5 érv a folyékonyfólia mellett

További bejegyzések

A folyékonyfólia a modern építőipar legbiztosabb megoldása a falszerkezetet károsító, zuhanyzás közben kifröccsenő vagy beázás következtében terjedő nagy mennyiségű víz ellen. Sűrű, egykomponensű vízszigetelésként akár hígítás nélkül is azonnali felhordásra kész. Olvass tovább, ebben a cikkben megmutatjuk, miért must-have a burkolatok alá.

Mire használható a folyékonyfólia?

A vízszigetelés kialakítása rendkívül fontos burkolás előtt, mert a folyékonyfólia még a csőtörésből eredő, erős vízsugár rombolását is képes megakadályozni. Társasházakban ezzel nemcsak több százezres, de akár milliós károkat is megspórolhat az ott lakóknak.

A folyékonyfólia tökéletes kül- és beltéri megoldás

  • a fürdőszoba,
  • a konyha,
  • a terasz,
  • a mosókonyha,
  • az erkély,
  • a szauna,
  • és a pince szárazon tartásához.

Sőt, dohosabb helyiségekben vagy kevésbé kiegyensúlyozott hőmérsékletű épületekben (pl. nyaralókban, raktárakban) a penészálló festéket is tökéletesen kiegészíti, mert a burkolólapok alatt, de a helyiség falain belül tartja a lecsapódó párát. Így az nem okozhat problémát a környező helyiségek aljzatában és falaiban.

Fontos! Habár vízszintesen és függőlegesen is felvihető a felületre, meglévő csempén vagy járólapon nem, csak a burkolatok alatt alkalmazható.

1. Tartós vízszigetelő

A folyékonyfólia tökéletes vízzáró réteget alkot a burkolat és a fal között, ezért a burkolat élettartamát is jelentősen növeli.

A vízkár miatt tönkrement falak és burkolatok felbontása a néhány vödörnyi bevonat árának a többszöröse is lehet, így a folyékonyfólia jól megtérülő befektetés. A folyékonyfólia megvásárlásával pedig akár a jószomszédi viszony is könnyebben fenntartható az alsóbb emeleteken élőkkel, mert még a túlcsordult kád vize sem fogja elérni az ő lakásukat.

2. Egyszerű használni

A folyékonyfóliával végzett munka rendkívül egyszerű, mert nincs szükség speciális szerszámokra és szakember segítsége nélkül is könnyen használható. Ráadásul a legtöbb vízszigetelő terméket még hígítani sem szükséges. Alapos felkeverés után a folyékonyfólia azonnal, glettvassal, hengerrel vagy akár ecsettel is felhordható.

A folyékonyfólia felvitelének lépései:

  1. lépés: Tisztítsd meg a felületet a portól, a kosztól, a zsíros és/vagy olajos foltoktól.
  2. lépés: Ha szükséges, javítsd a repedéseket, a mélyedéseket és a laza, málló részeket.
  3. lépés: Amennyiben a termék használati utasítása előírja, használj mélyalapozót a tökéletes tapadás megteremtéséhez.
  4. lépés: Alaposan keverd fel és csak akkor hígítsd a bevonatot, ha az utasítás kiemelten kéri.
  5. lépés: Vidd fel a folyékonyfóliát 1-2 mm vastag, egybefüggő rétegben.
  6. lépés: Várj minimum 4 órát a száradással.
  7. lépés: Kend fel a második réteget, lehetőleg az elsőre merőlegesen.
  8. lépés: Várd meg a teljes száradást, és máris kezdheted a burkolást.

Fontos, hogy a munkához használt eszközöket és a munkafolyamaton kívül eső területeket a két réteg között is azonnal tisztítsd meg, mert a folyékonyfólia nagyon gyorsan megköt és száradás után már csak nagyon erős oldószerekkel eltávolítható.

3. Formától független

A folyékonyfólia rugalmas és repedésmentesen száradó bevonat, ezért még a különleges formájú építészeti megoldásoknak is kiváló vízzáró réteget biztosít.

Segítségével egyszerűen garantálható az extravagáns formájú beépített kád és a dupla mosdókagyló szigetelése, ahol pároddal minden reggel egymás mellett készülődhettek majd.

Habarcsos állaga miatt a csapkiállások és az összefolyók mentén is könnyen eldolgozható. A tömítő szalag alá vagy fölé felvitt folyékonyfólia pedig a sarkokon is minimalizálja a beázás kockázatát.

4. A folyékonyfólia sokféle felületre tapad

A folyékonyfóliát akár már az új építésű ház terveinek elkészülte előtt érdemes beszerezni, mert sokszínű felhasználásának hála a beton, a cement, az égetett tégla, a habbeton, a gipszkarton, a falemez és az OSB-lapból készült aljzat sem fog átázni.

Beltéren tökéletes választás padlószőnyeg, parketta, PVC- vagy laminált padlólapok alá, így a burkolat hosszú éveken át felpúposodásoktól és repedésektől mentes marad. A csempe vagy járólap alatt alkalmazott folyékonyfólia pedig a fuga mállását is megakadályozza, ezért a takarítást is jelentősen megkönnyíti.

5. Gyorsan kész van

A legtöbb folyékonyfólia száradás után azonnal burkolható. A pörgős kivitelezés előnye, hogy családodnak nem kell hetekig egy közeli szállodában vagy a rokonoknál lakni. A megújult fürdőszoba vagy konyha néhány napon belül újra birtokba vehető.

Festék Bázis tipp: Burkoláskor a fugázáshoz használj flexibilis fugát, mert maga a folyékonyfólia is egy rugalmas anyag, ami megkötés után is gumis jellegű felületet ad, és folyamatosan idomul a fal vagy a padló szerkezetéhez.


Szerezd be a munka jellegéhez passzoló VALMOR folyékonyfóliát a közeli festékboltban!
Keresd meg a hozzád legközelebbi Festék Bázis partnerüzletet ITT »