Parkettalakk kisokos: látványos felújítás parkettázás nélkül

További bejegyzések

A fa parketták és burkolatok csak felületkezeléssel maradnak tartósak. Speciális parkettalakk használatával elkerülhetők a száraz-nedves szennyeződések után padlón maradt foltok, a por okozta elszürkülések, valamint a használatból eredő kopások is. Olvass tovább, ebben a cikkben nemcsak a legnépszerűbb parkettalakk-típusokat, de olyan szakértői tippeket is bemutatunk, amelyek biztosan nincsenek a bevonatok dobozain.

Mi az a parkettalakk?

A parkettalakk egy általában átlátszó, kemény felületi védőréteg a padlódeszkák védelmére és élettartam-növelésére.

A felvitt bevonat összetételtől függően térhálós szerkezetben, kémiai vagy fizikai kötéssel szárad, amely kissé vizes hatású csillogást és tartós védelmet eredményez a karcolásokkal, a kopásokkal, a vízzel, valamint a mechanikai és kémiai behatásokkal szemben.

Itt az ideje parkettalakkot használni, ha

  • a meglévő padló már megkopott és elvesztette a fényét,
  • a családi összejöveteleken előfordul, hogy ital fröccsen vagy ételmaradék esik a padlóra,
  • a házban lakó kisgyermekek vagy állatok miatt gyakori a vegyszeres, fertőtlenítő felmosás,
  • a parketta láthatóan száraz és nagyon rég volt kezelve,
  • sokáig szeretnéd megőrizni a hagyományos keményfa padló rusztikus jellegét,
  • az 1-2 év múlva esedékes nagyobb, akár bontással járó felújításig is biztonságos és esztétikus környezetben szeretnél élni.

Fontos, hogy a parkettalakk nem összekeverendő a parketta olajjal. Habár a lakkal ellentétben a parketta olaj az apróbb sérülések helyi javíthatóságát is lehetővé teszi, a teljes helyiség újralakkozása sokkal kevesebb utólagos karbantartást, egyszerű, nedves törlőkendős tisztíthatóságot és akár 10-20 évre is erőteljes védelmet biztosít a felületnek.

Parkettalakkok nem csak padlóra

Tudtad, hogy a ragasztott parketta mellett az úsztatott szalagparketta, a lambériák, a tartógerendák, a bútorok és minden egyéb beltéri fából készült felület is lakkozható?

Éppen ezért a különböző parkettalakk-típusok nemcsak fényességi fok és alapanyag-bázis, hanem kopásállóság alapján is megkülönböztethetők.

Míg azok a felületek, amelyekre garantáltan senki sem fog rálépni, költséghatékony, minimális terhelésre tervezett egykomponensű parkettalakkal is esztétikusan tarthatók, addig a forgalmas folyosók és az étkező padlójára érdemes magas kopásállóságú, kétkomponensű, speciális olajimpregnálással és víztaszító összetevőkkel felturbózott bevonatot választani.

Vizes vagy oldószeres parkettalakk? Melyiket válasszam?

Az otthonfelújítás hosszú távú befektetés. A választott anyagok pedig nemcsak a szobák megjelenésére, de a háztartásban élők egészségére is kihathatnak. Így nem véletlen, hogy az Európai Unióban a parkettalakk-felhasználás 60%-át már a vízbázisú bevonatok teszik ki.

A gyártók egyre kevésbé fejlesztik az oldószeres lakkokat, mert ezekből még száradás után is olyan potenciálisan környezet- és egészségkárosító anyagok párologhatnak, amelyek tartós kitettség mellett fogászati, idegrendszeri és daganatos megbetegedésekhez is vezethetnek.

A vizes parkettalakkok előnye, hogy

  • semmilyen egészségre ártalmas oldószert nem tartalmaznak,
  • szagtalanok, ezért nem igényelnek komolyabb szellőztetést,
  • nem sárgulnak,
  • sűrűségük nagyobb, ezért kiadósabbak, mint az oldószeres bevonatok,
  • gördülékenyebb felvitelt biztosítanak,
  • garantáltan nem gyúlékonyak,
  • kevésbé csúszósak, mint oldószeres társaik.

