Melyik kültéri fafestéket válasszam?

További bejegyzések

A jó idő beköszöntével idén is azon kaptad magad, hogy egy barátokkal közös grillparti helyett ismét az éppen esedékes faápolás menetét tervezed? Kutakodsz a megfelelő kültéri fafesték után, de az 5. cikk elolvasása után is ugyanott tartasz, mint ahol elkezdted? Ne aggódj, segítünk! Ebben a cikkben a fa védelme és a szabadidőd szempontjából is ideális fafestékeknek eredünk a nyomába. Szó lesz a népszerű lazúrokról, a csillogó lakkokról, a nagy múltú lenolajról és a speciális fafestékekről is. Olvass tovább, mert ma akkor is meg fogod találni a tökéletes fafestéket, ha maximalista vagy.

Tudtad, hogy a fa még kivágása és megmunkálása után is élő és lélegző anyag marad? Ezért, ha az ehhez szükséges légáteresztő, ápoló felületed biztosítod, akkor kerti bútoraid hosszú éveken át repedezésmentesek, funkcionálisak és szépek maradnak majd. 

Meg fogsz lepődni, de egy minőségi, lélegző fafesték akár olyannyira képes megóvni gyermeked játszóterét a száradástól és a repedezéstől, hogy egészen addig nem kell újrafestened, amíg végül a legkisebb családtag ki nem növi a csúszdát és a hintát is.

Lazúrfesték: a fa védelme az esztétikum felett?

A lazúr egy átlátszó bevonatot képez a fán, amellyel kiemelheted és megújíthatod az anyag eredeti színét. A lakk típusú lazúrfestékek mesterséges- vagy természetes gyanta alapúak és az esztétikum helyett leginkább a fa védelmét helyezik előtérbe.

A lazúrral történő festés után a fa szerkezete és erezete teljesen felismerhető marad. Ennek hátránya, hogy nem képes elfedni a fa kopásából eredő hibákat, és azok festést követően is jól láthatóak maradnak.Ezért azt ajánljuk, hogy lazúrt csak abban az esetben válassz, ha a régi, megkopott festékréteget az előkészítés során sikerül maradéktalanul eltávolítanod a faszerkezetről.

Ha a lazúrt választod, készülj fel arra is, hogy a 2-3, de akár több réteg felvitele között a lassú száradás miatt akár 1-6 hónapot is várnod kell majd. A faszerkezet festését pedig jellemzően 1-2 évente meg kell majd ismételned.

Vastaglazúr a folyamatosan használatban lévő kültéri faszerkezetekhez

A vastaglazúr az ún. mérettartó és folyamatosan használatban lévő kültéri faszerkezetek kezelésére ajánlott bevonat. Ebbe a kategóriába tartoznak a nyílászárók, amelyek folytonos nyitásnak és csukásnak vannak kitéve, így elengedhetetlen, hogy a bevonatuk távol tartsa a nedvességet, ezáltal pedig el tudják kerülni, hogy bedagadjanak.

Bár festéskor a vastaglazúr egy egységes, merev és esztétikus selyemfényű bevonatot képez a felületen, amely ugyan megvédi a fát a vizesedéstől, de a fa száradásával járó mozgást már nem képes követni. A vastaglazúr nem engedi távozni a nedvességet és nem hagyja lélegezni a még élő anyagot, ezért a tapasztalatok alapján a vele kezelt felületeket maximum 2 évente újra kell majd csiszolni és ismételten le kell őket kenni.

Vékonylazúr minden egyéb kültéri fafelületre

A vékonylazúr nevéből adódóan vékony rétege miatt még a fa kisebb réseibe is be tud hatolni, ezért képes repedezés nélkül követni a szerkezet hőmérséklet és páratartalom okozta mozgását. 

Habár a vékonylazúr a fa szerkezetébe mélyen beivódó anyag, éppen vékonysága miatt nem képes hosszú távon védeni a fát az időjárás viszontagságaitól és a lerakódó szennyeződésektől. 

Ezért, ha vékonylazúrral dolgozol, a kezelt kültéri fafelületek karbantartását jellemzően 1-2 évente meg kell majd ismételned.

Lenolaj - egy kültéri fafesték a múltból

A lenolaj egy sűrű, olaj alapú bevonat, amely elsősorban alapozáshoz ajánlott. Eltömíti a fa pórusait és valamelyest még a repedezéstől is meg tudja védeni kerti bútoraidat. A régi idők szakemberei sokáig esküdtek erre a festéktípusra, ma már azonban léteznek korszerűbb megoldások.

