Penész a falon - Okok, megelőzés és a legalaposabb kezelés

További bejegyzések

A penészgomba apró spórái mindenhol jelen vannak a levegőben. Beltérben egy nagyobb esős időszak okozta nedvesedés, a fűtés hiánya, az évszakváltással járó hirtelen felmelegedés, de akár már egy szellőztetésmentes nap is elősegítheti a penész falon való megtelepedését. Költséges és hosszadalmas irtási praktikák helyett olvass tovább, mutatjuk, mi a megoldás, hogy ne is térjen vissza többé.

Mitől alakul ki a penész a falon?

A penész a falon leggyakrabban az alacsony felületi hőmérséklet vagy a geometrikai hőhidak miatt alakul ki. Utóbbi azt jelenti, hogy a sarkok, a kiszögellések és az illesztések nincsenek megfelelően szigetelve, jobban vezetik a hőt, mint a fal többi része, ezért télen ezek a területek jobban le is hűlnek.

Sőt, földszinti lakásoknál, garázsokban vagy szuterénekben a fal által talajból felszívott víz is elindíthatja a penészedést.

A penész a falon a lakók szokásai miatt is kialakulhat:

  • nem megfelelő és rendszertelen fűtés,
  • fokozott izzadás (pl. rendszeres otthoni edzés),
  • fürdés,
  • főzés,
  • ruhaszárítás,
  • nedves takarítás (pl. felmosás),
  • nyitott égésterű tüzelőberendezés,
  • és/vagy több szobanövény együttes biológiai folyamatainak hatására.

Foltokban megjelenő penész esetén érdemes ellenőrizni a közeli csapok és radiátorok szoros záródását, mert az időszakosan csöpögő víz kedvez a spórák letapadásának.

Egyetlen penészes fal kapcsán előfordulhat, hogy a szomszéd okozza a problémát. Ha odaát nem megfelelő a fűtés vagy a szellőztetés, a penész könnyen átterjedhet arra a falra, ahol a hőkülönbség okozta pára le tud csapódni. Ez akár birtokvédelmi eljárást is vonhat maga után.

Felújítás utáni penész a falon

A régi nyílászárók cseréjére legtöbbször azért kerül sor, mert “szökik rajtuk a meleg”. Habár az ablakcsere optimalizálja a fűtési költségeket, az ablaknyitás nélküli szellőzés megszűnik, ezért a páratartalom sokkal magasabb lehet.

Ezután a szokásos napi 1-2 szellőztetés már semmiképp sem elég, mert a régi épület mikroklímája megváltozik és az állandó légmozgás is megszűnik. Éppen ezért felújításkor érdemes résszellőzés funkcióval ellátott ablakokat és ajtókat választani, amelyekkel egyszerre előzhető meg a penészt okozó párakicsapódás és a rezsi drágulása.

A leghatékonyabb penészmegelőzési praktikák:

Rendszeres ellenőrzés

Minél többször jelenik meg penész a falon, annál nagyobb a szigetelési probléma valószínűsége.

Visszatérő penész esetén nem elég csak a bútorokkal takart falakat átnézni, érdemes egy szakértővel is felméretni a lakás állapotát. A hőkamerás épületdiagnosztika segíthet feltárni az épület gyenge pontjait, de már egy infra felületi hőmérő is képes megmutatni a páralecsapódás miatt túlzottan lehűlő területeket.

Rutinszerű szellőztetés

Alapos szellőztetéssel megelőzhető a túl magas páratartalom, ezért a penészspórák nem tudnak majd megtapadni a nedves falakon.

Napi több, kb. 2-3 perces szellőztetés a fűtésszámlát sem befolyásolja, mert nem zuhan annyit a hőmérséklet, hogy újra fel kelljen fűteni a szobát.

Festék Bázis tipp: Bukóra nyitás helyett tárd ki teljesen az összes ablakot, hogy a lehető leggyorsabban megtörténjen a levegőcsere.

Páramentesítés sóval vagy műszaki megoldással

Amennyiben a helyiségben nincs ablak vagy például a teregetés és az otthoni testmozgás rendszeres szellőztetés mellett is megemeli a benti páratartalmat, a páramentesítést többféleképpen is lehet segíteni.

Kis helyiségben akár már egy tál sóval is megelőzhető a penész a falon, mert a só szemcséi kivonják a nedvességet a levegőből.

Fokozott pára (pl. fürdőszoba) esetén vagy nagyobb helyiségben egy párátlanító berendezés segíthet. Ez már napi 1-2 óra üzemeltetéssel is képes kivonni a levegőből a felesleges nedvességet, de fontos mellette a szellőztetés is, mert a gép csak a benti levegőt keringeti, de nem frissíti fel azt.

Penészes fal festése penészgátló bevonattal

A bevonatolás előtt mindenképp meg kell szüntetni a penészt a falon. A fertőzött területet érdemes vakolatig tisztítani, hogy a probléma biztosan ne újulhasson ki festés után.

Az érintett falfelületekre érdemes olyan penészálló festéket választani, amely speciális összetétele miatt ellenáll a magas páratartalomnak és a gombák tapadását is gátolja.

Oldatos kezelés után jó alternatíva lehet a beltéri hőtükör festék is, amely a falakon és a mennyezeten is csökkenti a hőveszteséget, ezáltal megszüntetve a falak hideg érzetét, valamint egyenletesebbé téve a fal hőeloszlását és a pára lecsapódását.

Lépésről lépésre útmutató a penészes fal festéséhez a Festék Bázis blogban.

5 dolog, amit SOHA ne tegyél, ha felfedezed a penészt a falon

1. Penészre festés

Először magát a fertőzést kell semlegesíteni speciális lemosóval és fertőtlenítéssel. Ezt nagy kiterjedésű penészedés esetén is mindenképpen el kell végezni, ilyenkor szórófej helyett hengerrel gyorsítható a munka. A fertőtlenítés és a festés között minimum 2 órának el kell telni.

2. Foltban kezelt penésztelepek

A további szaporodás megelőzésére legalább a fertőzött terület másfélszeres körzetében el kell végezni a fertőtlenítést és a festést.

3. Kefével dörzsölés

Az erőteljes törölgetés hatására a penészspórák szétszóródnak a helyiségben vagy akár a teljes lakásban, és újabb helyeken is megtapadhatnak.

4. A takarításhoz használt rongy újrahasználása

A penészgátló szer alkalmazása után érdemes még egyszer nedves ruhával áttörölni a foltos falat, hogy a penész nagy része a rongyra kerüljön. Ezután még egyszer ajánlott megismételni a fertőtlenítést, de az egyszer már használt rongyot azonnal ki kell dobni, nehogy újra megjelenjen tőle a penész a falon.

5. Kimaradó alapozás

Amellett, hogy az alapozás segíti a rákerülő festék tapadását, csökkenti a falak nedvszívó hatását és támogatja azok természetes légzését is. Ha a penészálló festék mellett alapozó is tartalmaz penészölő hatóanyagot, nemcsak a fal felszíne, de a mélyebb rétegek is védettek lesznek a gombákkal szemben.


Számolj le egyszer és mindenkorra a problémával!
Szerezd be a penészölő szereket és a penészgátló festéket a Festék Bázis webáruházból »