A minőségi lábazatfesték 7 ismérve

További bejegyzések

A ház lábazatának a homlokzatnál is ellenállóbbnak kell lennie, mert a talajmenti nedvesség a beázások első számú oka. Jó hír, hogy a lábazat élettartama nemcsak különféle díszkövekkel és burkolatokkal, hanem akár költséghatékony lábazatfestékkel is növelhető. Olvass tovább, ebben a cikkben a tartós lábazatfesték jellemzőit gyűjtöttük össze.

1. Kiváló időjárásállóság

Az alapos homlokzatfestés önmagában nem elegendő az épület állagának megóvásához, mert a vizesedő lábazatban felgyülemlett nedvesség tovább terjedhet a falakra is.

Éppen ezért a talajszinttől felfelé eső 30-60 cm-es - vagy gyakran a legelső ablakig terjedő - sávot érdemes speciális összetételű festékanyaggal, úgynevezett lábazatfestékkel kezelni.

A lábazatfesték hatékonyan ellenáll

  • a felverődő esőcseppeknek és akár a csapóesőnek is,
  • az UV-sugárzás okozta fakulásnak,
  • a repedésekért felelős hőmérséklet-ingadozásnak,
  • a talajnedvesség okozta károknak,
  • a kemény fagynak,
  • és a járdáról felcsapódó sós hólé maró hatásának.

2. Alga- és penészálló

A ház lábazata - főleg negatív, azaz beugró kialakítás esetén - árnyékosabb a homlokzat többi részénél, ezért a talajból felvett nedvesség is lassabban szárad ki belőle.

Habár ez az állandóan nedves és sötét közeg kedvez az algáknak és a penészgombáknak, a megfelelő, szaküzletben vásárolt lábazatfestékkel egyszerűen megelőzhetők a spórák okozta elszíneződések és foltok.

3. A lábazatfesték az épület esztétikáját is javítja

Hacsak nem feltűnő díszburkolatot választunk, a lábazatfesték az egyik legvisszafogottabb része a homlokzatnak. Ám éppen ezért nagyon hamar szembetűnik, ha sérült vagy egyáltalán nem passzol a fal többi részére választott kültéri festék árnyalatához.

A Festék Bázis saját forgalmazású VALMOR lábazatfestékek

  • antracit,
  • barna/középbarna,
  • zöld,
  • vörös,
  • szürke,
  • terrakotta,
  • és fehér színben biztosítanak száradás után tisztítható bevonatot a kezelt felületen.

Festék Bázis tipp: Válassz szemcsés lábazatfestéket, amely nemcsak esztétikus és magas kopásállóságú, hanem a fal egyenetlenségeit is hatékonyabban elfedi, mint a sima felületű bevonatok. Megfelelő sűrűség esetén így akár a mélyalapozás lépése is elhagyható.

4. Tompítja a mechanikai hatásokat

Az út- és járdamenti kavicsok felverődése, a véletlen ütődések (pl. nekipattanó labda, izgatott kutya felugrálása, a bicikli kereke) és a szegélynyíró pengéje komoly károkat tudnak okozni az épület falainak alsó részében.

A szemcsés lábazatfesték a hozzáadott műgyantának köszönhetően jobban ellenáll ezeknek a sérüléseknek, magas kötőanyag-tartalma miatt gyakorlatilag pajzsként viselkedik a potenciális károkkal szemben.

5. A legegyszerűbb és a leggyorsabb megoldás

A lábazatfesték felvitele sokkal praktikusabb és gyorsabb, mint egy teljesen új burkolat kivitelezése. Ráadásul még úgy is jelentős összeget spórol a családi kasszában, ha nem a legolcsóbb (mindössze 3-4 évig tartós), hanem az akár 10-15 évig újszerű külsőt garantáló bevonatok közül választasz.

A lábazat festés menete:

  1. lépés: Távolítsd el a felület laza, pergő részeit és az olajos szennyeződéseket.
  2. lépés: Győződj meg a lábazat szárazságáról és pormentességéről.
  3. lépés: Ha szükséges, javítsd a hibákat.
  4. lépés: Alaposan keverd fel a lábazatfestéket.
  5. lépés: Hígítsd 1:1 arányban vízzel az anyagot.
  6. lépés: Végezz próbafestést egy kevésbé szembetűnő helyen.
  7. lépés: Legalább két rétegben, intenzív ecsetelő mozdulatokkal hordd fel a bevonatot.
  8. lépés: Hagyj legalább 4 órát a száradásra.

6. A lábazatfesték növeli az ingatlan értékét

Ugyan az ingatlanpiaci trendek gyorsan változnak, a jól karbantartott, felújítást nem igénylő házak, lakások és garázsok mindig ugyanolyan kelendőek.

A leendő bérlők vagy tulajok számára a foltmentes lábazatfesték szinte garancia a pince vagy a szuterén szárazságára, az ízléses utcafront pedig befektetőként nyújt lehetőséget arra, hogy magasabb árat lehessen elkérni a bérleményért.

7. Sokoldalúan felhasználható

A lábazatfesték jól átereszti a nedvességet és a falat is hagyja “levegőzni.” Így nemcsak maga a lábazat, de akár egyéb kültéri beton- és vakolt felületek is tartósabbá tehetők vele.

A nagy kiszerelésű bevonatok védőfestés után megmaradt anyaga tökéletes például a kő- és betonkerítések vagy az épületlábazatok és oszlopok díszítő festésére. Sőt, gyártótól függően a lábazatfesték a palából készült tetőnek is plusz védőréteget biztosít.


Jó minőségű lábazatfestékkel akár 15 évre elfelejtheted a felújítással járó teendőket.
Rendeld meg a választott bevonatot kényelmesen, a Festék Bázis webáruházból »