Habár a lenolaj olajbázisú, sűrű közege valóban hatékony védelmet nyújt a fának, a rétegek közötti azonban nem légáteresztő.

Tudtad, hogy a mai lazúrok és fedőfestékek zöme vízbázisú? Ez azért fontos, mert nem keveredik jól az olajos alappal és nem tapad megfelelően erre a felületre. Ezért a lenolajjal kezelt felületeket a tapasztalatok alapján évente újra kell festeni.

Kültéri fafelületek lakkozása

A lakk egy gyönyörűen csillogó, vastag és kemény bevonat, amely teljesen elzárja a faszerkezetet a környezeti hatásoktól. Annak ellenére, hogy szinte teljesen kopás-, víz- és vegyszerálló, mégsem képes beivódni a fa mélyebb pórusaiba. A lakk tehát nem tölti ki a fa apró egyenetlenségeit és nem alkot egybefüggő védőfelületet, ami idővel folytonos nedvesedéshez, kiszáradáshoz, majd repedezéshez vezet.

Bár a lakkal kedvenc beltéri helyiségedben csodásan ragyogó parkettát hozhatsz létre, ahhoz, hogy a kültéri faszerkezeteidnek megfelelő védelmet biztosíts, minden szezonban újra kell lakkoznod őket.

Fedőfestékek kültéri faszerkezetekhez

A sűrű fedőfestékek nevükből adódóan a megfelelő előkészületek elvégzése után hatékonyan elfedik a fa régi, kopott és megszürkült részeit. Jó, ha tudod, hogy ezek a bevonatok állaguktól és színezettségüktől fogva általában nem csupán a kevésbé dekoratív részeket rejtik el, hanem a fa természetes erezetét is. Ezáltal a fa védelmén túl még modernebb külsőt is kölcsönöznek kerti bútoraidnak.

FACTOR Pergola Fafesték - a XXI. század fafestéke maximalistáknak

A FACTOR Pergola Fafesték egy kifejezetten kültérre tervezett, Magyarországon egyedülálló, lélegző bevonat. Ez azt jelenti, hogy nemcsak védi a szerkezetet a külső behatásoktól, de a nedvességet is hagyja elpárologni a festék és a fa rétegei közül, így növelve a bútor és a festés élettartamát. 

AFACTOR bevonategy filmszerű, rugalmas réteget képez a fa felületén, amely bőrként követi a fa mozgását és térfogatváltozását, ezzel pedig akár 10 évig is képes repedezésmentes állapotban megtartani a frissen festett bútor állapotát.

AFACTOR Pergola Fafestékegy praktikus megoldás, amellyel hosszú távon időt, energiát és pénzt is spórolhatsz. Amellett, hogy alkalmas minden hazánkban előforduló puha és keményfa festésére, önmagával is alapozható, így garantáltan jó tapadást kínál.

A FACTOR Pergola Fafesték ideális választás, ha magadnak több szabadidőt, a kerti fafelületeknek pedig a lehető legerősebb védelmet akarod biztosítani, hiszen

  • fedőfestékként is megtartja a fa természetes struktúráját és erezetét,

  • rendkívül könnyen felhordható,

  • önmagával alapozható, melynek lépéseiről ITT írtunk korábban, (2. bp link)

  • lélegzőképessége és rugalmassága miatt az egyik legtermészetesebb választás a fafelületeknek,

  • már 2 rétegben is tökéletes fedést biztosít,

  • száradás nélkül azonnal újrakenhető, így gyorsabb vele dolgozni, mint más festékekkel,

  • 12 féle szín (pl. juhar, fenyő, aranytölgy, zöld stb.) közül választhatod ki a kertedhez, a házadhoz és a többi kerti bútorodhoz passzoló árnyalatot.

A faápolás a FACTOR Pergola Fafestékkel szinte gyerekjáték. Olvasd el 8+1 lépésből álló útmutatónkat ITT és győződj meg róla te is. (2. bp-t linkelni)

Tartós és minőségi megoldást keresel faszerkezeteid ápolásához? Próbáld ki a hazánkban innovációnak számító lélegző FACTOR Pergola Fafestéket!

Kattints IDE »