez

A tökéletes fedés érdekében a nagy felületekre a bevonatot mindig legalább 2 rétegben érdemes felvinni. Ha hengert használsz, az utolsó homlokzatfesték-réteget először hosszában, majd keresztben, végül megint hosszában vidd fel. Így fog a fedés a lehető leginkább hasonlítani a bevonat dobozán szereplő színhez.

Mindig felülről lefelé haladj, mert úgy biztosan nem cseppen majd semmi a késznek ítélt alsó rétegekbe.

A még hatékonyabb védelemhez homlokzatfestés előtt keverj gomba- vagy algaölőt is a bevonathoz.


Adj teljesen új külsőt házadnak akár már egy hétvége alatt!
Szerezd be a homlokzatfestés eszközeit a közeli Festék Bázis partnerüzletben »