Minden, amit a mészfestékről tudni kell

További bejegyzések

A meszes felületek összetételük miatt jobban ellenállnak a nedvességnek és erősebb a rothadás elleni védekezőképességük, mint a diszperziós festékkel kezelt falaknak. Olvass tovább, ebben a cikkben eláruljuk, mi a különbség az oltott mész és a mészfesték között, illetve szakértői tippeket is adunk az “otthonillatú” bevonat helyes felviteléhez.

Mi az a mészfesték?

A modern, előre kevert mészfestékek a meszelés ősi technikáját idézik, mert a kötőanyag és a festék is azonos anyagból, vagyis mészből áll. Ezáltal ez a legtermészetesebb fertőtlenítő, gombaölő és vízgőzáteresztő festési eljárás kültéren és beltéren is.

A mészfesték előnye, hogy

  • teljesen természetes, antiallergén alapanyag,
  • engedi lélegezni a falat, ezért penészálló festékként is használható,
  • a műemlék épületek és a vályogházak nedvesedésre hajlamos falain is tartós,
  • durvább felülete miatt mintás falfelületek készítésére is tökéletes,
  • vegyi adalékanyagoktól mentes, ezért környezetvédelmi szempontból is jó választás,
  • az egyik legköltséghatékonyabb alapanyag a felújításhoz.

Művészi alkotásokhoz is előszeretettel használják, mert alapvetően hófehér, napfényben enyhén csillogó felületével esztétikailag is páratlan.

Nem mindegy, hogy oltott meszet vagy mészfestéket veszel le a polcról

Az oltott mész előre hevített oltatlan mész és megfelelő mennyiségű víz keveréke. Habár egyszerű “receptnek” tűnik, az oltatlan mész erősen maró hatású, alkalikus anyag, amely a vízzel érintkezve nagymértékben felmelegszik.

A készre kevert mészfestékek ezzel szemben biztonságos alternatívák lakásba, kezdő felújítóknak és/vagy kisgyermekes háztartásokba is.

Ezek a jobb tárolási stabilitás, a megfelelő kopásállóság és az egyenletesebb terülés miatt kis arányban (2%) diszperziós festéket és igény szerint színezőanyagot is tartalmaznak, ugyanakkor rendelkeznek a mész összes előnyével.

A mészfesték profi felhordása

A mészfestéket festetlen felületre 3, korábban is meszes festékkel kezelt felület tisztasági festése esetén 2 rétegben szükséges felhordani.

Az első réteget hígítatlanul érdemes felvinni, mert a vastagabb, sűrűbb alaprétegen szebben terülnek a további rétegek.

Egy bevonat szinte minden felületre

A mészfesték tökéletes homlokzatfestéshez, illetve beltéri falak és berendezési tárgyak felújításához. A krémes és sűrű textúra előnye, hogy alapozás nélkül is egységes felületet tud képezni akár téglán, betonon vagy vakolaton is.

Két szabály van csak:

  1. Ha a felületen előzőleg diszperziós festék volt, a régi festékrétegeket maradéktalanul el kell távolítani, hogy a mészfesték repedés- és pergésmentes legyen.
  2. Gipszkartonon nem alkalmazható, mert lúgos kémhatása miatt felmarhatja a gipszkarton felső rétegét.

A leggyakoribb hibák és szakszerű elkerülésük

Habár a mészfesték enyhén szemcsés állaga különbözik a diszperziós bevonatok homogén szerkezetétől, kellő odafigyeléssel “meszelés” esetén is egyszerűen megspórolható a festőbrigád munkadíja.

Kerüld el

  • a mészfesték lepergését alapos zsírtalanítással,
  • a szemcsés végeredményt a bevonat alapos átszűrésével,
  • az ecsetsávos felületet keresztirányú felhordással,
  • az ecsetszőrös falat jó minőségű ecsetek használatával,
  • a megfolyásokat a dobozon szereplő hígítási arányok szigorú betartásával,
  • a repedező, feltorlódó és túl vastag festéket az ecset gyakori lehúzásával.

A fehér színű mészfesték színezése

A mészfesték alapszíne fehér, ami lúgálló porpigmenttel, színezőpasztával vagy színezőfestékkel pasztell árnyalatokra színezhető. Ebben az esetben a színezőanyag aránya nem lehet több 10%-nál, mert ennél nagyobb mennyiséget a mész nem tud lekötni.

Jó tudni, hogy erős, élénk színek létrehozására nincs lehetőség, mert a meszes festék száradás után enyhén kifehéredik és a kívántnál sokkal világosabb lesz.

Fontos! A színazonosság érdekében a használni kívánt mészfesték teljes mennyiségét egyszerre érdemes színezni és tárolás nélkül mihamarabb felhasználni.


Mészfestékkel a lehető legkedvezőbb áron állíthatók elő természetes hatású felületek.
Vásárolj mészfestéket a közeli Festék Bázis partnerüzletben »