Tartós kültéri fafesték lazúr helyett

További bejegyzések

Nehezen igazodsz el a mai festékpiac folyamatos innovációiban? Eddig lazúrt használtál a faápoláshoz, de egyre unalmasabb, hogy szinte minden évben újra kell kenned kültéri bútoraidat? Mit szólnál, ha azt mondanánk, létezik olyan megoldás, amivel akár 10 évre elfelejtheted a fafestéssel járó fáradozást? Olvass tovább és ismerd meg azt az innovatív bevonatot, amivel még a lazúrnál is szebb és mindenekelőtt tartósabb eredményeket érhetsz el.

Egy harmonikus kert megteremtése a részletekben rejlik. Sajnos nem elég a gondosan ápolt fű, a kerti partira kikészített grillsütő és a folyton nyíló, színes virágok látványa, ha közben kültéri fabútoraidról, kerítésedről vagy az árnyékot adó pergoládról egyre csak pereg a megfakult bevonat. Egy jéghideg limonádéval vagy sörrel akkor esik majd igazán jól a nyugágyban hátradőlni, ha a fafelületek ápolását egyetlen nap alatt, akár 10 évre előre letudtad. Tarts velünk, mutatjuk, ezt hogyan érheted el.

Lazúr vagy kültéri fafesték?

A szaküzletek polcai szinte roskadoznak a kültéri fafestékek különböző típusaitól. A méltán népszerű lazúrok mellett az utóbbi években igazi innovációként megjelentek a fa természetes igényeit előtérbe helyező lélegző kültéri fafestékek (5. blogposzt link) is. Ahhoz, hogy ezeket a bevonatokat összehasonlíthassuk a lazúrokkal, az esztétikumot, a kezelhetőséget és a tartósságot kell megvizsgálnunk.

Lazúr, avagy a legelterjedtebb faápoló

A lazúr egy olyan faápoló, amely főként a használt faszerkezetek megújítására szolgál. A viszonylag lassan száradó bevonat a régi, pergő festékréteg és a fa kopásából eredő hibák eltávolítása után átlátszó védelmet képez a fa felületén, amely kiemeli a kerti bútorok természetes színét és erezetét.

Mielőtt elindulnál a festékboltba, tudnod kell, hogy a lazúroknak két fajtáját különböztetjük meg:

  • a vastaglazúrok a mérettartó faszerkezetek ápolására szolgálnak,

  • míg a vékonylazúrok minden egyéb kültéri fabútorhoz használhatók. 


ITT írtunk a különbségről részletesen is.

Jó, ha tudod, hogy a lazúrt évente ellenőrizni kell és a tapasztalatok szerint 2 évente újra is kell kenni. Szerencsére a festékpiac folyamatos innovációi ma már lehetővé teszik, hogy könnyű szívvel megszabadulj a kerti tárolódban őrizgetett tartalék lazúroktól és akár 10 évre elfelejtsd a faápolással járó kötelességeidet. Olvass tovább, mutatjuk a trükköt.

FACTOR Pergola kültéri fedőfesték - egy évtizednyi lazítás a kertben

A kültéri fedőfestékek sűrű és könnyen eldolgozható faápolók, amelyek elősegítik a fa természetes páraáteresztési folyamatait, így képesek megelőzni a lepergő festék elsőszámú kiváltó okát, a nedvesség megrekedését a rétegek között. 

Az akár 10 éven át tartós, lélegző FACTOR Pergola Kültéri Fafesték nemcsak a nedvességet képes eltávolítani a fából, de rugalmasságának köszönhetően még kerti bútorod mozgását is bőrként követi majd. 

A kültéri fedőfestékek valamelyest elfedik a fa természetes erezetét és színét is, ezzel pedig nemcsak modernebbé teszik kerti bútoraidat, de látványosan elrejtik a régi fa csúnya, megkopott részeit is. 

Ráadásul a FACTOR Pergola Kültéri Fafestékkel több hely maradhat a fészeredben a gyerekek játékainak, a kertészkedéshez szükséges eszközöknek és a kerti partik dekorációinak is: mivel minden Magyarországon előforduló puha- és keményfán alkalmazható és önmagával alapozható, elegendő csak egyetlen, a kertedhez illő árnyalatban beszerezned.

A lehető legprofibb eredmény érdekében, mielőtt fedőfestéket használsz, olvasd el kevesebb, mint 10 lépésből álló festési útmutatónkat ITT »