Miért vizesedik a házam? Avagy, hogyan fessünk lábazatot?

További bejegyzések

A lábazat szerepe

Lábazatnak nevezzük a ház, illetve a kerítés közvetlen a talaj csatlakozási pont feletti részét. Ide verődik fel a csapadék a földről, ezt pisilik le a kutyák és ide rúgja neki a labdát a gyermek; tehát egy homlokzat festékhez képest ennyivel több funkció, amit az ide kerülő festéknek be kell töltenie. A lábazat legkényesebb pontját a talaj csatlakozásnál kell keresni. A csapadék a festett felületen lefolyik a földre, majd a földből ezt a nedvességet felszívja az a felület, ami a talaj alatti szinten nincs védve a nedvesség ellen. Így kerül vissza a nedvesség a lábazatra, de most már a festék vagy vakolat alá.

Mitől vizesedhet?

A lábazat vizesedésének leggyakoribb okai:

  • Az épület melletti járda össze van töredezve, vagy repedezett esetleg befele lejt, vagy az épület és járda között a hézagolás nem szakszerűen van megoldva, akkor máris megtaláltuk az egyik lehetséges okát a vizesedésnek. Ha a járda lejtése nem megfelelő, akkor ennek a hibának a javításához szakember segítségét kell igénybe venni. Ha kisebb repedéseket vagy hézagokat találunk, azokat akár saját magunk is ki tudjuk javítani.
  • Nézzük meg a ház ereszcsatornáit is! Amennyiben nincs eresz, az első lépés a csatornahálózat kialakítása kell hogy legyen. Ha van, ellenőrizni kell az illesztéseket, rozsdásodásokat, illetve hogy nincs- e megrepedve, mert ezen hibáktól is vizesedhet a lábazat. Nézzük meg, hogy a csatorna kiömlőnyílása milyen messze van a lábazattól. (ideális esetben a ház falától minimum 1,5 méternyire kell elvezetni a vizet)
  • Vizesedhet a lábazat attól is, ha felmenő fal közelében tárolunk valamit.
  • Utólagos földfeltöltés okozta vizesedé. Ha földel töltjük fel a lábazatot, akkor bitumenes lemezt ajánlott a föld és a lábazat közé tenni úgy, hogy a lemez teteje a talajszint fölé érjen és a lábazat mellett legalább 30 cm mélységig érjen el.
  • Ha nincs vízszigetelés a lábazaton!

Hogyan távozik a víz?

Szeretnénk ha arra menne amerről jött, de sajnos ez kicsit sem ennyire egyszerű, ugyanis a talaj felett magasabb a hőmérséklet az év nagy részében, mint föld alatt. A vízből pára lesz és a meleg irányában fog elindulni. Ez a víz nagyon sok oldott ásványi sót tartalmaz. Abban a pillanatban amikor víz gőz formájában elhagyja épületünket, desztillált vízként távozik. Ezen a ponton az eddig oldott só kristályos kicsapodásként megjelenik. Ez a kristályosodási folyamat térfogat növeléssel jár és visz mindent, mint a piros 7-es, festéket, vakolatot, betont; szépen lassan minden szétporlad... ...meg kell nézni, hogy az alapfelület nem vizesedik-e, és hogy a rajta lévő vakolat milyen állapotban van. Ha nincs vízszigetelés, akkor azt pótolni kell még a festés előtt! Festék választásánál figyeljünk, hogy jól tisztítható, a csapóesőt is jól tűrő lábazat festéket használjunk, mivel itt a nedvesség, illetve a talajról felcsapódó szennyeződés jobban terheli a felületet, mint pl. a homlokzatokon. A kifejezetten lábazatra való festékek a nagyobb igénybevétel elvárásainak is jobban megfelelnek. A bevonat felhordása előtt a felületet, megfelelően elő kell készíteni. Mindig az esetleges hibák javításával kell kezdeni. A Valmor lábazat- és betonfesték a kisebb glettelésből, simításból adódó hibákat, valamint a hajszálrepedéseket eltünteti és egységes, enyhén strukturált felületet eredményez. Olyan betonból készült járófelületek esetén is alkalmazható, ahol cél a csúszósság megszűntetése, mert a bevonat ellenáll az átlagos, lakossági gyalogos és személygépkocsi terhelésből adódó igénybevételeknek.