Kültéri fafelületek ápolása 8+1 lépésben

További bejegyzések

Kerti játszótér, faház, kerítés vagy kültéri bútor festése előtt állsz? Már most azt számolgatod, hogy hány napot kell majd rászánnod a szabadságodból a munkálatokra? Jó lenne egyetlen hétvége alatt évekre letudni a festéssel járó macerát és helyette csak élvezni a kerted nyugalmát? Olvass tovább, mutatjuk a trükköt. 

  1. Távolítsd el a laza, pergő részeket a fafelületről

A fa ápolását (legyen szó akár új, akár régi felületről) mindig az előkészítéssel és az alapozással kezdjük, mert ez biztosítja, hogy az eredmény tartós legyen.

Ha nem egy natúr és kezeletlen fafelületen kell dolgoznod, hanem egy szeretett kerti bútort vagy faszerkezetet szeretnél újra ráncba szedni, kezdd a munkát a régi, repedezett festékréteg eltávolításával. Ez azért fontos, mert a festékdarabokkal együtt ilyenkor nagyrészt a fa beteg, szürke részeit is eltávolítod és a festék is a lehető legtartósabban és hiánytalanul tapad majd a felületre. 

Akkor se ess kétségbe, ha maradt néhány kopott, sérült rész a fán. Erre is van megoldás, olvass tovább. 

  1. Csiszold le a festeni kívánt fafelületet

Csakúgy, mint a szobában a szekrény tetején, a kinti felületeken is gyakran megül a por és az időjárás viszontagságai is egyre öregítik a fát. Ezért a kültéri faszerkezetek ápolásának egyik legfontosabb lépése a csiszolás, amelyet a tökéletes eredmény érdekében még az olyan natúr fafelületeknél is érdemes elvégezned, amik frissen érkeztek az asztalosműhelyből. 

Tehát mielőtt kiélnéd művészi hajlamaidat, csiszold le az összes látható kiálló szálat és egyenetlenséget a fáról. A pár perc alatt elérhető sima felülettel biztosítod a festék megfelelő tapadását és elősegíted azt is, hogy hosszú évekig még csak ne is kelljen festékes vödrök felé nézned.

  1. Portalanítsd a lecsiszolt faszerkezetet

Mivel a csiszolás során rengeteg finompor keletkezik, ami meg tud telepedni a kezelendő fafelületen, ilyenkor rendkívül fontos a festés előtti portalanítás. 

Ehhez fogj egy enyhén nedves rongyot és egy vödör tiszta vizet, majd kezdd el letörölgetni a fa felületét. A nehezen elérhető sarkokhoz használj puha sörtéjű ecsetet, ha pedig azt szeretnéd, hogy minden szomszédod irigykedjen a makulátlan végeredményre, a végén fújd át a faszerkezetet magasnyomású levegővel is.

  1. Zsírtalaníts

A régi festett faszerkezetekre nemcsak por, de jellemzően zsíros szennyeződések is lerakódnak az évek folyamán. Ezeket a csiszolással sajnos csak elmaszatolni tudod, nem pedig eltávolítani.

Ahhoz, hogy a vízbázisú festék jól tudjon tapadni, használj a zsírtalanításhoz vizet és szappant vagy külön erre a célra kifejlesztett tisztítószert.

  1. Válaszd ki a bútorodhoz és a stílusodhoz illő FACTOR Pergola Fafestéket

Ahhoz, hogy kerted látványát akár 10 nyáron keresztül, mindenfajta utókezelés nélkül élvezhesd, nemcsak egy kényelmes napozóágyra, de egy minőségi és tartós festékre is szükséged lesz. 

A hazai festékpiac egyik legmodernebb bevonataként aFACTOR Pergola Fafestékabban más, mint a hagyományos fafestékek vagy akár a lazúr, hogy

  • hagyja lélegezni a fát,

  • követi az anyag mozgását és térfogatváltozásait,

  • könnyű eldolgozhatósága miatt szinte gyerekjáték vele a faápolás,

  • több réteg felvitelét is azonnal elvégezheted,

  • 5-10 évig repedésmentes, esztétikus és funkcionális eredményt ígér.

Válassz a 12 féle színből ITT »

  1. Tisztítás után jöhet az alapozás

Az alapozás a faápolás egyik legfontosabb lépése, hiszen az alapozó oldat a legkisebb résekbe is beszivárog, ezáltal pedig egységes felületet képez a festéshez.

Szerencsére ezt aFACTOR Pergola Fafestékkeligazán időtakarékos és pénztárcabarát módon, önmagával alapozott rétegrend létrehozásával is megoldhatod.

Hozzávalók:

Felhasználás:

  1. Vegyél ki a vödörből 0,5 liter FACTOR bevonót.

  2. Hígítsd ezt a mennyiséget 1:2 arányban az 1 liter vízzel.

  3. Alaposan keverd össze az anyagot.

  4. Intenzív nyomó- és ecsetelő mozdulatokkal vidd fel a fafelületre az alap réteget.

  1. Állj, ne felejtsd el felkeverni a FACTOR Pergola Fafestéket

Már majdnem a faápolás célegyenesében vagy, de ilyenkor sem szabad kapkodnod. Mielőtt ecseteddel meghúznád az első vonásokat, alaposan keverd fel a választottFACTOR bevonatot.

Fontos, hogy ennél a típusú festéknél nincs szükség hígításra. Ha mégis úgy érzed, hogy az ecset vagy a henger nem csúszik megfelelően, a festék mennyiségének arányaihoz mérten 5% vízzel hígíthatod az anyagot. 

  1. Így hordd fel a festéket a faszerkezetre

A FACTOR Pergola Fafesték egy magas kötőanyag- és alacsony töltőanyag-tartalmú bevonat, ezért akár 2, nagyon vékony rétegben is tökéletes fedést biztosít. Ezt a lazúrral ellentétben úgy tudja biztosítani, hogy színes bevonatként nemcsak kiemeli és megújítja a fa színét, hanem tökéletesen el is tünteti annak optikai egyenlőtlenségeit. 

Ráadásul a rétegek felvitele között még a száradást sem kell megvárnod: egy nagyobb kerítés vagy kerti bútor esetén amint végzel az elsővel, máris jöhet a következő. 

A teljes száradásra pedig elegendő csupán 24 órát várnod, máris leülhetsz kedvenc padodra és a gyerekek is birtokba vehetik hintás és mászókás birodalmukat.

+1 Élvezd, hogy évekig nem kell újrafestened a kültéri fafelületeket

Mostantól pedig nincs más hátra, mint, hogy minden egyes nap élvezd megújult kerted látványát. Hűtsd be kedvenc italaidat, készítsd ki a hangfalat a gyümölcsfa alá és szervezd meg életed legjobb kerti partiját. Büszkélkedj a haveroknak a frissen festett bútoraiddal, pergoláddal vagy kerítéseddel, és ossz meg velük pár hasznos tippet, hogy te lehess a következő 5-10 nyaruk megmentője.

Minőségi fafestéket keresel, amellyel évekre előre biztosíthatod kültéri faszerkezeteid ápolását és védelmét? A FACTOR Pergola Fafesték tökéletes választás.

Kattints IDE »