Csempefesték új burkolat helyett? Mutatjuk, hogyan csináld

További bejegyzések

A modern csempefestékekkel ma már költséghatékonyan, szakember segítsége nélkül újíthatod fel otthonod vizesblokkjait vagy konyhád burkolatát. Olvass tovább, mutatjuk, hogyan lesz a végeredmény elsőre is profihoz méltó.

Kinek ajánljuk a csempefestést?

A csempefestékek legnagyobb előnye, hogy a régi burkolat bontása nélkül, így viszonylag koszmentesen keltik új életre az elavult csempéket.

A csempefestés tökéletes megoldás, ha

  • albérletben élsz, mert a csempefesték nem tesz kárt az eredeti csempében,
  • nyaralódat szeretnéd korszerűsíteni, mert a ritkán használt helyiségekben hosszú éveken át szép marad,
  • unod a jelenlegi burkolat színét vagy mintáját, de a közeljövőben nem tervezel nagyobb felújítást.

Fontos! Habár a csempefesték jóval pénztárcabarátabb, mint a helyiség újracsempézése, a zuhanyfülkében, illetve a mosdókagyló és a kád mellett a víz hatására idővel megkophat. Ezért csak akkor kezdj bele a festésbe, ha a kisebb hibákat 5-6 évente szívesen kijavítod.

Válassz éveken át tartós, könnyen kezelhető bevonatot

A sikeres otthoni projekt kulcsa a minőségi csempefesték. Jó hír, hogy a modern kétkomponensű csempefestékek már közvetlenül, alapozó nélkül és csíkmentesen felvihetők mindenféle mázas vagy mázatlan felületre, kerámiára, márványra és akár porcelánra is. Így nemcsak tízezreket, de a száradási időből akár napokat spórolhatsz.

Ha élénk színű fürdőszobáról vagy konyháról álmodozol, a zománcfestékek között keresgélj. A tökéletes tapadás és a tartósság miatt ebben az esetben tapadóhíd és alapozó is kelleni fog, de cserébe a szivárvány szinte bármely színét választhatod a felújításhoz.

Menj biztosra, látogass el a közeli festékboltba, ahol a tapasztalt eladók szívesen segítenek kiválasztani a munkához legjobban passzoló csempefestéket.

Szerezd be előre a csempefestés összes kellékét

A csempefestés azért is jó választás, mert kevés eszközzel kivitelezhető, melyek zöme már alapból megtalálható a háztartásban.

A csempefesték és az alapozó mellett mindenképpen legyen otthon

  • ecet vagy zsíroldó a burkolat tisztításához,
  • papír maszkolószalag és újságpapír a bútorok és a falak letakarásához,
  • nedves rongy az azonnali hibajavításhoz,
  • egy pár gumikesztyű kezeid védelméhez,
  • egy keverőtál a kétkomponensű anyagok összeöntéséhez,
  • egy teddy henger a gyors haladáshoz,
  • és egy kisebb ecset a sarkok és az élek festéséhez.

Készítsd elő a burkolatot a csempefestésre

A megszáradt csempefesték csak akkor lesz igazán szép, ha elég időt szánsz az előkészületekre. A munka első lépéseibe akár gyermekedet is bevonhatod, mert a kis segítők akár olyan hibákat is észre tudnak venni a bevonaton, amelyeket a felnőttek szeme már rég megszokott.

Teendőlista a csempefestés előkészítéséhez lépésről lépésre:

  1. Minden mozdítható bútort és kiegészítőt vigyél ki a helyiségből. Ha vannak akasztók és lámpák, az esőztető zuhanyfej mellett ezeket is le kell szerelni a falról.
  2. Nézd végig az összes csempét. Jelöld meg az esetlegesen kiálló részeket.
  3. Simítsd ki az egyenetlen felületeket. Használj csiszolópapírt vagy spaklit, a fugahézagokat pedig töltsd ki rugalmas tömítőanyaggal.
  4. Csiszolj rá a frissen fugázott felületekre, hogy a csempefesték mindenhol egyformán jól tapadjon.
  5. Zsírtalanítóval, vízkőoldóval vagy ecettel tisztítsd meg a csempét. Ezután vizes ronggyal töröld is át, majd hagyd megszáradni.

Festékbázis tipp: Győződj meg róla, hogy a burkolat és a fugák is mindenhol vízkő-, zsír-, és pormentesek, mert csak így garantálható, hogy nem fogják ledobni a csempefestéket.

Keltsd új életre csempédet akár már egy délután alatt

Míg a zománcfesték használata előtt 2 réteg alapozóra és színtől függően legalább 2 réteg fedőfestékre lesz szükséged a tökéletes tapadáshoz, addig a kétkomponensű csempefestéket csak fel kell keverni.

A csempézett fal festése teddyvel a leggyorsabb, mert a szivacshenger szálai a mélyebb fugákban is hatékonyan terítik a festéket. A kétkomponensű csempefestékek száradása általában 4 óra, így már aznap egy teljesen új fürdőszobába léphetsz be.

A legkényesebb területeket (pl. a kád előtti kilépőt) érdemes egy plusz vízzáró réteggel is átkenni, mert ezzel akár 2-3 évvel növelhető a csempefesték tartóssága.

Amit SOHA ne tegyél közvetlenül csempefestés után

A csempefesték száradási időtől függetlenül általában 10 nap múlva vehető teljesen igénybe. Ez azt jelenti, hogy az első másfél hétben érdemes kizárni a helyiségből az éles karmú házikedvenceket, kerülni kell a takarítást, nem szabad dörzsölni a csempét és fokozottan figyelni kell arra is, hogy a zuhanyfej vagy a gyerekek kádban használt játékai ne karcolják meg a bevonatot.

Ezenfelül a csempefesték tartósságát azzal is javíthatod, ha a kifröccsenő vizet egy puha törölközővel azonnal felitatod és durva vegyszerek helyett csak természetes anyagokkal takarítasz.


A Festékbázis partnereinél minden csempefestéshez szükséges kelléket megtalálsz.
Keresd meg a hozzád legközelebbi festékboltot ITT »