Útmutató: Így használd a penészálló festéket

További bejegyzések

Miért penészedik a fal?

A penésznek több mint tucatnyi fajtája van, amelyek közül a leggyakoribbak nemcsak kedvenc helyiséged összképét rontják, de mikotoxin kibocsátásuk miatt két- és négylábú szeretteid esetében is komoly légúti betegségeket okozhatnak.

A penész kialakulását elsősorban a falak hőmérséklete, a páratartalom és a szoba berendezése befolyásolja, mert a gombák szaporodásának a hűvös, nyirkos és sötét helyek kedveznek. Így a bútorok mögött megbúvó penészes fal kezelése gyakran már csak a komolyabb tünetek jelentkezése után tud elkezdődni.

Sajnos a penésztől nagyon nehéz megszabadulni, ezért megelőző jelleggel a teljesen tiszta, újépítésű lakás falait is érdemes penészálló festékkel átkenni.

A penészes fal kialakulásának megelőzése

A penészgátló falfestékek hatékonyan megelőzik a spórák szaporodását, de a már kialakult penésztelepeket önmagukban nem képesek kiírtani. Ahhoz, hogy a festés során a spórák az ecsetvonásokkal se tudjanak tovább terjedni, mindenekelőtt alapos tisztításra van szükség.

A kis penésztelepek ellen hatékony megoldás

  • a só,
  • a szódabikarbóna,
  • az ecet,
  • a teafaolaj
  • vagy a sütőpor.

Amennyiben nagyobb felületet érint a probléma és/vagy gyakori takarítás mellett is penészes a fal, speciális vegyszerre van szükség.

Válassz biztonságos és hatékony penészirtót, látogass el a közeli festékboltba, ahol szakértői segítséget is kapsz a penészes fal kezeléséhez.

Tisztítsd a rétegeket a vakolatig

A penészgombák agresszíven, a festékrétegek mélyéig hatolva szaporodnak. Az egyszerű törölgetés csak segít nekik szaporodni, mert a spórák a rongyról a levegőbe, majd a fal közeli részeire kerülhetnek.

Éppen ezért a penészes fal kezelését alapos, dörzsölő-nyomó mozdulatokkal kell végezni, hogy a gombák gyökerei is megsemmisüljenek.

Fontos! Használj maszkot és kesztyűt a penészes fal festéséhez és tisztításához, hogy megvédd magad a penészmérgezés allergiára és asztmára emlékeztető tüneteitől!

Ellenőriztesd a lakás állapotát

Ha a gomba az alapos takarítás és a penészálló festék ellenére is visszatér, és főleg a sarkokon, a födémen és a nyílászárók közelében jelentkezik, érdemes hőkamerás épületdiagnosztikával felméretni hőhidak állapotát.

Habár hőhíd minden lakásban van, minőségi hőszigeteléssel és több ponton záródó, korszerű nyílászárókkal ezeken a pontokon is minimalizálható a penésznek kedvező lehűlés.

A penészálló festék használata

A penészgátló falfesték felhordása a gombatelepek eltávolítása után már megegyezik a hagyományos falfestékekek gyakorlatával.

1. lépés: Mélyalapozás

A pergő, laza részek és a szennyeződések eltávolítása után stabilizálni kell a foltos felületet, hogy a festék könnyen tapadjon rajta.

A speciális mélyalapozó előnye, hogy homogén kötőhidat hoz létre a régi falfelület és az új festékréteg között. Ezért akkor is garantálja a festék tapadását, ha a penészes fal kezelése során a régi vakolatról kiderült, hogy könnyen repedezik és málik.

2. lépés: A penészálló festék felhordása

A penészálló festékek széles körben használhatók a hazánkban legelterjedtebb faltípusokon, így a gipszes és cementes vakolatokon, a korábban diszperziós festékkel kezelt falakon és közvetlenül a gletten is.

Fontos, hogy felhordás előtt ellenőrizd a fal szárazságát és egyenletességét, majd a tökéletes fedés érdekében két rétegben vidd fel a bevonatot.

A penészálló festék első rétege 10%-os arányban hígítva gyors és tapadásmentes siklást biztosít ecsetednek vagy hengerednek, a 4 órás száradás után felvitt, 5% vízzel hígított második réteg pedig azonnal tökéletes fedést nyújt.

Valmor Penészgátló Falfesték az éveken át a tartós, gombamentes eredményhez

A Festék Bázis saját fejlesztésű speciális bevonata ellenáll a magas páratartalomnak és penészálló réteget képez a falon. A penészálló festék nemcsak megakadályozza a spórák megtapadását, de a takarítást is megkönnyíti, mert a bevonat mosószeres vízzel is tisztítható.

A fehér Valmor Penészgátló Falfesték legnagyobb előnye, hogy a Festék Bázis partnerüzletekben pasztell árnyalatokra is színezhető, így akár a teljes lakásfelújítás kompromisszumok nélkül kivitelezhető vele.

Ráadásul a szigorúan ellenőrzött Valmor Penészgátló Falfesték az óvodák és az iskolák nagy igénybevételnek kitett helyiségeiben is 100%-ig biztonságos. Így otthon akkor sem kell aggódnod, ha gyermeked csak a félórás ebédidő alatt hagyja el játszószobája színes világát.


A Festék Bázis partnereinél mindent megtalálsz, ami a penészes fal kezeléséhez kellhet.
Keresd meg a hozzád legközelebbi festékboltot ITT »