FACTOR Aqua vizes parkettalakk - akár oldószeres alapra is

A saját fejlesztésű Festék Bázis FACTOR Aqua parkettalakk minden eddiginél egyszerűbb megoldás az otthoni felújításhoz, mert előzőleg már lakkozott és festett felületek is átvonhatók vele.

Oldószeres alapra is felvihető, ezért akár a kvarclisztet tartalmazó, matt és kissé érdes VALMOR Flexibilis Padlóbevonattal kezelt garázs vagy műhely felmosását is megkönnyítheti.

A parkettalakk felhordásának lépései:

1. lépés: Válaszd a lehető legideálisabb munkakörülményeket.

Ellenőrizd, hogy a levegő és a felület hőmérséklete legalább 15 °C, legfeljebb 25 °C legyen, a páratartalom pedig ne haladja meg a 65%-ot.

2. lépés: Takarítsd fel a padlót.

A szemcsementes felület és a megfelelő tapadás érdekében kezdd a munkát porszívózással és puha rongyos felmosással.

3. lépés: Csiszold le az előző parkettalakk-réteget.

Az előzőleg is lakkozott padlóról távolítsd el a megkopott részeket.

Csiszológéppel menj át többször is a felületen, ügyelve a száliránnyal párhuzamos haladásra, mert így garantáltan nem fog “bolyhosodni” a fa.

A sarkok mentén használj kézi csiszolót.

4. lépés: Javítsd az esetleges hibákat.

A csiszolás után megmaradt szálkákon haladj át még egyszer, az esetleges gyantakiválásokat pedig nitrohigítóval tisztítsd.

5. lépés: Alapozd a parketta felületét.

Ez azért fontos, mert megelőzi, hogy világos színű (pl. bükkből vagy tölgyből készült) keményfa padló jelentősen sötétebbé váljon.

A megfelelően alapozott parkettalakk csak egy melegebb tónusú színezetet ad a felületnek.

6. lépés: Válassz megfelelő eszközt a felhordáshoz.

Az egyenletes terülés és a megfelelő rétegvastagság eléréséhez használj velúr hengert vagy mopot.

Minél szélesebb az eszköz, annál gyorsabban haladhatsz. Egy állítható, teleszkópos nyéllel pedig mindvégig kényelmes testhelyzetben is dolgozhatsz.

7. lépés: Vidd fel a parkettalakk első rétegét.

Kezdd a lakkozást az ablaktól indulva rostiránnyal párhuzamosan.

Fontos! Ne ítéld meg száradás közben az anyag vagy az általad végzett munka minőségét, mert a parkettalakk a teljes száradásig folyamatosan terül és akár egy napig is lehetnek apró púpok vagy buborékok a felületén.

Ezután már csak vastag zokniban vagy teljesen tiszta, puha talpú cipőben lépj a felületre.

8. lépés: Végezz köztes csiszolást.

A végső lakkréteg felvitele előtt csiszold át még egyszer finoman a felületet, amivel nemcsak a szálkásodás, de a munka közben esetlegesen lehulló, ruhából vagy hengerből származó szöszök rögzítése is elkerülhető. A csiszolás során keletkező port óvatosan porszívózd fel.

9. lépés: Hordd fel a következő parkettalakk réteget.

Ügyelj a parkettalakk mennyiségére. A túl kevés parkettalakk nem biztosít megfelelő védelmet, a túl vastag réteg pedig a fa természetes mozgása miatt elkezdhet pattogni vagy repedezni. Ha a gyártó előírja, csiszolás után készíts egy 3. réteget is.


Ezután dőlj hátra és élvezd a hosszú évekre védett, tükörsima és fényes felületek látványát.
Vásárolj parkettalakkot a lakóhelyedhez közeli Festék Bázis partnerüzletben »