Tapadóhíddal lesz tartós a csempére csempézés

További bejegyzések

A burkolattal díszített kül- és beltéri helyiségek esetében mindennél fontosabb az esztétikus végeredmény. Minőségi tapadóhíddal a csempék és a járólapok akár évtizedeken át stabilak maradnak. Olvass tovább, eláruljuk, miben különbözik a tapadóhíd a szimpla alapozóktól, és részletes tippeket adunk, hogy szakember segítsége nélkül is profi tapadóhidat készíthess.

Mi az a tapadóhíd?

A tapadóhíd diszperziós kötőanyagot és gyakran kvarchomokot is tartalmazó, folyékony alapanyag, amely nemcsak optimalizálja az alapfelület nedvszívását, de a tapadóképesség növelésével az új burkolat megragadását is elősegíti.

A kötőanyag szinte bármilyen felületre felvihető. Biztosítja a burkolásra előkészített műkő, habarcs vagy beton aljzat szellőzését, megelőzi a betonacél korrózióját, és a megfelelő technikával akár a meglévő járólap vagy csempe leverése is elkerülhető általa.

A tapadóhíd legnagyobb előnye, hogy csempére csempézés esetén is bombabiztos tapadást biztosít, ezért rengeteg felesleges kosztól és kiadástól kíméli meg a családtagokat.

Fontos! Lapra lapozás előtt mindenképpen ellenőrizd, hogy a régi burkolat legalább 80%-a teljesen ép legyen, mert az új járólapok csak így lesznek stabilak.

1. tipp: Ne feledkezz meg az alapozásról

Tévhit, hogy tapadóhíddal minden esetben kiváltható a mélyalapozás.

A nagy nedvszívó hatású alapfelületek esetén az univerzális alapozó használata is elengedhetetlen, mert a tapadóhíd csak egyenletes száradás után tudja mindenhol megfelelően kifejteni a tulajdonságait.

Az alapozás és a tapadóhíd kombinációja

  • megelőzi a burkolat lapjai között jelentkező szintkülönbségeket,
  • a felület nagyobb hibáit is kiegyenlíti,
  • kiküszöböli a foltos száradást,
  • a lehető legerősebb tapadást biztosítja a burkolatragasztónak.

2. tipp: A tapadóhíd felvitele előtt alaposan tisztítsd meg a felületet

A tapadóhíd csak sík, homogén és száraz felületen tud megfelelő tapadást biztosítani. Ehhez mindenképp el kell távolítani az aljzat meglazult részeit és az esetleges felületi sérüléseket is ki kell javítani.

A tapadóhíd csak por-, olaj- és zsírmentes kemény felületre vihető fel. Az ásványi eredetű nedvszívó felületek alapos takarításához a festékboltokban beszerezhető, speciális pormentesítő és megerősítő oldatokat ajánljuk.

3. tipp: Válassz minőségi bevonatot

A minőségi tapadóhíd nem engedi, hogy a csempézéshez vagy járólapozáshoz használt ragasztó elváljon az alapfelülettől.

A Festék Bázis saját fejlesztésű VALMOR Tapadóhídja vízbázisú, oldószermentes alapozóként rendkívül erősen tapadó, érdes felületű bevonatot képez.

Ráadásul gyorskötő 2-3 órás száradási ideje után már burkolható is, ezért konyhafelújítás során általában csak egy hétvége erejéig kell nélkülözni a házias ételek ízét.

4. tipp: Mindig keverd fel az anyagot

Habár a tapadóhidak többsége kész állapotban vár a festékboltok polcain, a bekevert anyagot is érdemes használat előtt még egyszer alaposan felkeverni.

Festék Bázis tipp: A keveréshez használj fúrógépbe fogott keverőszárat, hogy az esetleges leülepedések is egyenletessé váljanak. Így sokkal könnyebben fog siklani az ecset vagy a teddy henger, és a tapadóhíd is egyenletesebben eloszlatható lesz.

5. tipp: A felújítás időpontját a száradási körülmények alapján tűzd ki


A tapadóhíd 5-25 °C-on tud megfelelően megkötni. Olyan napot érdemes választani, amikor nem tűz a nap, de csapadék és köd sem várható.

A száradás legalább 24 órát vesz igénybe, de ha a tapadóhíd ezután is jól láthatóan fényes, egy kicsit még érdemes várni a burkolással.


Szerezd be a tapadóhíd felviteléhez szükséges összes eszközt egy helyen.
Keresd meg a hozzád legközelebbi Festék Bázis partnerüzletet ITT »