Minden, amit a zománcfestékről tudni kell

További bejegyzések

A zománcfesték olyan átvonó festék, amely egyszerre biztosít dekoratív megjelenést, védelmet és festéktípustól függően akár rozsdaállóságot is a kezelt felületnek. Olvass tovább, máris mutatjuk, miben különbözik a hagyományos zománctól, és lépésről lépésre útmutatóval segítünk, hogy a felújítás eredménye a lehető legtovább élvezhető legyen.

Mi az a zománcfesték?

A speciális alkidgyantákat tartalmazó zománcfesték elsősorban a különböző fémek korróziógátlására lett kifejlesztve. A hagyományos polimer festékekkel ellentétben a zománcfesték távol tartja az apró vízmolekulákat a fémfelülettől, ezért tartósan megelőzi a rozsdásodást.

A bevonat nemcsak a fémeken, de a fán és a merev PVC elemeken (pl. ablakkeretek vagy párkányok) is egy külső, időjárásnak és mechanikai hatásoknak ellenálló réteget alkot.

A zománcfesték előnye, hogy

  • levegővel érintkezve nagyon gyorsan szárad, ezért minimalizálja a lecsöppenéseket,
  • szilárdulás után évekig tartós,
  • higiénikus, mert egyszerűen mosható és a penésznek is ellenáll,
  • teljes fedésű, azaz a kisebb hibákat is elfedi,
  • magasfényű, selyemfényű és matt is lehet.

Ha fontos számodra a természetes hatású fafelület megőrzése, fontos, hogy inkább vékonylazúrral fess, mert a zománcfesték teljesen elfedi a fa erezetét.

Ne keverd össze a zománccal

Míg a zománc egy többnyire fém alkáliból, kvarc részecskékből és színes pigmentekből álló, különleges hőkezeléssel kerámiákra, edényekre és kádakra “égetett” anyag, addig a levegőn száradó zománcfesték otthon is egyszerűen használható felületvédelmi eszköz, amely egyszerre növeli a kopásállóságot, a vízlepergető-képességet és a kisebb karcolások ellen is véd.

Zománcfesték típusok különböző munkálatokhoz:

Hagyományos vs. 3 az 1-ben zománcfesték

Sok zománcfesték közvetlenül nem érintkezik az alapfelülettel, mert csak átvonó és/vagy fedőrétegként kerül az alapozó fölé.

Jó hír, hogy kezdőként és a gyorsabb haladás érdekében ma már olyan 3 az 1-ben típusú bevonatok is elérhetők, amelyekkel a festés minden lépése (alapozás, átvonás és fedés) egyetlen anyaggal, költséghatékonyan kivitelezhető.

Ilyen a saját gyártású Festék Bázis COROR Rapid Zománcfesték is, amely nem igényel külön alapozást és 25 °C-on már 30 perc alatt átfesthetővé, vagyis porszárazzá válik.

Oldószeres és vízbázisú bevonatok

Az oldószeres zománcfesték testes bevonat, amely már egy rétegben is szépen fed, de szerszámtisztítás vagy egy esetleges hiba esetén csak hígítóval oldható. Általában csak kültérre ajánljuk, mert száradás során olyan oldószerek párologhatnak ki belőle, amelyek potenciálisan károsak lehetnek az egészségre.

A környezetbarát vizes bázisú zománcfesték jobban terül és beltérben is biztonságos, viszont teljes fedéséhez általában egynél több rétegre van szükség. Ugyanakkor gyorsabban szárad, mint az oldószeres típus, ezért ősszel és télen is praktikus, amikor csak rövid ideig szellőztethetők a helyiségek.

A zománcfesték használata 10 egyszerű lépésben

  1. lépés: Ha van régi bevonat, távolítsd el COROR Rapid Festéklemaróval.
  2. lépés: Tisztítsd meg a kezelendő felületet, amíg teljesen száraz, zsír-, por-, rozsda-, és gyantafolt mentes nem lesz.
  3. lépés: Lapos ecsettel vigyél fel univerzális vagy korróziógátló alapozót a felületre.
  4. lépés: Alaposan keverd fel a zománcfestéket.
  5. lépés: Hígítsd a bevonatot a címkén szereplő utasítás szerint.
  6. lépés: Végezz próbafestést egy kisebb felületen.
  7. lépés: Vidd fel az első közbenső réteget az alapozóra.
  8. lépés: Mindig várd meg az átvonhatósági időt, hogy a kezelt felületek (pl. nyílászárók) biztosan ne ragadjanak össze.
  9. lépés: Növeld a tapadást minden réteg száradás utáni csiszolásával és portalanításával - kivéve a legfelső zománcfesték-rétegnél.
  10. lépés: Végezz fedőfestést a zománcfestékkel.

Festék Bázis tipp: Válassz 3 az 1-ben zománcfestéket, amivel külön alapozás nélkül, még ennél is gyorsabban végezhetsz a felújítással.

COROR Rapid zománcfesték akár közvetlenül a rozsdára is

A COROR Rapid Zománcfesték különlegessége, hogy C3-as besorolású savas, sós és lúgos páraterhelés és jelentős korrózió esetén is megfelelő védelmet biztosít az acél, a kovácsoltvas, az alumínium, a horganyzott acél és a nikkelezett acél felületeknek.

Használat előtt fémtiszta csiszolás helyett elég csak a pergő rozsdaréteget eltávolítani, majd alapozó nélkül 2-3 rétegben felhordani a bevonatot.

Ráadásul a COROR Rapid Zománcfestékkel 18 féle árnyalatban, a klasszikus feketék és szürkék mellett zöld, oxidvörös vagy akár cinksárga színben is pompázhat a felújított kapu, kerítés, korlát, cső vagy zártszelvény.


Vásárold meg a zománcfestéket és a munkához szükséges eszközöket egy helyen!
Találd meg a hozzád legközelebbi Festék Bázis partnerüzletet ITT »