7 helyzet, amin már csak a festéklemaró segíthet

További bejegyzések

A felület-felújítás alapja, hogy az új festékrétegek anyagtól függetlenül csak teljesen tiszta és sima felszínre tapadnak. Festéklemaróval nemcsak higiénikusabb és gyorsabb az előkészítés, de akár a több évtizedes, lepattogzott, régi bevonatok is fizikai megerőltetés nélkül válnak eltüntethetővé. Olvass tovább, máris mutatjuk a speciális bevonat sokszínű felhasználási módját.

Mi az a festéklemaró?

A szakemberek és a lelkes hobbifestők körében nagyon sokáig a klasszikus üveges kromofág volt a legnépszerűbb festéklemaró. Miután 2011-ben az EU korlátozta a potenciálisan rákkeltő diklórmetán (vagyis metilén-klorid) alapú anyag háztartásbeli felhasználását, számos új festék- és lakkoldó jelent meg a piacon.

A mai biztonságos keverékek már nem tartalmazzák ezt a vegyi anyagot, helyette speciális enzimekkel képesek felismerni és megbontani a festékek molekuláit.

Felpuhulás után a bevonat és a festéklemaró maradványai minden más (csiszolópapíros, homokfúvásos vagy drótkorongos) megoldással szemben egyszerűbben és tisztábban eltávolíthatók.

7 feladat, ami festéklemaróval egyszerűbb:

1. Sérülékeny felületek (újra) kezelése

A porózus anyagok (pl. beton) és a régóta nem kezelt fafelületek érzékenyek a mechanikus festéklemaró eljárásokra.

Míg a magasnyomású mosó komplett darabokat szakíthat ki az anyagból, a gázégős vagy hőlégfúvós pisztolyos égetés maradandó nyomokat hagyhat maga után.

A legjobb a vegyi festéklemaró, amely zselés szerkezetének köszönhetően függőleges felületen is megfolyások nélkül tapad, valamint hatékonyabban lebontja a festékek térhálós szerkezetét.

2. Festéklemarás beltérben, háziállat vagy kisgyermek mellett

Habár az interneten számos hidrogén-peroxidos, bóraxos, ammóniás és mosószódás házi kromofág recept található, a helyes arányok ismerete és a megfelelő védőfelszerelés nélkül ezek használati kockázata rendkívül magas.

A festékboltban beszerezhető festéklemarók minimalizálják a bőr- és szemirritációkat, a köhögést, valamint a légutakat és a torkot ingerlő égő érzést is.

A COROR Rapid Festéklemaró gél egy saját fejlesztésű Festék Bázis kromofág, amely

  • teljes mértékben megfelel korunk egyre szigorodó műszaki követelményeinek,
  • környezetbarát,
  • megfelelő szellőztetés mellett akár beltérben is biztonságosan használható,
  • szinte bármilyen, függőleges és vízszintes felületre egyaránt tökéletes. (A gyermekbútorokat és játékokat, valamint a közvetlenül emberi vagy állati élelmiszerrel érintkező felületeket leszámítva!)

3. Gyári bevonatok eltávolítása

A festéklemaró a nagy ellenállású, eredeti forrón szórt bevonatok eltávolítását is jelentősen leegyszerűsíti.

Az egész délutánt felölelő csiszolás helyett a legmakacsabb festék fajtákat is legfeljebb 2 óra alatt fellazítja, kötőanyag-minőségtől függően egyszerre akár több rétegben is.

Így száradás után szinte azonnal el lehet kezdeni az elszíneződött, kifakult felület javítását.

4. Beszáradt eszközök tisztítása festéklemaróval

Az ecsetek nyelére és a sörték közé tapadt festékmaradványok közvetlenül a festés befejezése után gyakran sima vízzel vagy szódabikarbónás keverékben is egyszerűen tisztíthatók.

Az ottfelejtett szerszámok és kellékek tisztításához azonban hatékonyabb a festéklemaró. A beszáradt ecseteket elég 24 órára a zselében áztatni, majd bő vízzel, gondosan leöblíteni. Egy teljes brigád ecsetkészlete és/vagy több napon át tartó munka esetén ezzel akár az órákig tartó eszköztisztítás is megspórolható.

5. Hibás festés vagy több régi réteg javítása

A festéklemaró kényelmes és gyors megoldás, ha a kerítésen, a bútoron vagy az ablakon már olyan sok a festékréteg, hogy vastagságából adódóan nagyon időigényes lenne lecsiszolni.

Az anyag akár a 20-30 éves bevonatokat is képes a legalsó rétegig lemarni, ezért az értékes vintage bútorok és műemlékvédelem alatt álló épületek felújításához is hasznos, sérülésmentes alternatíva.

6. Festéklemarás egyszerre többféle felületen

A COROR Rapid Festéklemaró gél legnagyobb előnye, hogy fém, fa és ásványi felületen egyaránt használható, ezért teljes körű kinti-benti felújítás során számos munkafolyamatot egyszerre segíthet.

Hatékonyan eltávolítja

  • a szintetikus festékeket,
  • az olaj alapú bevonatokat,
  • a vízbázisú komponenssel kezelt felületeket,
  • a nitrocellulózt,
  • az epoxit,
  • a napsütésnek kitett, régi matricákat,
  • a poliuretán tartalmú anyagokat,
  • a porszórt felületek rétegeit,
  • az egy- és kétkomponensű bel- és kültéri falfestékeket.

7. Amorf vagy részletes felületek tisztítása

A csiszolással szemben a folyékony állagú vegyi festéklemaró a tagolt felületeken, a mélyedésekben, a sarkokban, valamint az élek és az aljazások mentén is alapos végeredményt biztosít.

Ott is hatékony, ahová a csiszolópapír vagy a drótkefe egyáltalán nem vagy csak nehezen fér be, ezért például az autóalkatrészek csavarmeneteit is képes újra funkcionálissá tenni.

Így használd a festéklemarót

Fontos! Minden vegyi festékeltávolító komponens erősen maró hatású anyag, ezért ne csak a földet óvd takarófóliával, de munka közben mindig viselj hosszú ujjú felsőt, strapabíró nadrágot, kesztyűt, védőszemüveget és zárt lábbelit is.

A festéklemaró szakszerű használata 8 lépésben:

  1. lépés: Alaposan keverd fel a terméket.
  2. lépés: Bőségesen kend fel a festéklemarót.
  3. lépés: Várd meg, amíg hólyagosodni kezd a festék. (Festékfajta függvényében 2 perc vagy akár 2 óra is lehet.)
  4. lépés: Távolítsd el a fellazult réteget spaklival.
  5. lépés: Gyűjtsd külön edénybe a lekapart festéket, mert veszélyes vegyi hulladéknak minősül.
  6. lépés: Ha az első réteg festéklemaró nem érte el a kívánt eredményt, ismételd meg az első 5 lépést.
  7. lépés: Semlegesítsd a tiszta felületet szintetikus hígítóval.
  8. lépés: Száradás után folytasd a felületkezelés folyamatát csiszolással, portalanítással és alapozással.


A régi festékréteg eltávolítása elengedhetetlen a szép végeredményhez.
Gyorsítsd a munkát, rendelj biztonságos festéklemarót a Festék Bázis webáruházból »