Vékonylazúr vagy vastaglazúr? 4 szempont a jó döntéshez

További bejegyzések

Akár egy kültéri, akár egy beltéri fafelület karbantartása válik esedékessé, a végeredmény szempontjából a védelem, az esztétika és az egyszerű felhordás is egyformán fontos. Olvass tovább, ebben a cikkben úgy segítünk választani a vékonylazúr és a vastaglazúr között, hogy 4-6 évig biztosan ne kelljen ecsetet ragadni.

Miért fontos a fafelületek rendszeres ápolása?

A fa a kertben és a lakásban is kedvelt építőanyag, mert látványa és tapintása egyaránt összeköt minket a természettel. Azonban ahhoz, hogy a fából készült bútorok, nyílászárók, burkolatok és egyéb elemek sokáig funkcionálisak és szépek maradjanak, az anyag élettartamát különböző faápoló kenőanyagokkal kell meghosszabbítani.

A fa struktúráját roncsolhatja

  • a csapadék,
  • a hőmérséklet-ingadozás miatt kicsapódó felületi nedvesség,
  • az erős szél,
  • a mechanikai hatások (pl. a kerítésnek váratlanul nekicsapódó kapu),
  • a gombák,
  • a penész,
  • a rovarok.

A lazúrok előnye a faszerkezetek kezelésekor

A lazúr egy gyanta alapú átlátszó faápoló, amely összetételtől függő mélységben hatol a farostok közé, miközben rugalmas felszíni réteggel is véd a környezeti hatásoktól. Az anyag sajátossága a viszonylag lassú száradás, de a türelmes várakozást meghálálva általában 4-6 vagy akár 10 évig is tartós.

A lazúrfestékeknek két fajtáját különböztetjük meg. Habár a selymes vékonylazúr és a sűrűbb vastaglazúr is ugyanolyan tökéletes választás a természetközeli megoldások kedvelőinek, a fafelület elhelyezkedése és használati jellemzői gyorsan segítenek eldönteni, hogy a festékboltban melyik bevonatot érdemes leemelni a polcról.

Top szempontok az ideális vékonylazúr vagy vastaglazúr kiválasztásához:

1. szempont: A faszerkezet típusa

Minden fából készült szerkezet ún. mérettartó vagy nem mérettartó kategóriába sorolható.

A nem mérettartó felületek (pl. kerítések, gerendák, erkélykorlátok, kültéri lambériák, oromdeszkák, zsalugáterek és pergolák) folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ezek védelmére a vékonylazúr az ideális, mert csekély filmképzése miatt követni tudja az apróbb méretváltozásokat és nem kezd el repedezni.

A vastaglazúr sokkal inkább alkalmas a mérettartó szerkezetek (pl. nyílászárók) megóvásához, mert testesebb vízzáró filmréteget képez a fán és a kevésbé szívóképes felületekre is jól tapad. Ezzel még a folytonos nyitásnak és csukásnak kitett ajtók és ablakok nedvesedés okozta “bedagadását” is meg tudja akadályozni.

2. szempont: A vékonylazúr vagy a vastaglazúr kívánt színe

Habár léteznek színtelen lazúrok, az optimális UV-védelem miatt kültérre és ablak közeli beltéri használatra is érdemes színes vastaglazúrt vagy vékonylazúrt választani. Ha a kész festék felülete összefüggő és hibamentes, akkor minél sötétebbek a pigmentek, annál ritkábban kell frissítő festést végezni.

A vékonylazúr pigmentjei úgy engedik át a napsugarakat, hogy közben a fa természetes erezetét és mintáit hangsúlyozzák. Így a bevonattal kezelt tereptárgy színtől függően kültéren is tökéletesen beolvadhat a környezetébe.

Ezzel szemben a vastaglazúr sűrűbb és erősebben pigmentált, ezért akár teljesen képes megváltoztatni az eredeti fafelület megjelenését. Száradás után kissé opálossá válik, de a szélesebb árnyalat-választék miatt így is üde színfolt lesz a környezetében.

3. szempont: A fafelület igénybevétele

A nyílászárók csukódását és nyitását felújítás közben is biztosítani kell. A vízbázisú vékonylazúrok gyors száradása miatt ez már az első réteg száradása után, akár 6 órán belül lehetséges. Így elkerülhető az ajtók és az ablakok száradás közbeni beragadása, illetve minden családtag a megszokott helyén pihenheti ki a felújítás fáradalmait.

Kimagasló mechanikai védelemre a vastaglazúrokat ajánljuk, mert az így kezelt, nagy igénybevételnek kitett asztallapok és munkalapok sokkal ellenállóbbak lesznek a mechanikai sérülésekkel, a kopásokkal és a nedvességgel szemben. A sűrű bevonat az apró hibákat is kitölti és olyan tükörsima felületet képez, ami még a tisztítást is megkönnyíti.

4. szempont: Kültéri vagy benti használat

A tartósság szempontjából a legfontosabb kikötés, hogy a választott vastaglazúrt és vékonylazúrt csak a címke és a használati útmutató szerint ajánlott térben, azaz kizárólag kint vagy csakis bent alkalmazzuk.

Míg a beltéri lazúrok UV- és időjárás-védelme a kertben általában elégtelen, addig a kültéri lazúrok olyan toxikus adalékanyagokat (pl. rovar- és gombaölőket) is tartalmazhatnak, amelyek zárt térben belélegezve károsak lehetnek az egészségre.

Ha egyszerre több kinti-benti ház körüli munka is esedékes, a legköltséghatékonyabb megoldás a Factor 2in1 vékonylazúr, amely kültérben és beltérben is ugyanolyan tartós, jól terül és egészségkárosító anyagoktól is garantáltan mentes. Így nemcsak a jól szellőző pergola alatt felállított kerti bútorok, de akár a gyerekek fajátékai is felújíthatók vele.

A lazúrok felvitelének menete

Vékonylazúr és vastaglazúr esetén egyaránt fontos

  • az előírt rétegvastagságok betartása,
  • az ideális felületi hőmérséklet ellenőrzése,
  • és az anyag alapos felkeverése.

Ráadásul a lazúrozáshoz használt eszközök és a felhordás lépései is megegyeznek, ezért aki korábban már festett vékonylazúrral, annak a vastaglazúr felvitele (vagy fordítva) sem jelenthet problémát.

Vastaglazúr vagy vékonylazúr felhordása 5+2 lépésben

0. (opcionális) lépés: Használj alapozót a lazúr jobb tapadásához.

  1. lépés: Készítsd elő a felületet csiszolással és portalanítással.
  2. lépés: Javítsd ki a felületi hibákat fajavítóval, majd újra csiszold át azokat a részeket.
  3. lépés: Ecsettel dörzsöld bele a fafelületbe a lazúrt, szálirányban haladva.
  4. lépés: Csiszold át a fát a közbenső rétegek között is.
  5. lépés: Ismételd a festést legalább 2-3 rétegben, a vastaglazúr vagy a vékonylazúr használati útmutatójához, a páratartalomhoz és a hőmérséklethez alkalmazkodva.

+1 (opcionális) lépés: Fixáld a vízlepergető képességet valamilyen speciális, festékboltban beszerezhető olajjal.


Ha jól csináljuk, a tartós és könnyen tisztítható felület hosszú éveken át sok-sok örömet okoz a családnak.
Válassz vastag- vagy vékonylazúrt a lakóhelyedhez közeli Festék Bázis partnerüzletből »