Lazúrfesték kisokos a természetközeli végeredményhez

További bejegyzések

Lazúrfestékkel a fából készült beltéri vagy kerti bútorok, nyílászárók és tárgyak felújítás esetén sem veszítenek eredeti szépségükből. A felület jellegéhez passzoló, jó minőségű és megfelelően felvitt bevonattal akár 10 éven át megőrizhető a fa védelme és esztétikuma. Olvass tovább és bánj a lazúrfestékkel pont úgy, mint a profik.

A lazúrfesték sajátosságai

A mesterséges vagy természetes gyanta alapú lazúrfestékek a rostok közé mélyen behatolva vagy többé-kevésbé rugalmas felszíni filmréteggel védelmezik a fát a környezeti hatásoktól.

A színezett, félig átlátszó lazúrok pigmentjei éppen annyira engedik át a napsugarakat, hogy a bevont fa erezete és mintázata továbbra is felismerhető maradjon. Ezért a lazúrfesték tökéletes választás minden természetközeli (pl. skandináv) lakberendezési stílushoz vagy akár az erdőszéli nyaraló kerti bútorainak felújításához is.

A lazúrfesték védőképessége speciális alapozóval tovább fokozható. A bevonatot kültéri, csapadéknak kitett területeken penészgátló favédő-szerrel, a farontó kártevők kedvelt fafajtái (pl. fenyő vagy gesztenye) esetén pedig speciális rovarvédő-szerrel is érdemes kombinálni.

Így vidd fel nyers fára

A vadiúj, egyelőre kezeletlen fafelület leghatékonyabb védelmezője a lazúrfesték, mert a fa mélyebb pórusaiba beszívódva fokozza a bútor ellenállóképességét.

A lazúrfesték-felvitel menete:

  1. lépés: Olvasd el figyelmesen a választott bevonat használati utasítását.
  2. lépés: Csak 10 °C felett, száraz időben, lehetőleg a tűző napot kerülve kezdd el a munkát.
  3. lépés: Portalanítsd, csiszold, tisztítsd, majd szárítsd meg a fafelületet.
  4. lépés: A környezetet alaposan takard le és viselj kesztyűt.
  5. lépés: Ha szükséges, használj alapozót a lazúrozás előtt.
  6. lépés: Keverd fel alaposan a lazúrfestéket.
  7. lépés: Szálirányban hordd fel a bevonatot.
  8. lépés: A rétegek között finoman csiszold át a fát, hogy a második réteg jobban tapadjon.

Fontos! Festékszóró vagy teddy henger helyett mindig hagyományos ecsettel dolgozz, mert a kemény ecsetszálak segítenek bedörzsölni a lazúrfestéket a fa mélyebb rétegeibe.

A korábban lazúrozott felületek felújítása

A lazúrfestékek általában 4-6, de bevonattól függően akár 10 évig is tartósak. Ha ennél korábban esedékes a felújítás, akkor előfordulhat, hogy rosszul kezelted a fafelületet.

Ha az előző lazúrréteg láthatóan lepereg, kezdd a munkát csiszolással, mert a lazúr csak homogén felületen tud beszívódni.

Amennyiben a kopott, fakó réteg egyelőre nem hámlik, tisztítás után egy újabb vékony réteg lazúrfestékkel egyszerűen és gyorsan szebbé tehető.

A lazúrfestékek fajtái:

Vékonylazúr a nem mérettartó faszerkezetekre

A vékony lazúrfesték előnye, hogy mélyen beszívódik a fa rostjaiba, ezért belülről képes ellensúlyozni a hőmérséklet és a csapadék által előidézett, méretváltozásból adódó repedéseket.

Tökéletes választás az olyan nem mérettartó felületekre (pl. kerítésre, gerendákra, lambériákra és kerti bútorokra), amelyek folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

A vízbázisú vékonylazúrok a lehető legjobb kezdőbarát bevonatok, mert alacsony száradási idejük dinamikus haladást biztosít, és lecseppenés vagy megfolyás esetén sima vízzel is könnyen javíthatók.

Az oldószeres vékonylazúrokat ezzel szemben hígításmentesen, 2-3 rétegben szükséges felvinni és hiba esetén lakkbenzinnel kell javítani.

Vastaglazúr a nyílászárókra

A folytonos nyitásnak és csukásnak kitett ablakok és ajtók nedvesedése és “bedagadása” jól összefüggő vastag lazúrfestékkel kerülhető el.

A vízlepergető vastaglazúrok legnagyobb előnye, hogy olyan felületen is megtapadnak, amelyek kevésbé szívóképesek.

Sűrűbb állaguk miatt ezek a bevonatok erősebben pigmentáltak, ezért akár teljesen el tudják rejteni a fa erezetét és gyökerestül meg tudják változtatni az eredeti felület megjelenését.

A vízbázisú formula gyorsabban szárad, mint az oldószeres vastaglazúr, ezért ezt választva szakember segítsége nélkül is elkerülhető az ajtók és ablakok száradás közbeni beragadása.

Mi a különbség a beltéri és a kültéri lazúrok között?

A bel- és kültéri lazúrfestékeket kizárólag az ajánlott alkalmazási területen szabad használni, mert

  • a beltéri lazúrfestékek alacsonyabb időjárás-védelemmel vannak ellátva, mint kültéri megfelelőik,
  • a kültéri lazúrok adalékanyagai (pl. rovarölő) zárt térben veszélyesek lehetnek az egészségre.

A Factor 2in1 vékonylazúr praktikus megoldás, ha egyidejűleg több ház körüli munkát kell elvégezni. Kültérben és beltérben is jól terülő, hosszú életű, dekoratív selyem-matt fényű bevonat, amely egyáltalán nem tartalmaz toxikus anyagokat. Így akár a gyerekszoba parkettájának vagy a kutyaház belsejének felújításához is biztonságosan használható.

A finom elosztású pigmenteket tartalmazó lazúrfestékek nemcsak az időjárás szeszélyeitől, de az UV-sugárzástól is megvédik a fát. Éppen ezért színtelen lazúrt csak plusz színezett kültéri lakkal ajánlott kültéren alkalmazni.

Az UV-védelem erőssége nagyban függ a bevonat árnyalatától, mert a több pigmentet tartalmazó sötétebb lazúrok sokkal tartósabbak, mint a világosak. Pontosan ezért ritkábban kell őket újrafesteni.

Fontos, hogy a lazúrfesték színét először kevésbé látható helyen teszteld, mert a végeredményt nagyban befolyásolja a fa alapszíne.


Most már mindent tudsz, ami a tökéletes lazúrfesték kiválasztásához szükséges.
Szerezd be a munka jellegéhez passzoló bevonatot a Festék Bázis webáruházból »