Így újítsd fel házilag a megkopott kerti bútort

További bejegyzések

A tavaszi-nyári jó idő és a kerti munkák a kicsiket és a nagyokat is a szabadba csábítják. Ahhoz, hogy legyen min megpihenni egy dolgos nap után és vendégeid is kényelmesen érezzék magukat, a megkopott fa, fém és műanyag kerti bútorokat érdemes újrakezelni. Olvass tovább, máris mutatjuk, hogyan lesz a végeredmény akár 10 éven át tartós.

Miért szükséges a fából készült kerti bútorok felújítása?

Tudtad, hogy a fa még kerti bútorként is élő anyag marad? Ez azért van, mert ahogy a hőmérséklet, úgy a fában lerakódott nedvesség térfogata is folyamatosan változik. Ezért a nem megfelelő bevonattal kezelt felületeken a festék idővel megrepedezik, majd le is pereg.

Ráadásul a fából készült kerti bútorok akkor sem állnak ellent az idő múlásának, ha a garázsban tartod őket, mert a szálló por nagyon könnyen megül a porózus felületen. A por okozta csúnya, elszürkült foltokat pedig szintén már csak újrakenéssel lehet eltávolítani.

Készítsd elő a fából készült kerti bútort a festésre

A fokozott igénybevételnek kitett fa asztalok és székek felülete a gyakori használat miatt nemcsak zsírosodhat, de ki is szőrösödhet, ami megnehezíti a festék tapadását. A megfelelő előkészületekkel azonban akár még a kutya által megrágott napozóágy is újszerű állapotban tündökölhet festés után.

Kezdd az előkészítést egy áttörléssel. Használj enyhén nedves rongyot vagy szivacsot, majd száradás után távolítsd el a régi festék nagyobb, pergő részeit egy fém spaklival.

Végül fogj egy 100-120-as szemcseméretű csiszolópapírt és dörzsöld át vele a kerti bútor teljes felületét. A szűkebb réseknél tekerd a csiszolópapírt egy csavarhúzóra vagy ceruzára, hogy ott is tökéletesen sima felületet kapj.

Keltsd életre kerti bútoraidat lélegző fafestékkel

A lélegző fafestékek előnye, hogy elvezetik a nedvességet és bőrként követik a kerti bútorok szemmel nem látható mozgását, ezért akár 10 évig repedésmentesen tartják őket.

Lélegző fafestékkel még gyermeked házilag barkácsolt fa homokozóját sem kell minden nyár végén szétszedned, mert a pára folyamatosan távozik a festék és a fa rétegei közül, így még a csapadékos ősznek és a kemény télnek is hatékonyan ellenáll.

Festékbázis tipp: Ha első alkalommal kennéd újra fa kerti bútoraidat, látogass el egy hozzád közeli festékboltba, ahol a szakemberek nemcsak a megfelelő bevonat, de még a munkához elengedhetetlen eszközök kiválasztásában is segítenek.

Ne feledkezz meg az alapozásról sem

Ahhoz, hogy újrafestett fa kerti bútorod úgy nézzen ki és olyan tartós legyen, mintha szakember kezelte volna, az alapozás elengedhetetlen lépés a festés előtt.

A fafelület alapozásának előnye, hogy

  • a bevonat a legkisebb réseket is feltölti és elsimítja,
  • megfelelő tapadást biztosít a fedőrétegnek,
  • költséghatékonyan, akár a fedőfesték 1:2 arányú hígításával is elvégezhető.

Fesd át több rétegben is a kerti bútort

A több rétegben felvitt fedőfesték előnye, hogy szinte biztosan nem marad egyetlen kezeletlen folt sem a kerti bútoron és a pergolafesték tökéletes színeredményét is garantálja.

Egy lélegző fafestékkel akkor is gyorsan végezhetsz a kerti bútorok átkenésével, ha másnapra már családi programot terveztél, mert a következő réteg felvitelével nem kell megvárni az előző száradását.

Olvass bővebben a kültéri fafelületek szakszerű ápolásáról a Festékbázis blogban.

Így kezeld a fém kerti bútorokat, hogy jövőre is ragyogjanak

Akár csak a bútor lábairól, akár egy teljesen fém növényállványról van szó, az idő múlásával minden fém felületnek szüksége van az utókezelésre, mert a rozsda nemcsak csúnya, de a kerti bútor teherbírását is gyengítheti.

A fém kerti bútorok felújítása 5+1 lépésben:

  1. Távolítsd el a rozsdát rozsdamaróval.
  2. Töröld le a rozsdamaró anyag maradékait.
  3. Kezdd a felújítást rozsdagátló bevonattal.
  4. Alapozz speciális festékkel vagy a fedőfestékkel.
  5. Használj festékszórót a zománcfesték gyors és alapos felviteléhez.
    +1: Vidd fel még egy rétegben a festéket a tökéletes fedéshez.

Mi a teendő a műanyag kerti bútorokkal?

A műanyag kerti bútorok felülete csúszós, így kevesebb szennyeződés tapad meg rajtuk és akár már egy alapos ecetes-vizes tisztítás után is újszerű állapotban tündökölhetnek.

Ám amikor a műanyag kerti bútorok az esőtől vagy a napsütéstől elkezdenek fakulni, festés előtt érdemes őket 180-as csiszolópapírral átdörzsölni, hogy a bevonat időtállóbb legyen. Ezután ecsettel vagy festékszóróval a szivárvány szinte bármely árnyalatára festheted őket.

 

Tartós bevonatot keresel kerti bútoraidhoz?
Nézz körül a Festékbázis kínálatában »