Minden, amit a vízálló festékről tudni kell

További bejegyzések

Ahogy otthonaink egyre inkább multifunkciós élettérré alakulnak, egyre gyakoribb probléma a falak koszolódása. Állandó faljavítás helyett válassz rögtön vízálló festéket, amely stílusos megjelenésű extrém védelmi pajzsként emeli profi szintre az önálló felújítás színvonalát. Gyere, máris mutatjuk, hol, hogyan és pontosan milyen adalékanyagokkal képes erre.

A minőségi vízálló festék pénzt és időt spórol

A speciális összetételű páraáteresztő bevonatok hosszú távon ellenállnak a nedvességnek és megőrzik az otthon igényes megjelenését.

Tökéletes választások a szakember nélküli festéshez, mert állaguk miatt gördülékeny ecsetvonásokat biztosítanak és nem csöpögnek, így a takarítási munkálatokat is lerövidítik.

Vízálló festékkel ráadásul a beköltözés előtti tisztasági festés is egy lépésben elvégezhető, mert a falak folyamatos túlféltése és az utólagos javítások helyett a bútorok behordásakor keletkező foltok is egyszerűen letörölhetők róla. Frissen akár száraz ronggyal is.

A vízálló festék felvitele 7 lépésben:

  1. lépés: Távolítsd el a falakról az előző bevonat laza pergő részeit.
  2. lépés: Csiszolással érdesítsd a felületet.
  3. lépés: Alapozz önmagával alapozott rétegrenddel, intenzív nyomó-ecsetelő mozdulatokkal, a vízálló festéket 1:3 arányban vízzel hígítva.
  4. lépés: Várj minimum 1-2 órát az átvonás előtt.
  5. lépés: Vidd fel az első fedőréteget ecsettel, hengerrel vagy szórófejjel.
  6. lépés: Hagyd száradni a falat legalább 2-4 órán át.
  7. lépés: Kend fel a második réteget, és szükség esetén még egyet a tökéletes fedéshez.

TOP nedvességálló és víztaszító adalékanyagok

A vízálló festék rugalmas, nedvességálló réteget képez a falon. A lecsapódó párát és a felfröccsent szennyeződéseket apró cseppekre bontja, ezért a víz garantáltan nem tud felszívódni a fal mélyebb rétegeibe.

Habár a festékbolti szakértők közvetlenül is tudnak segíteni a választásban, online festékvásárlás esetén jó tudni, hogy milyen összetevőket érdemes keresni a címkén.

A legnépszerűbb vízálló festék-hatóanyagok:

  • a lég- és páraáteresztő kálium-szilikát, amely kiváló tapadást és természetes átszellőzést biztosít a falon,
  • a latex, amely speciális kötőanyagokkal növeli a fal dörzsölhetőségét, miközben a párás helyiségek gombásodását is megakadályozza,
  • az egyszerre vízlepergető és páraelvezető mészfesték,
  • és az ezüst-ion, amely aktív felületvédelemmel is növeli a falak karcállóságát.

Vízálló festék vs. mosható falfesték? Mi a különbség?

A vízálló festék gyakorlatilag megegyezik a mosható falfestékkel, kivéve, ha a gyártó nem tünteti fel másként.

Például vízálló festékeknek vannak kizárólag páraálló típusai, viszont olyanok is, amelyek nemcsak a felfröccsent szennyeződéseknek állnak ellent, de akár tisztítószeres vagy szappanos dörzsölés után is megőrzik eredeti szépségüket.

Fontos! Minden penészálló festék vízálló festék, de nem minden nedválló bevonat akadályozza meg a spórák szaporodását, mert ehhez plusz speciális adalékanyagok szükségesek.

Beltéri vízálló festék típusok a nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe:

Fürdőszoba-felújítás páraálló bevonattal

A fürdőszoba még ablakkal és elszívó berendezéssel is a lakás legnyirkosabb helyisége. A tusolás, fürdés vagy mosás után falakon kicsapódó pára hosszú távon foltosodást, rosszabb esetben pedig gombásodást és penészedést is okozhat.

A vízálló festék szuper megoldás, ha nem szeretnéd aljzattól a plafonig csempével “túlzsúfolni” az enteriőrt. Impregnált gipszkartonra is felvihető, melynek előnye, hogy sokkal költséghatékonyabb, mint az új falak felhúzása és vakolása.

Festék Bázis tipp: Fürdőszobai alkalmazás esetén a jobb terhelhetőség érdekében használd a gipszkartont két rétegben, és tervezz komplett, vízszigeteléssel, folyékonyfóliával és burkolással ellátott rendszert legalább addig a magasságig, amíg a víz felcsapódhat.

Vízálló festék a konyhai “balesetek” ellen

A konyhában a mosogató feletti falra nagyobb tál, tálca vagy vágódeszka elmosása esetén hamar felfolyhat a víz, de akár egy kanálra szerencsétlenül eső vízsugár is nagy foltot okozhat.

Az önfeledt családi főzések és étkezések során pedig szinte végtelenféle makacs és nedves szennyeződés kerülhet a falakra.

Vízálló festékről pillanatok alatt letörölhetők

  • a serpenyőből falra fröccsent olajfoltok,
  • a kiborult kávé maradványai,
  • a kézi keverőgép által szétszórt süteménytészta-cseppek,
  • a szószos ujjak lenyomatai,
  • és az etetőszékben ülő gyermek falra kent kreatív “alkotásai”.

Vízálló festék a homlokzatokra - akár csapóeső esetén is

A tökéletes kültéri falfesték kiválasztása során a vízállóság kiemelt szempont, ha a falakat közvetlenül, védelem nélkül éri az esővíz és a hó. A vízálló homlokzatfesték egyszerűen lepergeti a vízcseppeket, ezért akár a beázást is képes megakadályozni.

Különösen sarokházak és önálló épületek esetén van szükség gyorsan száradó bevonatra, mert ezeket egyszerre több irányból sújtják az időjárás viszontagságai.

A VALMOR Időjárásálló- és Szigetelőfesték kül- és beltérben is használható, rugalmas, gépi pasztával hatékonyan színezhető, selyemmatt vízálló festék. Dekorációs fedőrétegként, izoláló bevonatként vagy akár adhéziós, tapadást erősítő alapozóként is használható.

Gyorsan szárad, ezért a tartósan nyirkos, mohásodó, algásodó falakra és lábazatokra is kiváló választás. Könnyen tisztítható és nehezen nedvesedik át, ezért a talajmenti és a futónövények sem tudnak megtapadni a felületén.


Szerezd be a vízálló festéket és a munkához szükséges összes eszközt egy helyről.
Találd meg a hozzád legközelebbi Festék Bázis partnerüzletet MOST »