Padlófestés Kisokos 1.1

További bejegyzések

A BETON FELÜLETÉNEK MEGERŐSÍTÉSE

Elképzelhető, hogy eljutunk addig: nem szabad bevállalnunk a betonfestését. Ebben az esetben még megpróbálhatjuk fixálni, hogy a beton felporzását megszüntessük.

Erre kiválóan tudjuk használni a VALMOR Fixatívot, ami kálium-szilikát vízüveg. A kálium-szilikát vízüveg nagyban különbözik a hagyományos nátron vízüvegtől, ugyanis ez vízoldhatatlan impregnálószer, ami folyékony cementként viselkedik, és ezáltal képes a beimpregnált felületnek egyfajta kéregerősítést biztosítani.

padlo-2-2.jpg

Ezzel a módszerrel a felporzás bizonyos ideig megszüntethető, ám a beton állapotától nagyban függ a tartóssága. Előfordulhat, hogy évente egyszeri ismételt impregnálással karbantarthatóvá tudjuk tenni ezt a garázspadozatot, és élhetőbb lesz a környezet, kevésbé fog felporozni.

Ha a VALMOR Fixatívval kezelt felületet mégis át szeretnénk festeni, akkor azt a VALMOR Flexibilis Padlóbevonattal tehetjük meg.

padlo-2-3.jpg

BETONFESTÉS ÉS ELŐKÉSZÍTÉSE

Ahhoz, hogy a VALMOR Flexibilis Padlóbevonat betonfesték tartósan, megbízhatóan szolgálja a felhasználók érdekeit, szükség van a beton nedvszívó képességére.

A felület alapozásához feltétlenül hígítanunk kell a padlófestéket. Rendkívül gyakran előforduló hiba, hogy festékes ruhában megjelenő „szakemberek” minden festék alá különböző fajtájú és minőségű univerzális mélyalapozókat használnak, különböző hígítási arányban. Feladatunk sokkal többrétűbb egy egyszerű mélyalapozóval történő pórustömítésnél. Sőt, pontosan arról beszélünk, hogy a pórusokat szabaddá kell tenni ahhoz, hogy tartós festékbevonatot képezhessünk rajta. Ennek érdekében a VALMOR Flexibilis Padlóbevonatot hígítsuk 1:1 arányban vízzel, hogy egy híg emulziót kapjunk.

Ezzel a híg alapozóval töltsük ki a pórusokat! Így a padlófesték saját kötőanyagát impregnáljuk be a beton pórusaiba, ami tökéletes alapot biztosít a következő festékrétegek, azaz a kopórétegek kialakításához. Előfordul egyre gyakrabban a glettelt beton, amit még nedves állapotban, gépi gletteléssel alakítanak ki. Ebben az esetben a beton felületét párazáró/kipárolgást lassító anyaggal látják el. Ezek a filmképzők kifejezetten lerontják a festék tapadását. Ilyen eseteben a beton felületének lecsiszolására van szükség.

MI VAN AKKOR, HA ALJZATKIEGYENLÍTŐT SZERETNÉK FESTENI?

padlo-2-4.jpg

Amennyiben aljzatkiegyenlítőre teszünk fel zománc jellegű bevonatot, optikailag elérhetjük azt a hatást, mintha a megrendelőnek egy gyönyörű, műgyantázott padozata lenne. Itthon, jellemzően kétféle aljzatkiegyenlítőt használunk: az egyik gipszalapú, a másik pedig cement-kötőanyagú (többnyire) önterülő aljzatkiegyenlítő. A két anyag teljesen másképp viselkedik, amire figyelni kell, hiszen a gipsz nagyon szereti a nedvességet és tovább is magában tartja azt, mint a cementalapú.

A gipszes aljzatkiegyenlítőknél a száradási és átfesthetőségi idő 3 mm fölötti vastagság esetén millimétereként plusz egy nappal megnő. Jellemző reklamációs hiba a kapkodó kivitelezőknél, hogy a vastagon kiöntött aljzatkiegyenlítő felületét egyből nekiállnak festeni, amint száraznak érzik. A felhordott festékréteg azonban teljesen lezárja a felületet, megakadályozva ezzel a vízgőz távozását. Emiatt pangó víz keletkezik a gipsz kötésének ideje alatt. A gipsz nem tud teljesen kikötni, így porrá válik. Emiatt a padlót, a festékkel együtt ki lehet lapátolni.

A cementes aljzatkiegyenlítők esetünkben jobban hasznosíthatóak.

Eljutottunk oda, hogy van egy kiegyenlített felületünk, ami tökéletes állapotú, ekkor elővesszük a VALMOR Garázsfestéket. A VALMOR Garázsfesték zománc jellegű bevonat, selyemfényű, könnyen tisztán tartható, felmosható, olajálló, benzinálló, sóshólé-álló.

Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy önmagával alapozzunk, az előírtaknak megfelelően. A lényeg, hogy a felület fel tudja venni a meghígított festéket, be tudjon szívódni a felső pórusokba. A Garázsfesték kötőanyaga végezze el a pórustömítést, és tökéletesen tapadjon a felülethez. Ugyancsak fontos továbbá a megfelelő rétegszám és rétegvastagság felhordása. El kell felejteni, hogy egy rétegben, „gondolomformán” hígított festékkel alapozunk, aztán rá még egy fedőbevonatot teszünk, és kész, mert mindent két rétegben kívánunk megoldani.

A Garázsfestéknél nem szabad abból kiindulni, mint egy diszperziós falfestéknél: ha két réteg nem takarja el a gipszkartont, akkor az a festék nem jó! Ebben az esetben nem erről van szó, hanem arról, hogy a kedves kolléga kapkod, szeretne haladni, még a technológiai sorrendet felrúgva is szeretne haladni. Egy utólagos javítási, garanciális munka sok pénzbe és sok időbe kerül.

folyt.köv.

padlo-2-5.jpg